Domark® 10 EC
Domark® 10 EC

Domark® 10 EC
Kiemelt hatás

Alma lisztharmat és varasodás

Folyékony, felszívódó gombaölő szer.

A növényekbe gyorsan felszívódó, és ott egyenletesen eloszló, hosszú hatású termék.A Domark® 10 EC az integrált növényvédelmi tech no  lógiákban is használható.

További hasznos információért, kattintson a képre!

Kategória és hatáskifejtés
II. kategória
Felszívódó
Hatóanyag tartalom
100 g/l tetrakonazol
Kiszerelés
1 literes flakon, 0,2 literes flakon, 5 literes kanna, 3 ml-es ampulla

Felhasználás

Kultúra Károsító Dózis ÉVI
Alma Lisztharmat 0,3-0,4 l/ha 14 nap
Alma Varasodás 0,3-0,4 l/ha 14 nap
Szőlő Lisztharmat 0,25–0,3 l/ha 30 nap
Egyéb kultúra Károsító Dózis ÉVI
Birs Varasodás 0,3-0,4 l/ha 14 nap
Körte Varasodás 0,3-0,4 l/ha 14 nap

Egyéb kultúrák megtekintése

Képgaléria

Lisztharmat tünetei almán (fotó: Kardos Rezső) Varasodás almafán (fotó: Kardos Rezső) Lisztharmat miatt felrepedt, úgynevezett sérves bogyók (fotó: Péter Ákos) Késői lisztharmat szőlőlevélen Varas alma
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

Technológiai ajánlások

Almatermésűek: 0,3-0,4 l/ha

Almafavarasodás ellen a kezeléseket az aszkospóraszóródás időszakában pirosbimbós fenológiai stádiumtól előrejelzés alapján, megelőző jelleggel célszerű elkezdeni, és 14 naponként blokkszerűen, a fertőzés erőssége szerint javasolt folytatni. A szer felhasználása minden esetben kontakt készítménnyel (pl.: Manfil® 75 WG) tankkeverékben történjen. Egy védekezési szezonban felhasználása 3 alkalomnál ne legyen több. A védekezések egyidejűleg az almafa lisztharmat szekunder fertőzései ellen is védelmet biztosítanak. Lisztharmatra fogékony almafajtáknál a védekezések eredményességét jelentősen javítják a szakszerűen elvégzett metszési munkák. Járványhelyzetben Cosavet ® DF-fel történő kombinálása jelentősen növeli a védekezések hatékonyságát.

Szőlő: 0,25-0,3 l/ha

A lisztharmat elleni védekezéseket előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel, az előző évi fertőzések ismeretében javasolt elkezdeni. Az előző évi jelentősebb fertőzések után a permetezéseket célszerű már virágzás előtt, 20–25 cm hajtásállapot körül elkezdeni. Az intenzív hajtásnövekedési időszakban, virágzástól kezdődően a kezeléseket a fertőzési nyomás szerint 10–14 naponként javasolt blokkszerűen folytatni. Járványhelyzetben célszerű lehet kontakt (pl.: Cosavet®) készítményekkel kombinálni.

Házi kerti felhasználás esetén 10 l vízhez (háti permetező) 3,0 ml Domark®-ot kell adni.

A forgalmazási kategória 50 ml-es és kisebb kiszerelésben: III.

Permetlékészítés: Általános szabály, hogy amennyiben WG, vagy WP formulációjú termékkel kombináljuk, akkor ez kerüljön először a permetlétartályba. Javasolt vízmennyiség: 600–1000 l/ha

Kapcsolódó csomagok

4 ha

Szőlő Complete

Hosszú tartamhatású megoldás szőlő lisztharmata ellen
Csomagkedvezmény!
3.3 ha

Szőlő Protect

Lisztharmat és szürkepenész elleni védelem egyben
10% csomagkedvezmény
12.5 ha

Alma Protect

Varasodás és liszharmat elleni védelem kálciumpótlással
10% Csomagkedvezmény!

Keverhetőség

A Domark® 10 EC jól keverhető a legtöbb növényvédő szerrel és lombtrágyákkal, de a munka megkezdése előtt keverési próbát végezzünk.

Almástermésűekben lisztharmat ellen: Domark® 10 EC 0,3 l/ha + Cosavet® DF 3,0–5,0 kg/ha

Almafa-varasodás ellen: Domark® 10 EC 0,3 l/ha + Manfil® 75 WG 2,1 kg/ha

Szőlőben lisztharmat ellen: Domark® 10 EC 0,25 l/ha + Cosavet® DF  3,0–5,0 kg/ha, szőlőperonoszpóra ellen a ki váló hatékonyságot mutató Kupfer Fusilan® WG 2,0–2,5 kg/ha-os dózisával javasoljuk kombinálni.

 

A permetlé terülésének és az esőállóság fokozására a Designer® adjuváns hozzáadását javasoljuk.

Hatásspektrum

A tetrakonazol eredményesen használható az almafavarasodás és lisztharmat, valamint a szőlő lisztharmat ellen. A két kórokozó közül a lisztharmat elleni hatás még a szercsoporton belül is kiemelkedő.

Hatásmechanizmus

A Domark® 10 EC hatóanyaga a triazolok csoportjába tartozik. Hatását a gombák sejtmembránja kiépülésének gátlásával fejti ki. Jelenlétében a gombák ergoszterol bioszintézise blokkolt. (FRAC kód:3) Jó zsíroldékonysága azonnali felszívódást biztosít a növényi bőrszöveten keresztül, kiváló vízoldékonysága gyors szállítódást eredményez a nedvkeringésben, míg gőzhatása az egyenletes eloszlás garanciája a növényen belül. A Domark® 10 EC a kipermetezést követően 10–14 napig hatásos.

Jó zsíroldékonysága azonnali felszívódást biztosít a növényi bőrszöveten keresztül, kiváló vízoldékonysága gyors szállítódást eredményez a nedvkeringésben, míg gőzhatása az egyenletes eloszlás garanciája a növényen belül. A készítmény a kipermetezést követően felszívódik a növényekbe, és belülről védi azt. A Domark® 10 EC hosszú hatástartamú készítmény, a kipermetezést követően 10–14 napig számíthatunk hatására.

Figyelmeztetés Veszély
Méhveszélyesség Nem jelölésköteles
Vizi szervezetekre való veszélyesség Közepesen veszélyes
Tűzveszélyesség Nem jelölésköteles
Munkaegészségügy Várakozási Idő 0 nap
Veszélyességi besorolás GHS piktogram 1 GHS piktogram 2 GHS piktogram 5
Raklap 1 literes 12 db/gyűjtő, 5 literes 4 db/gyűjtő
Tárolhatóság Eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös, fagymentes helyen, szabályos növényvédő szer raktárban 2 év.
Engedélyokirat szám 35352/2001, 02.5/10303-2/2010, 04.2/463-1/2016.
Elsősegély nyújtás Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat díjmentesen, 24 órán keresztül hívható zöld száma: 06-80-201-199
Kísérletek

Hasonló / helyettesítő termékek