Napraforgó termesztés


2011.máj.03.

Napraforgó termesztés

 A starter műtrágyázással, gyomirtással- szükség szerint a fehérpenész fertőzés megelőzésével- sikerült a várható szép termés és nagy jövedelem megalapozása. Most még szükség van egy kis odafigyelésre. A kártevők súlyos károkat okozhatnak rágásukkal. szívogatásukkal, valamint a vírusok terjesztésével. A bór a szöveti differenciálódás segítéséhez, stressz oldáshoz és az olajtartalom növeléséhez szükséges, ám a talajból nehezen felvehető.


 Kártevő mentes-egészséges állomány– a ROGOR® L40 EC


A napraforgót károsító levéltetvek a néhány leveles napraforgóra vándorolnak, és ott igen hamar nagy telepeket hoznak létre. Mérgező nyáluk hatására a levelek felhólyagosodnak, a hajtásvégek bepöndörödnek. Az így kialakult védett zugokban szívogató, és vírusokat terjesztő tetvek komoly veszteséget okoznak. Később- a hozzájuk társuló poloskákkal- a kialakuló virágkezdemények pikkelylevelei közé húzódva torz virágzat, csökött tányérok kialakulását okozzák
 

A szívó és rágó kártevők széles köre ellen hatékonyan működik a Rogor® L 40EC 

A  Rogor® L 40EC kijuttatása után, kontakt hatása révén a vele érintkező kártevőket gyorsan elpusztítja,majd a növénybe szívódva a levek védett zugaiba húzódott levéltetveket is megöli. A később érkező károsítók ellen tartamhatásával nyújt kellő védelmet.

Napraforgó bór nélkül-kaszatok olaj nélkül- WUXAL® BORON MAX


A bór nélkülözhetetlen a szénhidrátok és a zsírok anyagcseréjében, ezért pótlása növeli a megtermelhető olaj mennyiségét. A megtermékenyülés javításával minimálisra csökkenti a tányérokban a léha kaszatok számát. A stressz tűrő képesség javításával- ezen felül- jelentősen hozzájárul az egészséges növényállomány eléréséhez.
A 6-8 levélpáros állapotban kijuttatott 2-3 liter/ha Wuxal®Boron Max idejében feltölti a növényeket bórral.
A benne lévő jelentős foszfortartalom gyorsítja a gyökérnövekedést. Az új összetétel- a megemelt bórtartalom mellett, már káliumot is tartalmaz- mely így javítja a szárazság tűrést és növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.
 

A kombinációs partnerként javasolt Rogor® L 40EC tökéletes társ a jelenlévő kártevők eltakarításához. Csillagbimbós stádiumban a kezelés- szükség szerint- megismételhető.


Letölthető állományok Támogatások Marketing anyagok Naptár Videók Képgaléria Hasznos tanácsok AKG bővebb információ
Hasznos programok Kereshető szerjegyzék Szaktanács Hasznos linkek Talajtani térképek Kísérletek