Eminent® 125 SL

Eminent® 125 SL

Eminent® 125 SL
Kiemelt hatás

Kalászos korai levélbetegségei

Folyékony, felszívódó gombaölő szer

Kiemelten a lisztharmat, de az összes fontos betegség ellen is hatékony. Vizes bázisú kímélő formulációja lehetővé teszi, hogy nyári melegben is perzselési veszély nélkül alkalmazhassuk. Lombtrágyákkal is gond nélkül kombinálható.

Kategória és hatáskifejtés
II. kategória
Felszívódó
Hatóanyag tartalom
125 g/l tetrakonazol
Kiszerelés
5 literes kanna

Felhasználás

Kultúra Károsító Dózis ÉVI
Cukorrépa Cerkospóra 0,8 l/ha 45 nap
Cukorrépa Lisztharmat 0,8 l/ha 45 nap
Cukorrépa Ramulária 0,8 l/ha 45 nap
Őszi árpa Helmintospórium 0,8-1 l/ha 42 nap
Őszi árpa Lisztharmat 0,8-1 l/ha 42 nap
Őszi árpa Rinchospórium 0,8-1 l/ha 42 nap
Őszi árpa Rozsdák 0,8-1 l/ha 42 nap
Őszi búza Helmintospórium 0,8-1,0 l/ha 42 nap
Őszi búza Lisztharmat 0,8-1,0 l/ha 42 nap
Őszi búza Rozsdák 0,8-1,0 l/ha 42 nap
Őszi búza Szeptória 0,8-1,0 l/ha 42 nap
Egyéb kultúra Károsító Dózis ÉVI
Rozs (intenzív) Rinchospórium 0,8-1,0 l/ha 42 nap
Rozs (intenzív) Lisztharmat 0,8-1,0 l/ha 42 nap
Sörárpa Lisztharmat, rozsda, szeptória, helmintospórium 0,8-1 l/ha 42 nap
Takarmány árpa Lisztharmat, rozsda, szeptória, helmintospórium 0,8-1 l/ha 42 nap
Tritikálé Rozsdák 0,8-1,0 l/ha 42 nap
Tritikálé Lisztharmat 0,8-1,0 l/ha 42 nap
Tritikálé Rinchospórium 0,8-1,0 l/ha 42 nap
Tritikálé Szeptória 0,8-1,0 l/ha 42 nap
Tritikálé Helmintospórium 0,8-1,0 l/ha 42 nap
Zab Lisztharmat 0,8-1,0 l/ha 42 nap

Egyéb kultúrák megtekintése

Képgaléria

Gabona lisztharmat Sárgarozsda Sárgarozsda Cerkospóra tünetei levélen (fotó: Varga László) Helmintospórium tünetei (fotó: Varga László) Helmintospórium fertőzés (fotó: Varga László) Lisztharmat tünetei búzalevélen közelről (fotó: Vajkovics Balázs)
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

Technológiai ajánlások

Az Eminent® vizes bázisú formuláció, ezért a kultúrnövény legkritikusabb fázisaiban sem perzsel.

Lombvédelmi stratégia kalászosokban: a védekezés gerincét a lisztharmat ellen kell igazítani, mert a legnagyobb gazdasági kárt ez a kórokozó okozza. Az első kezelést a korai gyomirtással egy menetben a primer fertőzés bekövetkezése előtt kell elvégezni. Ilyenkor elegendő lehet a kontakt kén használata is, ez esetben használjuk a Cosavet® DF készítményt 5,0 kg/ha adagban. Amennyiben a primer tünetek már látszanak, úgy az Eminent® 125 SL 0,8–1,0 l/ha-os dózisát, vagy kombinációt (Eminent® 0,8 l/ha + Cosavet® 5,0 kg/ha) használjunk. Az Eminent® 125 SL perzselési veszély nélkül keverhető a Jello Fluid, Wuxal® és Azospeed® termékekkel. A második kezelést a zászlós levél és a kalász megvédésére kell koncentrálni. A virágzás kezdetén elvégzett permetezésnek a lisztharmat mellett más levélbetegségek ellen is hatékonynak kell lennie. Erre a kezelésre erős fertőzés esetén a Green Star® (tifloxistrobin + tebukonazol) prémium kategóriás gombaölő szerünket javasoljuk.

Cukorrépa: ellentétben a kalászosokkal, a cukorrépa esetében általában a cerkospóra elleni védekezés a fő csapásirány. E permetezések hatékonysága jelentősen befolyásolhatja a termés mennyiségét és minőségét. Az Eminent ® 125 SL azonban mindkét kórokozó ellen kiváló védelmet biztosít. Az első kezelést a tünetek megjelenésekor kell elvégezni, és szükség szerint megismételni. A védekezés hatékonyságát jelentősen növelhetjük kombinációs partnerek alkalmazásával úgy, hogy a költségeket csökkentjük.

Lisztharmat fertőzés esetén: Eminent® 125 SL 0,8 l/ha + Cosavet® DF 3,0 kg/ha

Cerkospóra fertőzés esetén: Eminent® 125 SL 0,8 l/ha + Champion® WG 2,5 kg/ha A cukorrépa általános állapota a védekezések eredményességét döntően befolyásolja. Ezért javasoljuk a védekezésekkel egy menetben a Wuxal® Boron Max kijuttatását, amely nem csak a bór pótlására hivatott, hanem a benne lévő makro- és mikroelemek biztosításával harmonikus tápanyagellátást biztosít, miközben a víz lágyításával a permetlé minőségét is javítja.

 

Permetlékészítés: Töltsük fel a permetezőgép tartályát 1/3-ig vízzel, öntsük hozzá az Eminent®-et, majd engedjük tele a tartályt! Ha kombinációs partnert is alkalmazunk, akkor mindig azt keverjük be először, és utána adjuk hozzá az Eminent®-et! A munka végeztével bő mosószeres vízzel alaposan mossuk ki a permetezőgépet!

 

Mint minden gombaölő szert, az Eminentet is javasolt preventíven, már a gombabetegségek tüneteinek megjelenése előtt alkalmazni!

Keverhetőség

Keverhetősége problémamentes. (FW, DF, WG, WP, SG típusú formulációkkal jól keverhető, egyéb formulációk esetén végezzünk keverési próbát!)

A hatóanyag felszívódásának, haté konyság fokozására, illetve a permetléfedettség növelésére a Velocity® adjuváns használatát javasoljuk.

Hatásspektrum

Az Eminent® 125 SL hatásspektruma rendkívül széles, ezzel jelentősen különbözik a szercsoport többi tagjától. Biológiai hatása a következő kórokozók ellen terjed ki:

kőüszög, törpeüszög, repülőüszög, szeptóriás levélfoltosság, rozsdabetegségek, fusarium fajok, helmintospóriumos levélcsíkoltság, lisztharmat, cercosporás levélragya, réparozsda, ramulariás levélfoltosság. Széles hatásspektruma rugalmas és sokoldalú felhasználást biztosít.

Hatásmechanizmus

Az Eminent® 125 SL hatóanyaga a tetra-konazol a triazol típusú gombaölő szerek csoportjába tartozó molekula. Hatását ennek megfelelően a kórokozó gombák sejtmembránja kiépülésének gátlásával fejti ki a lipidszintézisen keresztül. A tetrakonazol jelenlétében a gombák ergoszterol bioszintézise blokkolt oly módon, hogy az acetil-CoA nem képes szteránvázas vegyületekké alakulni. Jó zsíroldékonysága azonnali felszívódást biztosít a növényi bőrszöveten keresztül, kiváló vízoldékonysága gyors szállítódást eredményez a nedvkeringésben, míg gőzhatása az egyenletes eloszlás garanciája a növényen belül. A készítmény a kipermetezést követően felszívódik a növényekbe, és belülről védi azt.

Figyelmeztetés Figyelem
Méhveszélyesség Nem jelölésköteles
Vizi szervezetekre való veszélyesség Közepesen veszélyes
Tűzveszélyesség Tűzveszélyes, „C” tűzveszélyességi osztály
Munkaegészségügy Várakozási Idő 0 nap
Veszélyességi besorolás GHS piktogram 1
Raklap 200 liter / raklap
Tárolhatóság Eredeti, zárt csomagolásban száraz, hűvös, de fagymentes helyen, szabályos növényvédő szer raktárban 3 év.
Engedélyokirat szám 18414/1995, 27631/1998, 02.5/10441-2/2010
Elsősegély nyújtás Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat díjmentesen, 24 órán keresztül hívható zöld száma: 06-80-201-199
Kísérletek

Hasonló / helyettesítő termékek