Méhészet: gyenge közepes termésű volt a múlt év


2010.ápr.21.

Méhészet: gyenge közepes termésű volt a múlt év

A méhészeknek összességében gyenge közepes termésű év volt a múlt esztendő, tavaly ugyanis 22-23 ezer tonna méz készült


Az aszályos tavasz rányomta bélyegét az égész év méhészetére. A rövid gyökérzetű lágyszárú növények - például a repce, a selyemkóró, a napraforgó - szinte semmit sem mézeltek. Az akác viszont mélyre hatoló gyökérzetének köszönhetően nem sínylette meg a szárazságot, sok mézet adott.

 

 

Az elmúlt 5 évhez viszonyítva, a tavalyi export mennyisége volt a legkisebb, mindössze 15.400 tonna méz hagyta el az országot a 2008-as mintegy 25.500 tonnával szemben.

 

A méz felvásárlási ára - a kisebb termésnek köszönhetően - tavaly magasabb volt, mint a megelőző évben. A friss pergetésű mézek megjelenésétől kezdve - a múlt év májusától - egészen mostanáig, stabil maradt a felvásárlási ár, ami még sohasem fordult elő Magyarországon. Ehhez hozzátartozik, hogy a méhészek nem egyszerre dömpingszerűen, hanem szakaszosan értékesítették mézüket.

 

A virágmézért kilogrammonként 600 forintot, az akácmézért 800 forintot fizetnek a nagybani felvásárlók. Üvegbe csomagolva, azaz közvetlen értékesítésnél, még ennél is magasabb az ára.

 

A fogyasztásban a méz árának emelkedése nem érződött, hiszen továbbra is nőtt a méz iránti kereslet Magyarországon. Az egy főre jutó éves mézfogyasztás már meghaladta a 0,5 kilogrammot, amely azonban még mindig alacsonyabb 0,7 kilogrammos uniós átlag.

 

A valós keresleti-kínálati viszonyokhoz igazodó világpiaci mézár magas, jelenleg 3 dollár körül van kilogrammonként. A bizonytalan eredetű és minőségű mézek ára - amelyek főleg az ázsiai térségből származnak - 1,2-1,5 dollár körül ingadozik.

 

A magyar méztermés 80 százaléka exportra jut. A magyar méz a drágább kategóriába tartozik. Magyarország tavaly 460 tonna mézet importált, amely jelentős csökkenést mutat a korábbi éveihez képest, volt amikor a 3.000 tonnát is elérte. A tavalyi a mennyiség megfelel a 90-es évek szintjének.

 

Bross Péter szerint a méhek telelése jól sikerült, nincsen országosan tapasztalható jelentősebb méhveszteség. A változatos időjárású tavaszban egyenletesen, szépen fejlődtek a méhcsaládok és a méhészek várják a jó időt, hiszen most kezd virágozni az első mézet adó méhlegelő, a repce.

 

Az OMME elnöke felhívta a gazdálkodók figyelmét arra is, hogy a növényvédelmi munkák tervezésekor fokozott tekintettel kell lenniük a méhek, és az egyéb vadon élő, de a növények beporzásához elengedhetetlenül szükséges rovarok védelmére. Ezért kért minden érintettet, hogy a virágzó kultúrákban ne használjanak "méhekre kifejezetten veszélyes" növényvédő szereket.

(MTI)

Letölthető állományok Támogatások Marketing anyagok Naptár Videók Képgaléria Hasznos tanácsok AKG bővebb információ
Hasznos programok Kereshető szerjegyzék Szaktanács Hasznos linkek Talajtani térképek Kísérletek