Boom Efekt

Boom Efekt

Boom Efekt
Kiemelt hatás

Bármilyen gyom ellen

Magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomok ellen

Glifozát izopropilamin-só tartalmú, nem szelektív gyomirtó szer

Kategória és hatáskifejtés
III. kategória
Felszívódó
Hatóanyag tartalom
480 g/l glifozát-izopropilamin só (360 g/l glifozát)
Kiszerelés
0,2 literes flakon, 20 literes kanna

Felhasználás

Kultúra Károsító Dózis ÉVI
Napraforgó Állományszárítás (deszikkálás) 2-5 l/ha 7 nap
Őszi árpa Tarlókezelés 2-6 l/ha 14 nap
Őszi búza Tarlókezelés 2-6 l/ha 14 nap
Repce Állományszárítás (deszikkálás) 3-4 l/ha 7 nap
Egyéb kultúra Károsító Dózis ÉVI
Dohány Évelő egy- és kétszíkű gyomok 4-6 l/ha nk.*
Dohány Magról kelő egy- és kétszikű gyomok 2-4 l/ha nk.*
Fejeskáposzta Évelő egy- és kétszíkű gyomok 4-6 l/ha nk.*
Fejeskáposzta Magról kelő egy- és kétszikű gyomok 2-4 l/ha nk.*
Karfiol Évelő egy- és kétszíkű gyomok 4-6 l/ha nk.*
Karfiol Magról kelő egy- és kétszikű gyomok 2-4 l/ha nk.*
Kukorica Állományszárítás (deszikkálás) 2-5 l/ha 21 nap
Lencse Tarlókezelés 2-6 l/ha nk.*
Mustár Tarlókezelés 2-6 l/ha nk.*
Olajretek Tarlókezelés 2-6 l/ha nk.*
Paradicsom Tarlókezelés 2-6 l/ha nk.*
Rozs (intenzív) Tarlókezelés 2-6 l/ha nk.*
Sörárpa Tarlókezelés 2-6 l/ha nk.*
Szárazborsó Tarlókezelés 2-6 l/ha nk.*
Szója Állományszárítás (deszikkálás) 3-5 l/ha 14 nap
Takarmány árpa Tarlókezelés 2-6 l/ha 14 nap
Tritikálé Tarlókezelés 2-6 l/ha nk.*
Zöldborsó Tarlókezelés 2-6 l/ha nk.*
*Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: rendeltetésszerű felhasználás esetén nincs korlátozás.

Egyéb kultúrák megtekintése

Képgaléria

Fenyércirok - Sorghum halepense Fekete üröm - Artemisa vulgaris Mezei acat - Cirsium arvense Siska nádtippan - Calamagrostis epigeios Bükköny, rozsnok félék Kanadai betyárkóró - Conyza canadensis Mezei acat termése (fotó: Bakodi Gyula) Deszikkált repce (fotó: Pinczehelyi Zoltán) Parlagfű - Ambrosia
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

Technológiai ajánlások

Magról kelő gyomnövények esetében az engedélyokiratban meghatározott alacsonyabb dózisban kell alkalmazni. Magról kelő kétszikűek esetében azok 4-8 valódi leveles fenológiájában, magról kelő egyszikű gyomnövényeknél 3-5 leveles állapotban kell a kezelést elvégezni.

Évelő kétszikű, valamint évelő egyszikű gyomnövények esetében azok intenzív növekedési szakaszában kell a készítményt kijuttatni, hogy a hatóanyag a gyomnövény föld alatti szaporító képleteibe is lejusson. Tarackbúza, fenyércirok, nád ellen kedvezőbb hatás érhető el ősszel, amikor a tápanyag áramlása a rizómák felé a legintenzívebb. Szulákfélék ellen a virágzás idején, mezei acat ellen annak tőlevélrózsás állapotában van a kezelés optimális időpontja.


A meteorológiai körülményeket figyelembe véve a glifozát hatóanyag 15-25 °C között és magas páratartalom mellett a leghatékonyabb. A hatás kifejtéséhez fontos, hogy a kezelést követően 6 órán belül ne hulljon csapadék, és a hatóanyag maradéktalanul felszívódhasson a gyomnövényben.

Szántóföldi kultúrákban, azok vetése előtt, illetve után a csírázás megindulásáig, akkor, ha az elvetett magvakat legalább 3 cm vastag aprómorzsás talajréteg takarja. 3%-nál kevesebb szervesanyag-tartalmú talajokon ez a technológia nem alkalmazható. Tarlókezelésre évelő gyomnövények ellen tarlóhántás után azok 15-30 cm-es nagyságakor. A tarlóművelést sekélyen kell végezni, oly módon, hogy a tarackok feldarabolódjanak, és ezáltal az alvó rügyek is kihajtsanak.

Mezőgazdaságilag nem művelt területek: utak, útpadkák, vízmentes állapotú vízelvezető árkok, ipari létesítmények, üzemanyagtöltő állomások, repülőterek, vasúti pályatestek, totális gyomirtására, ahol azt helyi rendelet nem tiltja.
Lakott területek, kiskertek, temetők totális gyomirtására, ahol azt helyi rendelet nem tiltja.
Vízzel nem borított csatornák, árokpartok gyomirtására nád, gyékény és egyéb nehezen irtható évelő gyomfajok ellen.
Legelő és gyepterületek gyommentesítésére azok felújításakor a feltörést, vagy az újravetést megelőzően.
Lucernában arankával erősen fertőzött területeken foltkezelés, vagy teljes felületkezelés formájában. Foltkezelés estén 0,2-0,3%-os koncentrációban kell felhasználni. Teljes felületkezelés esetén 0,5-0,7 l/ha a készítmény dózisa. A kezelés kis mértékben visszavetheti a lucerna fejlődését a következő kaszálásig, ezért teljes felületkezelés csak erősen fertőzött területeken javasolható. A kezelést a lucerna kaszálását követő 5-7 nap múlva kell elvégezni. Magtermő lucernában, vagy a magfogás szakaszában alkalmazása nem javasolt.

Erdészeti kultúrákban erdőtelepítés előtt bármely fafaj esetén használható gyom- és cserjeirtásra. Fakitermelés után a tuskók sarjhajtásai ellen 3,5% koncentrációban alkalmazható. Erdészeti gyomirtásra csak két évesnél idősebb luc-, erdei- és duglászfenyő-telepítésekben használható. A fenyőtelepítések védelme érdekében a készítményt akkor lehet kijuttatni, amikor a tűleveleken kialakult a védettséget biztosító viaszréteg.

Szőlő- és gyümölcsültetvényekben: csemegeszőlő, borszőlő, almástermésű (alma, körte, birs, naspolya), csonthéjas (cseresznye, meggy, őszibarack, nektarin, kajszibarack, ringló, szilva) és héjas gyümölcsű (dió, mandula, mogyoró, gesztenye) kultúrákban.
Csak 3 évesnél idősebb telepítésekben, védőlemezzel felszerelt szórófejekkel, vagy egyéb speciális permetezéstechnikával juttatható ki. A kezelést célszerű a hajtásnövekedés kezdetéig tavasszal, illetve a gyümölcsszüret után ősszel elvégezni. Amennyiben a gyomborítottság indokolja, a két időpont között is lehet kezelni, fokozott elővigyázatossággal. Az alkalmazás során ügyelni kell arra, hogy a permetlé a kultúrnövény zöld növényi részeire (hajtások, levelek) ne kerüljön, mert azokat maradandóan károsítja. A 3 évesnél fiatalabb, még nem elfásodott törzsű csemetéket szintén károsítja a hatóanyag.

Állományszárítás napraforgó, repce, kukorica, szója kultúrákban:
Gyommentes állományban a kultúrára megadott alacsonyabb dózisban, elgyomosodott területen a magasabb dózisban kell alkalmazni A kezelést napraforgóban a kaszatok 20-30%-os, kukoricában a szemek 30-40%-os nedvességtartalmánál kell elvégezni.

Repcében a kezelést akkor kell elvégezni, amikor a becő szint középső harmadában a magvak legalább 60%-a barnaszínű, a becők ekkor még zöldek.

Szójában a hüvely sárga-sárgásbarna elszíneződését követően alkalmazható, amikor a szója babszemek nedvességtartalma 30% körül van. Repcében, szójában a kijuttatás kizárólag földi géppel (hidas traktorral) történhet. Alkalmazása vetőmagtermesztésben nem javasolt.

Őszi búzában és őszi, valamint tavaszi árpában aratás előtti gyomirtásra, a betakarítás megkönnyítésére, kizárólag szántóföldi géppel, elsősorban évelő gyomokkal (tarackbúza, nád, folyondár szulák, stb.) erősen fertőzött területen, a tervezett betakarítás előtt legalább 14 nappal kell kijuttatni a készítményt.

Légi kijuttatás: kizárólag napraforgóban és kukoricában, legalább 10 ha összefüggő táblaméret esetén, a permetlé elsodródását gátló, cseppnehezítő adalékanyag kötelező hozzáadásával és elsodródásgátló szórófej alkalmazásával. Légi kijuttatásnál a 44/2005.(V.6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendeletben meghatározott előírásokat maradéktalanul be kell tartani. Lémennyiség: 50-60 l/ha
Hidastraktorral végzett kijuttatás: nagy hasmagasságú (>150 cm) földi géppel csak a permetlé elsodródását gátló cseppnehezítő adalékanyag hozzáadásával juttatható ki a készítmény

Házikerti felhasználás esetén az egy hektárra jutó dózis átszámítása 10 liter permetléhez : dózis 3 l/ha = 30 ml/ 100 m2, koncentráció 100 ml/10 liter permetlé (1%), lémennyiség 300 l/ha = 3 l/100 m2

Kapcsolódó csomagok

20 ha

Sclero Pro

Szklerotínia mentesítés és deszikkálás akár egy menetben
Csomagkedvezmény!
20 ha

Tarló Wellness

Tarlómaradványok bontása, káros talajlakó gombák életterének csökkentése. Költséghatékony tarlókezelés évelő gyomok ellen, esodródásgátlóval.
Csomagkedvezmény!

Keverhetőség

Nem szükséges más gyomirtó szerrel keverni. A Companion Gold elsodródásgátló, javítja a szórásképet és a vízminőséget.

Hatásspektrum

Hatékonysága dózistól függően kiterjed mind az évelő, mind a magról kelő egy és kétszikű gyomnövényekre. 

A készítmény nem szelektív, a gyomnövényektől megvédendő kultúrnövényre nem kerülhet a hatóanyag, mert azt károsíthatja.

Hatásmechanizmus

A glifozát hatóanyagot a növény a klorofillt tartalmazó zöld részein keresztül veszi fel. A hatóanyag innen transzlokálódik a gyökerekbe, tarackokba, rizómákba. A hatástünetek 1-2 hét után jelentkeznek öregedésben, törpe növésben, levél és hajtásbarnulásban. A folyamat visszafordíthatatlan, az érintett növény elpusztul. Mivel a glifozát a növényben való mozgása folyamán a szaporító képletekbe is eljut így hatása az évelők esetében is a növény pusztulásához, vagy maradandó károsodásához vezet.https://www.kwizda.hu/companion_gold

Figyelmeztetés Nem szükséges
Méhveszélyesség Nem jelölésköteles
Vizi szervezetekre való veszélyesség Nem jelölésköteles
Tűzveszélyesség Nem jelölésköteles
Munkaegészségügy Várakozási Idő 0 nap
Veszélyességi besorolás Nem szükséges
Raklap 640 liter / raklap
Tárolhatóság  3 év eredeti zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédő szer raktárban.
Engedélyokirat szám 02.5/1146/1/2008
Elsősegély nyújtás Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat díjmentesen, 24 órán keresztül hívható zöld száma: 06-80-201-199
Kísérletek

Hasonló / helyettesítő termékek

Roundup Mega