Szakcikkek

A Fezan Plus hatásmechanizmusa

A Fezan Plus egyedülálló gyári kombináció! Két eltérő hatásmechanizmusú, kontakt és felszívódó hatóanyagú gombaölő szer kombinációja.

A tebukonazol a triazol típusú gombaölő szerek családjába tartozik. Az oomycetidae családba tartozó gombák kivételével minden gomba saját sejthártyájának felépítéséhez ergoszterolt szintetizál. Az ergoszterol a sejtmembrán működésében nélkülözhetetlen szerepet játszó lipid. A tebukonazol családjában egyedülállóan, két ponton gátolja a kórokozó gombák ergoszterol szintézisét. Hatására a gombák sejtmembránjai nem épülnek ki, növekedésük leáll, majd elpusztulnak. Felszívódva a növényeket belülről védi.

A klórtalonil a gombák fehérjéinek tiolcsoportjaival lép reakcióba, így inaktíválva azokat, ezáltal az enzimek nem tudják kifejteni hatásukat, a gombasejt anyagcseréje összeomlik, majd elpusztul. A klórtalonil a levél viaszos kutikulájához jól kötődik, úgynevezett depókat alkot. Minden egyes harmatnál, vízborításnál a klórtalonil depókból hatóanyag molekulák szabadulnak fel és a vízcseppben a csirázó gombaspórák felveszik, majd elpusztulnak. A klórtalonil így mindig megújulva kívülről védi a növényt.