25 éve Magyarországon

A Kwizda Magyarország egyik meghatározó, innovatív és dinamikusan fejlődő növényvédőszer-, műtrágya- és vetőmagbeszállítója, jelentős bio- és hobbikertészeti portfólióval.

25 éve alakult a hazai leányvállalat, a jubileum kapcsán beszélgettünk Barna Sándor kereskedelmi vezetővel, Dr. Czinege Erik partner és marketing vezetővel és Légrádi Zsolt ügyvezetővel. Az osztrák Kwizda család 1853- ban alapította vállalkozását. Eredetileg állatgyógyászati készítmények gyártásával és forgalmazásával foglalkozott: lovak, marhák, sertések, kutyák számára pata-, tőgy- és egyéb hámápoló kenőccsel, féreghajtókkal, tápokkal váltak ismertté. A cég 1926-ban építette be portfóliójába az agrokemikáliákat, miután rájöttek, hogy a növényeknek is szükségük van „erősítőkre” és „orvosságra”. A Kwizda magyarországi leányvállalata 25 éve, 1994-ben jött létre, kezdetben a növényvédő szerekre fókuszálva. Ma már nemcsak növényvédő szereket, műtrágyákat, lombtrágyákat forgalmaz, hanem számos biológiai készítmény fejlesztésében, engedélyeztetésében és gyakorlatba ültetésében is jelentős részt vállal.

Dr. Czinege Erik: Huszonöt év tekintélyes idő egy ember és egy cég életében is. Fejlődésünk töretlen, azonban mivel a Kwizda a mai napig családi vállalkozás, igyekszünk mi is családias légkörben működni, hiszen ezt fontos értéknek tartjuk. A szakmai tudás mellett ez adja csapatunk erősségét, és a termelőkkel is ezt próbáljuk éreztetni, vagyis, hogy mi segíteni szeretnénk a gazdálkodásukat; megoldásokat kínálunk számukra. Ahogyan a szlogenünk is sugallja, „Táplálunk és védünk”, azaz a tápanyag-utánpótlás mellett növényvédelmi megoldásokkal is szolgálunk.

Légrádi Zsolt: A 25 év arra is sarkall minket, hogy visszatekintsünk arra, mit adott a Kwizda a magyar termelőknek. Ilyen például a Wuxal szuszpenziós lombtrágya család, amelyet elsőként kezdtek el Magyarországon nagyüzemben használni. Másik ilyen előremutató termékünk a Pannon Starter volt, vagyis a közvetlenül a vetőmag mellé kiszórható mikrogranulált műtrágya, amely szintén új technológiát jelentett a hazai agráriumban. A folyékony nitrogén műtrágyázás tekintetében is már nyolc éve egy innovatív megoldással állunk a termelők rendelkezésére, ez a termék az Azospeed. Ennek „hajtóereje” a klímaváltozás hatásainak történő megfelelés volt. Egyre gyakoribbak a csapadékszegény tavaszok, amikor a szilárd fejtrágyázások hatékonysága nem megfelelő, ezért került kifejlesztésre ez a folyékony nitrogén fejtrágya, amely könnyen kijuttatható, perzselésmentes, így alternatív megoldást tudunk biztosítani.

Barna Sándor: Érdemes kiemelni a biológiai hatóanyagokat tartalmazó termékeket is, hiszen egyre több irányból mutatkozik rájuk igény, mi pedig már 10-15 éve rendelkezünk ezekkel. A növényvédő szerek folyamatos kivonása csak az egyik indok, úgy látjuk, hogy bizonyos esetekben biológiai hatóanyagokat tartalmazó termékekkel jobban, hosszabb távon fenntarthatóbban meg tudunk oldani problémákat, mint kémiai szerekkel. Ezek a termékek nemcsak bio-, hanem konvencionális gazdálkodásban is használhatók, és úgy látjuk, a gazdálkodók egyre szívesebben használják is ezeket a hagyományos szerekkel kombinálva, például a betakarítás, aratás előtt időszakokban.

 

   Barna Sándor    Dr. Czinege Erik    Légrádi Zsolt

 

Mennyire fontos egy nagy múltú vállalat életében az innováció?
Dr. Cz. E.: Az árbevételünk közel 5 százalékát termékfejlesztésre fordítjuk, részben biológiai termékekre, részben pedig olyan technológiák fejlesztésére, amelyek a fenntartható gazdálkodást segítik. Ennek kapcsán léptünk be egyébként a talajbaktériumok piacára is, ahol innovatív, granulált formával jelentkeztünk, amely közvetlenül a gyökér mikrokörnyezetébe helyezhető ki. Az innováció irányába történő elkötelezettségünket példázza a Kwizda bemutató farm is Felsőnánán, ahol 700 mezo-parcellán folynak kísérletek, saját, nagyüzemi gépparkkal. A „Terepszemle” farmunkon a kutatásainkban megvalósuló termékeket teszteljük, összehasonlítjuk a piacon kapható termékekkel, technológiákkal. Ezek a kísérletek a többi nagy rendezvény mellett folyamatosan látogathatók, szeretnénk mindent megosztani a termelőkkel, ugyanis nincs titkunk. Úgy látjuk, erre van a legnagyobb fogékonyság a piacon, hiszen a mindenhonnan érkező marketing üzenetek már-már zavarók. B. S.: Sikerességünk oka abban keresendő, hogy mi olyan megoldásokat kínálunk a gazdálkodóknak, amelyek bizonyítottak, amelyek beépíthetők a technológiájukba, és amivel nagyobb termést tudnak elérni, jobb minőségben.

Érkeznek-e olyan visszajelzések a gazdálkodóktól, amelyet a termékfejlesztések során fel tudnak használni?
Dr. Cz. E.: Természetesen! Van egy nagyon perspektivikus termékünk, amely idén már piacra fog kerülni, s részben ilyen visszajelzések alapozták meg. A Pannon Starter és a granulált baktérium keverése, együttes kijuttatása nagyon eredményesnek bizonyult. Ez is mutatja a gondolkodásbeli váltást; a hagyományos megoldás egy biogén módszerrel kombinálva jobb eredményeket mutat, mintha csak a kémiai módszereket alkalmaznánk. Csapatként dolgozunk együtt, kiváló szakemberekkel, s ez a cégérték mellett talán a legfontosabb értékünk.

Mennyiben érinti a Kwizdát a hatóanyag-kivonások folyamata?
L. Zs.: Nem jobban, mint a versenytársakat. Viszont a portfóliónk azon részét erősítjük leginkább, amelyet nem érintenek a hatóanyag-kivonások, például a biológiai hatóanyagok, termékek.

A korábban elmondottak alapján a biológiai hatóanyagok fontos szerepet játszanak a Kwizda életében. A piaci nyomás kényszeríti ki ezeket a szereket?
Dr. Cz. E.: Valóban olyan a piaci környezet, amely felgyorsítja ezt a folyamatot. Azonban mára Magyarországon is kialakult egy stabil birtokszerkezet, és a tulajdonosoknak fontossá vált, hogy milyen termőföldet tudnak majd tovább adni, azon milyen termés érhető el. Ilyenkor nyilván felértékelődik a biológiai szerek szerepe; nagyon pozitívan változott meg a gazdálkodók gondolkodása. L. Zs.: Onnan is látszik, hogy ezt nem csak a piac kényszerítette ki, hogy ezeknek a szereknek a döntő többségét nem a biológia gazdálkodásokban értékesítjük, hanem a konvencionális termelőknek.

A KSH szerint, több mint 60 ezer hektár Magyarországon a házikertek, hobbikertek területe, ez kb. az összes szőlőtermő területnek felel meg. A hobbikertészeket, akik gyakran piacra is termelnek, magára hagyta a növényvédő szakma – hogyan tud segíteni nekik a Kwizda?
Dr. Cz. E.: Erős a piaci pozíciónk a házikertes szegmensben is, éppen az olyan termékeknek köszönhetően, mint a már említett Wuxal vagy a Volldünger műtrágya család. Ebben a szegmensben talán még inkább fontos, hogy biológiai megoldásokat kínáljunk, hiszen mindenkinek elemi érdeke, hogy a családtagokat, a házi kedvenceket is biztonságban tudja, ezek a szerek pedig semmiféle közvetlen veszélyt nem jelentenek.
L. Zs.: Ezen a területen valóban nagy információéhség van. A hobbikertészek ma még döntően az idősebb generációból kerülnek ki, ők kevésbé nyitottak a modernebb információátadási megoldásokra. De ők is szeretnének szebb kertet, mondjuk városi környezetben, és szeretnének jobb minőségben termelni vidéken. Nagyon sok embert kell megszólítanunk, de erre is vannak megoldásaink, például a Kiskerti kisokos, amely nagy népszerűségnek örvend. Ez a leggyakrabban előforduló problémákat veszi sorra, és ad megoldási javaslatokat. A témának fontos élelmiszerbiztonsági vetülete is van, hiszen nem egy esetben innen kerülnek ki a zöldségek, gyümölcsök a termelői piacokra. Fontos ez a szegmens a Kwizda számára, a termékpalettán számos biológiai készítmény található meg, amelyeket a kiadványok mellett gazdabolti kihelyezésekkel is igyekszünk megismertetni.

A jubileum kapcsán számíthatnak- e a termelők valamilyen kedvezményre?
B. S.: A Pannon Starter termékcsaládban már vannak olyan készítmények is, amelyek nemcsak a növény növekedését és gyökérképzését segítik, de a talajból támadó gombafertőzésekkel szemben is védik, ilyen a Pannon Starter Perfect Pro. Ezzel a Kwizda biológiai összetevőkkel egészítette ki a kémiai terméket – és újabb lépést tett a fenntartható fejlődés irányába. Szeretnénk, ha minél több gazdálkodó megismerhetné ezt a készítményt, így ehhez a termékhez most Jubileumi kedvezménnyel juthatnak hozzá a termelők.

Forrás: Agrofórum
✍✍Stefanits Csaba

2019. február 05.