Kupfer Fusilan® WG
Kupfer Fusilan® WG

Kupfer Fusilan® WG

Kombinált hatású granulált gombaölő szer.

Gombák és baktériumok ellen hatékony, a rezisztencia veszélye nélkül használható, gazdaságos termék.

Kiemelt kultúra

Szárazborsó Szója Szőlő Zöldborsó

Kiemelt hatás

Peronoszpórára számos kultúrában

Megoldásaink - Kupfer Fusilan® WG segítségével

Kategória és hatáskifejtés
III. kategória
Kombinált
Hatóanyag tartalom
83 % rézoxiklorid, 4,3 % cimoxanil
Kiszerelés
30 grammos, 100 grammos és 1 kg-os zacskó, 10 kg-os zsák

Felhasználás

Kultúra Károsító Dózis ÉVI
Szárazborsó Peronoszpóra 2,2–2,7 kg/ha 7 nap
Szója Peronoszpóra 2,2–2,7 kg/ha 7 nap
Szőlő Peronoszpóra 2,5-3 kg/ha 21 nap
Zöldborsó Peronoszpóra 2,2-2,7 kg/ha 7 nap
Egyéb kultúra Károsító Dózis ÉVI
Burgonya Alternária 2,2-2,7 kg/ha 7 nap
Burgonya Burgonyavész 2,2-2,7 kg/ha 7 nap
Hagyma Peronoszpóra 2,5-3 kg/ha 21 nap
Hagyma Baktériumos és gombabetegségek 2,5–3,5 kg/ha 7 nap
Paradicsom Baktériumos és gombabetegségek 1,8–2,2 kg/ha 7 nap
Uborka kordonos Baktériumos és gombabetegségek 2,5–3,0 kg/ha 5 nap

Egyéb kultúrák megtekintése

Képgaléria

Alternáriás levélfoltosság paradicsomon (fotó: Vig Ágnes) Pronoszpóra tünetei borsólevélen (fotó: Németh Tibor) Kladospórium paradicsomlevélen (fotó: Varga László)
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

Technológiai ajánlások

A fertőzést megelőző, blokkoló, és gyógyító hatással is rendelkezik. A kijuttatását preventíven vagy az első tünetek megjelenésekor kezdjük el. A kijuttatáshoz szükséges víz mennyisége kultúránként jelentősen változik. Egyes kultúráknál a rézérzékenységet figyelembe kell venni. A magasabb dózisokat csak igen erős fertőzés esetén használjuk.

Szőlőben, uborkában és vöröshagymában a dózis 2,5–3,0 kg/ha. A magasabb dózist csak igen erős fertőzési körülmények között kell alkalmazni. A fajták rézérzékenységét a kezelések időpontjában figyelembe kell venni. A felhasznált permetlé mennyiségét – a javasolt határokon belül – ugyancsak az előbbiek szerint kell meghatározni.

Egyéb szántóföldi zöldségnövényeken (burgonya, ipari paradicsom, borsó) a dózis 2,2–2,7 kg/ha. A magasabb dózis (2,7 kg/ha) alkalmazása csak erős fertőzés esetén javasolt.

Szójában 2,2–2,7 kg/ha dózisban javasolt a védekezés. Erős fertőzés esetén a maximum dózist alkalmazzuk.

 

Javasolt vízmennyiség:

Szőlő: 600–800 l/ha

Vöröshagyma: 500–600 l/ha

Burgonya: 400–500 l/ha

Borsó, szója: 400–500 l/ha

Paradicsom: 400–600 l/ha

Uborka: 600–800 l/ha

A kezeléseket az előrejelzésekre alapozva, a betegség tüneteinek megjelenése előtt kell megkezdeni.

 

A permetlé mennyiségét a kultúra művelési módjától, a lombozat nagyságától, a kijuttató gép típusától függően kell megválasztani. Szőlőben, uborkában és vöröshagymában a magasabb dózist csak igen erős fertőzési körülmények között kell alkalmazni. A fajták rézérzékenységét a kezelések időpontjában figyelembe kell venni. A felhasznált permetlé mennyiségét – a javasolt határokon belül – ugyancsak az előbbiek szerint kell meghatározni. Szántóföldi növényeken (burgonya, szója, borsó) a magasabb dózis (3,0 kg/ha) alkalmazása csak erős fertőzés esetén javasolt.

 

Permetlékészítés: Töltsük fel 1/3-ig a permetezőgép tartályát vízzel, majd folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a szükséges Kupfer Fusilan® WG-t, majd a kombinációs partnert! Ezután töltsük tele a tartályt! A munka végeztével mossuk ki a permetezőgépet!

A mikrogranulátum (WG) forma a termelő számára a könnyebb kezelhetőséget eredményezi. A permetlé előállításakor a vízbe öntve mintegy robbanásszerűen (nescafé) diszpergálódik, ezzel megkönnyítve az előkészítési, gyorsítva a permetezési munkát. A termék szilárd részecskeformája és mérete a legmesszebbmenőkig megfelel a felhasználói és környezetvédelmi igényeknek. A szilárd részecskék ülepedési sebessége rendkívül alacsony. A formulációnak köszönhetően a permetlé használhatósága, kijuttathatósága számottevően javult a poralakú készítményekhez képest. Figyelemreméltó a termék emelt hatóanyagtartalma is. Vöröshagyma, borsó (viaszos levelű növényeknél) tapadásfokozó adalékanyag hozzáadása szükséges!

Házi kerti felhasználás esetén 10 l vízhez 20–30 g készítményt kell adni.

Keverhetőség

A készítmény jól keverhető más gomba- és rovarölő szerekkel, valamint lombtrágyákkal is (Wuxal®, Volldünger®, Agriplant®), de a munka megkezdése előtt célszerű keverési próbát végezni.

A Kupfer Fusilan® WG-t célszerű lehet lisztharmat elleni szerekkel kombinálni, ahol erre szükség van: Kupfer Fusilan® WG 2,0–3,0 kg/ha + Cosavet® DF 3,0–5,0 kg/ha

Szőlőben szisztémikus blokkban: Kupfer Fusilan® WG 2,5–3,0 kg/ha + Talentum® 0,08–0,13 l/ha vagy Diadem® Q 1,0–1,25 l/ha

Hatásspektrum

A Kupfer Fusilan® WG elsősorban a peronoszpóra, a fitoftóra és az alternáriás betegségek ellen hatékony, de magas réztartalmának köszönhetően hatása a baktériumos betegségekre is kiterjed.

Hatásmechanizmus

A rézoxiklorid kontakt, a cimoxanil lokál-szisztémikus védelmet nyújt a kórokozók ellen. A réz (Cu++) hatóanyagot a csírázó spóra veszi fel. Ez a folyamat rendkívül gyorsan a toxikus koncentrációig fokozódik. A cimoxanil a gombák lebontó, oxidatív biokémiai folyamatait gátolja (ma még kevésbé ismert módon, de rendkívül hatékonyan), a növénybe egy órán belül felszívódik. Mintegy 3–6 napon át belső védőhatást ad, ezért a betegségek megelőzésére, megállítására és gyógyítására egyaránt alkalmas. Használatával megelőzhetjük a rezisztens törzsek kialakulását. A szerforma a könnyebb kezelhetőséget, felhasználhatóságot szolgálja.

Figyelmeztetés Gyenge méreg
Méhveszélyesség Nem jelölésköteles
Vizi szervezetekre való veszélyesség Kifejezetten veszélyes
Tűzveszélyesség Tűzveszélyes, „C” tűzveszélyességi osztály
Munkaegészségügy Várakozási Idő 3 nap
Veszélyességi besorolás GHS piktogram 1
Raklap
Tárolhatóság Eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös, de fagymentes helyen, szabályos növényvédő szer raktárban 2 év.
Engedélyokirat szám 12799/1993, 15070/1994
Elsősegély nyújtás Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat díjmentesen, 24 órán keresztül hívható zöld száma: 06-80-201-199
Kísérletek

Hasonló / helyettesítő termékek