AZ NKFI ALAPBÓL MEGVALÓSULÓ PROJEKT

A project célkitűzése entomopatogén és hozamfokozó hatású talajmikrobiológiai készítmények kifejlesztése, melyek ökológia gazdálkodásban is felhasználhatóak. A project során saját, hazai talajokból izolált Metarhizium gombatörzseket fogunk felhasználni, mely feltételezésünk szerint hatékonyabban fog működni az itthoni agroökológiai feltételek között, mint a más klimatikus és talajviszonyok között fellelhető törzsek.

 

  • a kedvezményezett neve: Kwizda Agro Hungary Kft.
  • a projekt címe: Rovar patogén és termésnövelő hatású mikrobiológia készítmények fejlesztése
  • a szerződött támogatás összege: 246.513.983 Ft
  • a támogatás mértéke: 48,72 %
  • a projekt tartalmának bemutatása:

A Project leírása

A pályázat keretében olyan mikrobiológiai készítményeket kívánunk fejleszteni, amelyek alacsony kockázatú humán – és ökotoxikológiai tulajdonságai révén nem veszélyeztetik a felhasználókat, fogyasztókat, illetve a talaj ökoszférájában élő hasznos élő szervezeteket. A fejlesztendő készítmények kedvező ökológiai tulajdonságaik révén alternatívát jelenthetnek a nagyobb környezeti terhelésű kémiai készítmények kiváltására, mert hatékonyságuk miatt beilleszthetők a hagyományos növényvédő szeres védekezési technológiába is, csökkentve ezzel a technológiák szermaradék terhelését. A készítmények piaci bevezetése bővíti az ökológiai gazdálkodásban a talajlakó kártevők elleni védekezési technológiák lehetőségeit is.

A tervezett fejlesztések újdonságtartalma, hogy hazai talajokból izolált, eddig mezőgazdasági célból fel nem használt Metarhizium gombatörzseket tartalmaznak, amely gombatörzsek jól alkalmazkodtak a helyi klimatikus viszonyokhoz és jól beilleszkedtek a talajok lokális ökoszférájába, így életképességük, rovar parazita és növényi növekedést serkentő hatásuk kedvezőbben kifejeződhet, mint más eltérő klimatikus és talaj ökológiai viszonyok közül izolált entomopatogén gomba vagy baktérium fajok esetén.

A mikrobiológiai készítmények általános formulázási eljárása, hogy a mikrobiológiai ágensek tömegtenyésztéssel nagy számban előállított szaporító képleteit, egy semleges hordózó anyag felszínére juttatják. Az így kapott, elsősorban nedvesíthető por (WP) formulációk elsődlegesen permetezéssel vagy öntözési technológiákban alkalmazhatók, amely felhasználási formák elsősorban a kertészeti kultúrák technológiai igényeinek felelnek meg, de nem illeszkednek a szántóföldi védekezési gyakorlat technológiájához. célunk, olyan mikrogranulátum formulációk fejlesztése, amely a szántóföldi vetőgépekre felszerelt mikrogranulátum szóró adapterek segítségével, a vetéssel egy menetben a magárokba juttathatók.

A project részben a tárgykörben a pályázónál felhalmozódott tudásbázisra és kompetenciára alapoz, illetve az projectbe alvállalkozóként bevonni kívánt cégek erőforrásait fogja igénybe venni.

A pályázó elkötelezett a hazai agráriumban a zöld megoldások elterjedéséért, jelenleg is piacvezető és a legszélesebb termékportfolióval rendelkezik a mikrobiológia hatóanyagot tartalmazó termékek terén. Stabil pénzügyi háttérrel és tulajdonosi körrel bír, már több, mint 20 éve meghatározó szereplője a magyar mezőgazdaságnak.

Az Unióban felgyorsult hatóanyag kivonások és a várható még forgalomban lévő talajfertőtlenítő szerek felhasználásának részleges vagy teljes korlátozásai miatt igen nagy piaci potenciállal számolhatunk, tekintettel arra is, hogy szántóföldi és kertészeti kultúrákban is felhasználható terméketeket kívánunk kifejleszteni. Potenciálisan 20.000-25.000 hektár az a terület, ami megítélésünk szerint jelenlegi aktuális piaci potenciál, az esetlegesen bekövetkező hatóanyag kivonások miatt ez a szám drasztikusan nőhet.

  • a projekt tervezett befejezési dátuma  2019. 06.30.

 

 

2018. április 24.