Agrártámogatási pénzek – kedvező változások már jövőre!

A fiatalok, a kisebb termelők és a természeti kárt szenvedett gazdák is jól járnak.

Az Európai Parlament döntött az agrárkifizetések egyszerűsítéséről, illetve a gazdálkodók szupermarketekkel szembeni alkupozíciójának erősítéséről. A változtatások 2018. január elsejétől léphetnek életbe, de azokat még az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia.

1. Az elismert gazdaszervezetek számára lehetővé teszik, hogy tagjaik nevében beszállítói szerződésekről tárgyaljanak anélkül, hogy ezzel megsértenék az Európai Unió versenyjogi szabályait.

2. A természeti károkra kötött biztosítási szerződéseknél a kártalanítás mértéke 70 százalékos lesz, a gazdáknak pedig az eddigi 30 százalék önrész helyett csak 20 százalékot kell állniuk. Emellett lehetővé teszik, hogy az Európai Bizottság válsághelyzetekben gyorsabban tudjon segítséget nyújtani a rászoruló termelőknek.

3. A fiatal gazdák támogatása az eddigi 25 százalékról az alaptámogatás 50 százalékára emelhető tagállami hatáskörben. (Csak az első 90 hektárra adható plusztámogatás.)

4. Egyszerűsödnek a zöldítési szabályok és bővül a bevonható növények köré, például a mézelő növények is elszámolhatók lesznek EFA-területként. 

Forrás: Agrárszektor

2017. december 18.