Érdekes számok a földhasználatról

Vannak olyan hazai számok, amelyek minden szabályozási törekvéssel szembemennek. A különböző szakpolitikusok egész más dolgokat látnak fontosnak a magyar mezőgazdaság fejlesztése érdekében.

Egy november végi agrárrendezvényen érdekes számokkal szembesülhettek a jelenlévők.

- A 2014-es földtrövény alapján a föld azé, aki megműveli. Mégis 180 ezer gazdálkodót tartanak számon a statisztikák, miközben 2 millió a földtulajdonosok száma.

- A 2014-ben meghosszabbított földbérleti szerződések első nagy lejárati hulláma 2019-ben érkezik el. Újabb földtulajdonosok lennének kénytelenek maguk művelni a földet.

- A Földet a gazdáknak program során mintegy 200 ezer hektárt adott el az állam 30 ezer gazdának, amiből 270 Mrd forintos bevételre tett szert.

- 191 ezer hektárra van kiadva vízjogi engedély, de ennek csak nagyjából a felét öntözik ténylegesen a gazdák. A reálisan öntözhető terület nagysága: 330 ezer hektár. Eközben az egyik legkevésbé kihasznált pályázati keret – 50 Mrd forinttal – az öntözés-fejlesztés támogatása.

Teendők a közeljövőben a szakpolitikusok szerint:

Font Sándor (Fidesz): Üzemszabályoztás – egy tulajdonosnak csak egyetlen termelőcégben lehessen tulajdonrésze. Öntözés-fejlesztés és GMO-mentesség.

Gőgös Zoltán (MSZP): Kötelező kamarai tagság eltörlése, földtörvény újraírása.

Magyar Zotán (Jobbik): Ne legyenek régiós szintű integrátorok, ösztönözni kell a közvetlen értékesítést.

 

2017. december 06.