Gazdaboltok Pontgyűjtő akció Kwizda
Ma 2014. április 20. vasárnap, Konrád, Tivadar névnapja van
« vissza a szaktanácsokhoz
Uborka

Varga László

kertészeti szaktanácsadó

(30) 928-6172

Új hozzászólás készítéséhez kérem jelentkezzen be!

Uborka

Hajdu Robert

2010.máj.13


Jónapot!Az egyik uborkatermelönk nem tudja mi lehet az uborkájával ehez szeretnék segitséget kérni!Csatolom a képeket!Tavaly a terület fele meg lett permetezve a Devrinol -nevü gyomirtóval,a tünetek csak a kezelt területen jelentkeznek,ill jelentkeztek tavaly is!Az uj helyen semmi!Pedig állitólag az emlitett gyomirtó nem bántja az uborkát a szakmai esteken is javasolták"állitólag"!<p>Jónapot!Az egyik uborkatermel


Hozzászólás szövege:


Kép állomány csatolása (JPG):Hozzászólás az alábbi üzenetre:

#912 2014.ápr.17

Balázs Pál

Talán így jobb Szintén lényeges, hogy a kiültetett palánta megfelelően fejlett gyökérzettel rendelkezzen.Sajnos sok palánta fejlettlen, gyenge gyökérrel kerül forgalomba, ami már elővetíti a fertőzés kialakulását. Gyökérnövekedés fokozására használható pl.: Yield Plus készítmény vagy a Malagrow Kft. által forgalmazott gyökérnövekedés-stimulátorok valamelyike, amelyeket feltétlenül már palánta korban ki kell juttatni. A megfelelő tápanyag utánpótlás is elengedhetetlen! Az erős nitrogén trágyázást kerüljük, helyette inkább foszfor túlsúlyos készítményeket használjunk és ne csak tápoldatban, hanem lombon keresztül is. A fertőzés kialakulása után javítható a helyzet kálium és cink többletet tartalmazó lombtrágyával, amelynél minimum 1:1,5 a nitrogén-kálium arány a kálium javára. A lombtrágyázást mindig estefelé végezzük! A kémiai növényvédelemben is legfontosabb a megelőzés! A védekezéseket már a korai vegetációs szakaszban, közvetlen a kiültetés után el kell kezdeni! Gyakorlati tapasztalatok alapján, a következő permetezési menetrendet javaslom: 2x Discuss, 7-10 napos fordulókkal, majd 2x Amistar, szintén 7-10 napos fordulókkal, a felszívódó készítmények mellé mindik rakjunk kontakt anyagokat is pl.: Thiovit Jet-et vagy komolyabb fertőzési körülmények között Bravo-t, ami igen esőálló készítmény, erősen tapad a növényhez, így még a heves zivatarok esetén is megfelelő védettséget ad. Összefoglalva tehát a Didymella fertőzés leküzdésében legfontossabb a jó palánta kondíció és fejlettség, a megfelelő tápanyag utánpótlás és a vetésforgó betartása! Üdvözlettel: Forrai Ákos

#911 2014.ápr.17

Balázs Pál

http://www.agroinform.com/aktualis/8362/L%C3%A1togat%C3%B3nk_k%C3%A9rd%C3%A9se:_az_uborka_betegs%C3%A9gei.html hátha ezzel tudok még segíteni...

#910 2014.ápr.17

Balázs Pál

Üdv Gábor! Szerintem dydimellla, de az az igazság, ha ilyen nagy a baj nem lehet okos az ember, ezért én meg hagyom Laci szakértő Úrnak. Nekem is volt ilyen, nem igazán lehetett vele mit kezdeni, ami ki akart menni ki is ment / trifenderrel vastagon, hogy folyon le a gyökerére/ de ez csak az én szerény véleményem! Jó ubit!

#909 2014.ápr.16

Taracközi Gábor

a gyökér erősités céljából próbálkoztam radiformal de mégis fonnyad a növény, lombon keresztül is próbálkoztam, gombaölőszert( topsin) engedtem a gyökerere, mivel erdemes még próbálkozni. a segitséget ellőre is kösszönöm.

a gyökér erősités céljából próbá Kép nagyítása


#908 2014.ápr.16

Taracközi Gábor

Üdvözlöm László úr, szeretném a tanácsát kérni. nagyon elkezdett hervadni az uborkánk, már próbálkoztunk nagyon sok mindenel elene de semmi sem segitett még. kétféle lankadás mutatkozik benne az egyik estére feláll a másik viszont elszárad. próbálkoztam már biostimulátorral

Üdvözlöm László úr, szeretném a Kép nagyítása


#907 2014.ápr.15

György Ildikó

Itt pedig a hervadás látható. Olvastam, hogy a Yeald plus segitett, esetleg érdemes lenne ebben az esetben is azt használni?

Itt pedig a hervadás látható.
O Kép nagyítása


#906 2014.ápr.15

György Ildikó

Üdvözlöm László! Sajnos megbetegedett az uborkánk és nem tudjuk, hogy mi lehet a baja. Penészesedésre gondolunk, de nem vagyunk benne biztosak, ezzel a problémával még nem találkoztunk. A másik problémánk, hogy hervad a növény. Ha tudna segiteni, annak nagyon örülnék, mert tanácstalan vagyok. Itt vannak a képek: Előre is köszönöm

Üdvözlöm László! 
Sajnos megbet Kép nagyítása


#905 2014.ápr.13

Horváth Kornel

Üdv László.Ültetéskor Mycosol PTC-t dolgoztunk a bakhátba.Ez van e olyan jó mint a trifender,mert az nálunk nem kapható!És hogy a Mycosol használ-e a Furázium ellen? Köszönöm!

#904 2014.ápr.13

Balázs Pál

.....jaj nehogy félre érsd 0,15 tehát 10L hez 15ml.

#903 2014.ápr.13

Balázs Pál

Kornelnak! Ha phytium akkior 15% previcur-al jól be öntözni, az egészségesnek látszót is kb. 3méterrel túl , ha didi azt inkább meg hagyom a szakértő Úrnak Lacinak, mert nekem még 100% semmi nem jött be didi ellen. Jó ubit!

#902 2014.ápr.13

Marton Gábor

Üdv mindenkinek! Olvassanak vissza,először próbáltuk lótücsök ellen,aztán fonálféreg ellen,fuzárium ellen,de úgy tűnik egyik sem volt,egyszerüen elvesztette a hajszálgyökereket, Fitohorm cink oldatot kapott nagyon sokszor,,yeald plus 1l,és bekötöttük a felső locsolást,hogy ha nagy meleg van hűsitsük,és nagyon jót tett neki ! Győri Sándor köszönöm,nem fogjuk! Már mi is tudjuk ...

#901 2014.ápr.13

Győri Sándor

Márton Gábornak,A Mikromidel nem lehet helyetesiteni az amóniumot'mert A mikromid KARBAMID tartalmu és megperzseli a gyökeret. A Mikromidet lomtrágyázásra használják magas nitrogén veszteség esetén.Lombtrágyázás után kicsit érdes és öregebb lesz a levél.

#900 2014.ápr.13

Taracközi Gábor

Hello, Marton Gábortól szeretném kérdezni hogy mivel álitotta meg a fonnyadást?

#899 2014.ápr.12

Horváth Kornel

Üdv Pál.Ha mégsem nitrogéntuladagolás hanem didi,phitium akkor mivel kezeljük.Köszönöm!

#898 2014.ápr.12

Horváth Kornel

Üdv Gábor.Azt szeretném kérdezni hogy álitottátok meg a fonnyadást az uborkában.Nekünk is ez a helyzet van most.Tömegesen fonnyad az uborka a fóliában.Köszönöm!

#897 2014.ápr.12

Marton Gábor

Mikramid +Kálcium keverék? 400-500 gr tól többet nem teszünk az 1000 l be! Most ép nincs ammónium nitrátunk ,gondoltuk a kálciumot kiegészitjük egy kis mikramiddel . A cinket továbbra is? Köszönöm!

Mikramid +Kálcium keverék?
400- Kép nagyítása


#896 2014.ápr.11

Balázs Pál

Üdv. Kornél! Hátha ez nitrogén tuladagolás, nem didi, phítium, akkor tiszta víz kb. ket napig, ill. gyökér erőssítő, radifarm v. ehez hasonlo

#895 2014.ápr.11

Horváth Kornel

Ilyen tünetek is vannak.Mit tehetünk?Hogy kezelhetjük a nitrogén tuladagolást?

Ilyen tünetek is vannak.Mit tehe Kép nagyítása


#894 2014.ápr.11

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Taracközi Gabinak: Éhes a növényke. Márton Gabinak: Örülök, hogy gyógyulóban vagytok,.. igen a gyökeret erősíteni, mert a növény abból táplálkozik! (foszfort már írtam, hogy óvatosabban, sőt nagyon vigyázz vele, de a cinkkel nagy baj nem lehet) 893: kifogyott a nitrogén, kimosódott, kalciumnitrát mostmár időszerű lenne! Balázs Pali 890-es válaszára írom: Egyet értek! Marton Gabinak (893): Elmentetek foszfor, vagy kálium túlsúlyba, avagy kimosódott a nitrogén, lényeg a lényeg ez nitrogén hiány. Ilyen víz mellett is lehet (nyűglődve ugyan) tápoldatozni. Megoldások: - napi többszöri hígabb tápoldatozás, és "tisztavíz" elfelejtve. - elindulsz egy hígabb tápoldattal és fokozatosan (dekán ként) emeled a dózist. A növényke megszokja, de nyilván nem ez az ideális helyzet. - új kút fúrása, mélyebb vízrétegből. Kornélnak: Sok a nitrogén, a levélen már van is kezdődő só kártétel tünet. Jelenleg jól érzi magát, nem terem, hanem nő!

#893 2014.ápr.11

Marton Gábor

Üdv László ! Ilyen tünet lépett fel az uborkánál,a koronájában rövidek az iz közök ,és a levél is mintha túltápolást mutatna,a magas viz EC tartalom miatt? Hogy locsoljunk bármilyen kiegészitő tápszert ha ilyen magas az EC ? Megállt a lankadás :) Köszönöm !

Üdv László !
Ilyen tünet lépett Kép nagyítása


#892 2014.ápr.10

Horváth Kornel

Tisztelt Varga László.Szeretnénk ha tanácsot adna,mi lehet az oka hogy az uborkánk már felnőtt,és mégsem terem.És már kezd fonnyadni is nappal.Előre is köszönöm!

Tisztelt Varga László.Szeretnénk Kép nagyítása


#891 2014.ápr.06

Marton Gábor

Balázs Pál ,üdv! Most már mi is rájöttünk mert tegnap elmentünk megmérni a viz EC ét! Eddig 1 kg al locsoltunk az 1000 l hez. Megmértük ! Az EC-1,65 a ph-6,3.Tudatlanul tettük a kg ot és max csak felet tehettük volna !Még lekezeltük gomba betegségek ellen,az összeset, beöntöztük a gyökerére Proplant,topsin-M,Dithane,Fundazol keveréket.

#890 2014.ápr.04

Balázs Pál

Üdv Gábor! Nekem vagy én szerintem tultáplált kissé. Ugyanis a levélszélégés nek nézem...és a z erek közötti rész is dundi, ami arra utal, hogy túltáplált. Jó ubit!

#889 2014.ápr.04

Marton Gábor

Ez kálium hiány igaz?

Ez kálium hiány igaz? Kép nagyítása


#888 2014.ápr.04

Marton Gábor

Ma vásároltunk 1 l Yeald plus ot! 400 ml locsoltunk be 400 literbe!(400 folyóméter) Meglátjuk hogy hatni fog e ... Igy néz ki:

Ma vásároltunk 1 l Yeald plus ot Kép nagyítása


#887 2014.ápr.04

Marton Gábor

László Üdvözlöm! A koronája életben van! A kis uborkákat le száritotta ,és a leveleket is!De a koronája életben van vagy 50,60 cm hosszan.Nem tudjuk mi segitett,vagy mi nem ,a cinket kapta,meg rezes oldatot is vettünk neki. Továbbra is erősiteni a gyökérzetet?

#886 2014.ápr.02

Taracközi Gábor

Helló Gábor vagyok szeretném kérdezni hogy mi lett az uborkával ha közepe elvékonyodot és paprikára hasonlitott

#885 2014.márc.31

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Ez nem fuzárium! Ettől még trifenderrel érdemes kezelni, az minden talajgomba ellen hatássaL bír., sőt a talaj életet is javítja. A Fitohorm cinkes anyagát nem ismerem, nem tudok rá se jót, se rosszat mondani, (nem is tisztem szidni, nem is lenne etikus), remélem jó lesz. A Mikroelem pótlás OK! VL

#884 2014.márc.31

Marton Gábor

László???

#883 2014.márc.30

Marton Gábor

Kaptunk egy ilyen tanácsot ,hogy 2 -3 cm re a szárától a gyökér felé,ha bebarnul kivülről az a fuzárium egyik veszélyes fajtája! És találtunk ilyet ,sajnos ...

Kaptunk egy ilyen tanácsot ,hogy Kép nagyítása


#882 2014.márc.29

Marton Gábor

A környéken nem találtunk Yeald ot,helyette vettünk Fitohorm 65 zn ,200 l vizel belocsoltuk és adtunk hozzá mikroelemeket(8 fajta),elolvastam a Yeald összetevőket és Fitohorm ét,és azért tettem hozzá mikroelemeket,mert annyival kevesebb,meg 6%nitrogénnel ,meg a cink 2%al

#881 2014.márc.29

Marton Gábor

És mi okozhatja a gyökérszőrök hiányát? Nem tudom mennyire egyértelmű ,hogy valóban az-e?Ű Se fuzárium,se fonálféreg,a lótücsök még lehetséges,de az ekkora mértékben gondot nem okozhat. Megpróbáljuk a yeald oldatot! Amélyik lelankadt ,azt még meg lehet menteni,fel fog állni? Köszönöm a segitéget!

És mi okozhatja a gyökérszőrök h Kép nagyítása


#880 2014.márc.28

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Ez, illetve ennyi fonálféreg, nem okozhat ekkora gondot (ha egyáltalán az! Nekem ez nem egyértelmű ebből a képből!) Én maradnék a gyökérszőrök hiánya verziónál, azaz azt kell regenerálni, az veszi fel a vizet, meg a tápanyagot is. Yeald lombra és öntözve is. Csatolok képet ami a megatoxra jellemző, illetve arra a fonálféreg fertőzésre, ami már valóban lankad!


Ez, illetve ennyi fonálféreg, ne Kép nagyítása


#879 2014.márc.28

Marton Gábor

Lehet rajta segiteni?

Lehet rajta segiteni? Kép nagyítása


#878 2014.márc.28

Marton Gábor

Látja azokat a kis dudorokat?Az lenne a fonál féreg? A belsejéről....

Látja azokat a kis dudorokat?Az Kép nagyítása


#877 2014.márc.28

Marton Gábor


#876 2014.márc.28

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Várom a többit!

#875 2014.márc.28

Marton Gábor

Képek,most voltunk a mintáért!

Képek,most voltunk a mintáért! Kép nagyítása


#874 2014.márc.28

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Szia Gabi! Szerintem megperzselted a gyökeret a megatox-Kendal-NEM párossal! Nem is értem, mert a nemaval-NEM konkrétan NEM hat a fonálféregre, bármit is írnak róla, pont. A lóféreg ekkora növényekben nem tud ilyen kárt tenni, kizárt. Én inkább egy mezei gyökértömeg növelő Yealdos beöntözést javallanék, amíg még nem késő.

#873 2014.márc.28

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Szia Pali! Képben vagyok helyileg. Keresd Barna Sanyi kollégámat, Ő van kapcsolatban a szántóföldi termelőkkel a körzetben, ahol kb. 150.000 l azospeed ment el ilyen tartályban, azaz 150 ilyen tartály fogyott. Szerintem tud ebben segíteni.

#872 2014.márc.28

Balázs Pál

Szia Laci! Hogy annyira ne legyen nyilvános: Csenger, Mátészalka vonzáskörzet, de van nálunk egy konzervgyár ez sokat segit...

#871 2014.márc.28

Marton Gábor

A lóféreg ,okozhat ilyen problémát ,ilyen nagy mértékben? Egyik napról a másikra egyre több ,több! Mert a gyökérzet körül a földben rengeteg lyukak voltak ! A fonal féreg ellen Kendal NEM et locsoltunk,és lótücsök ellen pedig Megatox -CLORE PIRIFOX hatóanyaggal! Két napja nem locsoltunk ,gondoltuk hogy túlöntözés miatt rohad a gyökér ,de nem ,hanem a gyökér nem veszi fel a nedvességet!

A lóféreg ,okozhat ilyen problém Kép nagyítása


#870 2014.márc.28

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Az előző válaszom, azaz a kalciumos nem ennek szólt, hanem a 862-esnek! Ez lehet fulladás, fuzárium, fonálféreg, gyökérvesztés.... Várom a képeket

#869 2014.márc.28

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Márton Gabinak, ez már kalcium lesz, ismét visszaüthet a túl sok foszfor, kicsapja a kalciumot is!

#868 2014.márc.28

Marton Gábor

A betegség!

A betegség! Kép nagyítása


#867 2014.márc.28

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Balázs Pálnak, hol laksz helyileg?

#866 2014.márc.28

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Szia Gábor! Ha fonálféreg okozza a fonnyadást, akkor a gyökérzeten komoly gubacsoknak kell lennie, áss ki egyet és ha nincs ilyen, akkor nem ez a gond! Ha kiásod a tövet, a gyökérnyaki részt vágd ketté hosszára és keresztbe is és csinálj egy-két képet.

#865 2014.márc.28

Marton Gábor

Üdv László !Kérem segitsen. Fonnyadás van a fóliában,vagy 50 tő ,le engedte a levelét,van ahol sorban egymás után vagy 20 van ahol 1-2 ,eltűnnek a hajszálgyökerek,utána néztünk és arra jutottunk hogy fonál féreg,a fuzárium nál be barnul a gyökér belső része de ennél nem volt.Mivel lehet védekezni a fonál féreg ellen ,ha egyáltalán ez a probléma ? Köszönöm!

#864 2014.márc.26

Balázs Pál

Sziasztok! Valaki tudna abba segíteni, hogy honnan tudok venni 1000L műanyag tartály leeresztő csapot? Asthiszem 5/4" Belső menetes kellene

#863 2014.márc.24

Marton Gábor

A termés!

A termés! Kép nagyítása


#862 2014.márc.24

Marton Gábor

A koronája ,ez már a többség nem a 30 .

A koronája ,ez már a többség nem Kép nagyítása


#861 2014.márc.24

Marton Gábor

Jó estét László! Ez továbbra is kálium -magnézium tünet? Mert locsoltunk neki,többször is!De mintha nem javult volna,mert van benne 30 másfajta palánta,és az egy picit hiányosabbnak tűnik,a felső levelek felfelé hajlanak és nagyon furcsa szinű! Köszönöm!

Jó estét László!
Ez továbbra is Kép nagyítása


#860 2014.márc.20

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Szia Gábor! Jól látod a helyzetet, nincs mit hozzátennem. Tyahur Györgynek írom: Az Artist érdemes lenne alácsepegtetni, mert azt a tripsz lárvák nagyon nem szeretik a talajban (mimeg őket!), lombkezelésre pl. Gazelle vital, hogy Kwizdással kezdjem, 25 C-ig, Vertimec (de a permetlé pH-ját le kell vinni 5-5,5-re!), nagy melegben spintor, hogy mások termékekeit is említsem. Nem szabad egy szerre hagyatkozni, váltogatni kell a hatóanyagokat!

#859 2014.márc.20

Marton Gábor

Üdv Éva !Köszönöm ,igyekszünk. Teljesen egyet értek,a legalsó közről leszedtük az uborkát,tudjuk hogy az nem jól fog növekedni,de nem nagyon sok uborkát nyom ki a közöknél 2-3 at .Igen erős gyökérzete van,a hajszálgyökerek nagyon messzire elnyúlnak,sokat tettünk érte hogy erős legyen,eleinte csak a gyökeret erősitettük!Kálium,és magnézium hiányra gyanakszok a levelek alapján.Már lassan termés előtt állunk Hál Istennek! Köszönöm a véleményt!

#858 2014.márc.20

Tyahur Gyorgy

Segitsen valaki milyen szert hasznaljak tripsz elen.

#857 2014.márc.19

Ignáczné Éva

Sziasztok! Üdv ebben az évben! Gábor nagyon szép a növényed! Én ugyan nem vagyok szakértő, csupán termelő, de nagyon sokat tapasztaltunk és tanultunk az előző évben. Szeretnék egy szerény véleményt megosztani veled. Azzal, hogy a legalsó levélhajtások pontjain meghagytátok a pici uborkákat a hajtásvég nézd meg a képeken, elkezdett lelassulni, rövidül a száron a levelek egymás közötti távolsága, vagyis a növényt abszolút termésre kényszeríted, pedig még bizti növekednie kellene. Ilyenkor is kialakulnak azok a tünetek, amiket észrevettél, mert a növény kiegyensúlyozottsága emitt szerintem kicsit felborult, tehát józan ésszel azt gondolnánk, hogy növelni kellene a tápoldatot. Kérdés, hogy kialakult-e a megfelelő gyökérzet az erős növény kifejlődéséhez, bírja-e az alsó uborkák kinevelését, fejlődést, stb. De javítsatok szakértők, ha mindez nem így van, mert a szezon előtti készülődés csakis előnyünkre válik. Tavaly mi is meghagytuk, az idén bizti türelmes leszek. Üdv: Évi Ilyenkor kezdjük el túlzottan tápoldatozni, pedig szerintem nálad minden oké, ennek

#856 2014.márc.19

Marton Gábor


#855 2014.márc.19

Marton Gábor


#854 2014.márc.19

Marton Gábor

Üdv László! A kis uborkák ,a káliumhiány miatt,nem egyenletesek ,olyan görbék egy kicsit? Master káliumtúlsulyost lehet adni ,a káium hiány miatt? Szeretném kérdezni hogy ön javasolja a fekete fólia használatát?Mert mi olvastuk hogy 20 % al nagyobb terméshozam,és higiénikusabb az uborka,és persze nem kell gyomlálni!Mert a környéken szinte senki sem tesz ,mert az hiszik az káros neki! Köszönöm!

#853 2014.márc.19

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Kedves Krisztina! Valószínűleg sok a nitrogén, azért nyurgul a növény! Egy kép sokat segítene! VL

#852 2014.márc.18

Hadar Krisztina

Szeretném megkérdezni , mitől alakul ki a már 1 hónapja kiültetett uborkámon , nagy ízköz, és van olyan , hogy egy közön két levél is van, remélem kapok valami hasznos tanácsot. eElőre is köszönöm.

#851 2014.márc.18

Marton Gábor

Én gondoltam hogy magnéziumhiány,de nem voltam benne 100 %. Keserűsóval,és káliummal lehet orvosolni? Wuxal lomtrágyával? Köszönöm.

#850 2014.márc.17

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Mondtam, hogy vigyázz a starterrel, ez relatív kálium és/vagy magnézium hiány! Microplantot javaslok 10ml/ 10 l víz dózisban. (nehéz meglőni) VL

#849 2014.márc.17

Marton Gábor

Üdv ! Segitséget szeretnék kérni,hogy a képen látható uborka ,valami tápanyag hiányos ?esetleg túladagolás?vagy pára zavar? Foltos a levele,és van olyan amelyik felfelé hajlik,nem pedig le. Előre köszönöm!

Üdv !
Segitséget szeretnék kérn Kép nagyítása


#848 2014.márc.13

Marton Gábor

Igy néz ki :) Ma Calbit c vel permeteztük,és keserűsót locsoltunk neki .

Igy néz ki :)
Ma Calbit c vel p Kép nagyítása


#847 2014.márc.13

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Mind nemlehet rágott, kilőve! A foszforral azért nem kell túlzásba esni!

#846 2014.márc.13

Marton Gábor

Üdv László! Rágás ??? Az összesnél? Amúgy már másnap semmi baj nem volt ,szépen állt az összes. Erősitjük a gyökerét,cinkel,foszforral,magnéziummal ,egészen nagyot fejlődött,már az alsó három közön virágzik az uborka . Köszönöm !

#845 2014.márc.13

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Szia Gabi! Igen, valószínűleg az, vagy valami gyökér betegség (esetleg rágás), meg kell nézni a gyökérzetet.

#844 2014.márc.12

Marton Gábor

Üdv! Nagy melegben miért lankad le az uborka levele? Gyökérhiány?

Üdv!
Nagy melegben miért lankad Kép nagyítása


#843 2014.márc.11

Győri Sándor

Encsencsen a legtöbben tudomásom szerint Promissát tesznek palántból.Ebbe a földbe jó a termés aránya. Nekem is volt,én meg voltam vele elégedve. Volt már aki azt monta a Trilogy is hozza azt a termés átlagot mint a Promissa. 40% Magválasztás 40% Gondozás 20% Időjárás

#842 2014.márc.11

Balázs Pál

Üdv Mindenkinek! Melyik fajta ubit szeretitek legjobban, ami minden tekintetben jó?

#841 2014.márc.07

Marton Gábor

Miért nem tudok képet feltölteni?

#840 2014.febr.28

Marton Gábor

Megőrült az internet!

#839 2014.febr.28

Marton Gábor

Megőrült az internet!

#838 2014.febr.28

Marton Gábor

Megőrült az internet!

#837 2014.febr.28

Marton Gábor

Kép

#836 2014.febr.28

Marton Gábor

Kép

#835 2014.febr.28

Marton Gábor

Kép

#834 2014.febr.28

Marton Gábor

Kép

#833 2014.febr.28

Marton Gábor

Kép

#832 2014.febr.28

Marton Gábor

Kép

#831 2014.febr.28

Marton Gábor

Kép

#830 2014.febr.28

Marton Gábor

Kép

#829 2014.febr.28

Marton Gábor

Üdv! Segitséget szeretnék kérni ,hogy ez a palánta nem nitrogén hiányos? Igaz,Mirabelle és az világos zöld ,de akkor is ,vagy valamilyen hiánytünetes,holnap lesz egy hónapos,megviselte hogy hirtelen levettük a hőfokot,azóta jött magához hogy kiültettük,tegnap volt egy hete! Calbit c vel,meg kendal+radifarm wuxall al permeteztük,és startert csepegtettünk be neki. Köszönöm

#828 2014.febr.28

Marton Gábor

Üdv! Segitséget szeretnék kérni ,hogy ez a palánta nem nitrogén hiányos? Igaz,Mirabelle és az világos zöld ,de akkor is ,vagy valamilyen hiánytünetes,holnap lesz egy hónapos,megviselte hogy hirtelen levettük a hőfokot,azóta jött magához hogy kiültettük,tegnap volt egy hete! Calbit c vel,meg kendal+radifarm wuxall al permeteztük,és startert csepegtettünk be neki. Köszönöm

#827 2014.febr.28

Marton Gábor

Üdv ! Segitséget szeretnék kérni?Hogy nem nitrogén hiányos ez a palánta? Mirabelle fajta,tudom világos zöld ,de akkor is? Vagy nem tudom,holnap lesz egy hónapos és meg csak ekkor ,megviselte hogy hirtelen levettük a hőfokot,azóta jött magához hogy kiültettük már holnap lesz 9 napja! Köszönöm.

#826 2014.febr.24

Győri Sándor

Köszi.

#825 2014.febr.23

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Szia! 1 ha-ra kell 2 kg, ami ugye kb. 5 km uborkának felel meg, akkor adódik, hogy 20 dkg kell belőle egyszeri kijuttatásra. Csinálj egy 40-50 literes törzsoldat, indítsd el a tiszta vizet, amíg fel nem keményedik a rendszer, ez x-idő. Aztán engedd hozzá törzsoldatot, úgy hogy minimum ugyanennyi, de inkább kétszeres idő alatt szívasd ki a tartályból, aztán szintén ennyi ideig mosasd ki tiszta vízzel (tehát x+2x+2x). Palántázás előtt menjen 5-7 nappal, a hőmérséklet mindegy, ez egy spóra!

#824 2014.febr.23

Győri Sándor

Szia Laci A trifenderrel kapcsolatos kérdés? 500 fm ubihoz mennyi dkg-ot kell rakni, Mennyi liter vizhez És hány foknak kell lennie a hőmérsékletnek hogy jó hatást érjen el Palántázás előtt vagy után érdemes csepegtetni.

#823 2014.febr.23

Marton Gábor

Köszönöm mindenkinek ! Helyre állt a palánta ,felhúztuk a hőfokot egy picit többre ,és vissza hajlottak a levelek. Most csütörtökön ültettük ki a fóliába,3-4 levélben volt.Radifarm+Kendal vegyest kapott ültetés előtt 2 nappal, Starter 1 el áztattuk be ültetéskor,és másnap pedig Radifarmot kapott kis pohárral a gyökerére,másodszorra. Szükség lenne egy tápoldat táblázatra ,hogy beállisuk a növekedést ,még kálciumot nem kapott . Köszönöm még egyszer !

#822 2014.febr.17

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Hát ez az! Semmilyen hirtelen változás nem egészséges, sem a hőmérsékletben, sem a tápanyagban. Érdemes a fokozatosságra törekedni. Egy kis yealddal meg lehetne indítani a gyökereket, és aztán óvatosan etetni.

#821 2014.febr.17

Balázs Pál

Szervusz Gábor! Nem csoda, a felére lett le véve a hőmérséklet

#820 2014.febr.16

Nyikos József

elment a gyökér és nem tud párologtatni a növény ezért ilyen ez az én véleményem egyszerűen megfázott a palánta túl vizes lehetett a gyökérzóna

#819 2014.febr.07

Marton Gábor

Tessék! De már azt hiszem meg lett a probléma,hirtelen vettük le a hőfokot ,30 ról 18 -ra mikor kibujt,és túl nedves is volt a talaj,de nem 100% . Köszönöm.

Tessék!
De már azt hiszem meg l Kép nagyítása


#818 2014.febr.06

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Egy-két növényt kicsit közelebbről lefényképezne? Varga László

#817 2014.febr.05

Marton Gábor

Üdv ! Segitséget szeretnék kérni .hogy ez mitől lehet? Köszönöm.

Üdv !
Segitséget szeretnék kérn Kép nagyítása


#816 2013.szept.30

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Ezek a bio termékek áttelelő spórák, azaz fagyra érzéketlenek, sőt fagyasztva akár évekig tárolhatóak. A működésükhöz viszont természetesen kell egy minimális talaj hőmérséklet, amin kicsíráznak. Az őszi-tavaszi kijuttatás azért szerencsés, mert az áttelelésre készülő és az áttelelésből éledő kártevőket és kórokozókat is nagy biztonsággal elérjük. Az Öko-ni és a Bora akár 1 évet is stabilan kibír a talajban, míg az Artis és a Trifender 1-3 hónapot a körülményektől függően. VL

#815 2013.szept.23

Nyikos József Zoltán

Ezek a bio dolgok Trifender Artis Ökoni ha talaj fagy van kipusztulnak? fagy érzékenyek nagyon?

#814 2013.szept.16

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Ősszel jobb az Artis-ökoni koktél, a trifender meg közvetlenül a telepítés előtt. VL

#813 2013.szept.16

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Sziasztok! Nem lustaságból, hanem mert túl nagy anyagok, inkább azt javaslom, hogy a biológiai termékekről a honlapunkon találtok teljes prospekzus anyagot. Az Artis a nagy katalógusban még értelem szerűen nincs benne, mivel friss a regisztrációja, de a prospektusa már fenn van, letölthető. Abban már leírtam a keverhetőségi problémákat is. A Trifender nem keverhető a többivel, de az Artis, Bora, Öko-ni igen! Érdemes egy-két napot áztatni őket, és úgy kijuttatni, főleg a nagy melegben, ilyenkor már nem annyira fontos. Nyilván nem minden került szóba, bármilyen speciális kérdés merülne fel, hívjatok nyugodtan! Hosszú őszt mindenkinek! VL

#812 2013.szept.16

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Kalcium és általános tápanyag hiány, de teljesen igaza van Palinak, ilyenkor már az a csoda, ha valami még egészséges, pláne az uborka! VL

#811 2013.szept.13

Balázs Pál

Udv Karoly! Itt van az osz itt van ujra...ettol szarad Karcsi! De komolyan mit akarsz mar ettol az ubitol, vot ubitol? Ilyenkor mar barmit lehetne mondani, mert minden korokozo jelen van, de itt mar nincs mirolbeszelni ...elszaradt...majd jovore Karcsi ...szia!

#810 2013.szept.13

Horváth Károly

Kis hobbi kertben az uborka levelén nagy sárga foltok jelentek meg és utána kezdett száradni.Locsolni csap vizzel locsoltam,mert a szárazság miatt a ciszternából is kifogyott a víz.Mitől szárad?

Kis hobbi kertben az uborka leve Kép nagyítása


#809 2013.szept.07

Balázs Pál

Keszuljunk jovore! Aki meg nem tudja: bo istalo tragya puferolja a foldet, az ubinal ez jo jon, mert a monokulturaban termesztett uborkanal nincs mit tenni, ill. az ubitermelok ezt ugy oldottak meg, hogy sok ganet kevernek a sorokba a foldbe s ez megoli egyes, vagy mind gombakat, bacikat, virusokat. Hat vagyunk lelemenyesek mi paraszt emberek?

#808 2013.szept.04

Nyikos József

Laci pár szót mondanál az Artisról és az öko-ni ról? ha vége az ubinak összel szántáskor mivel érdemes kezelni a területet? elég ha csak trifenderezem?

#807 2013.aug.24

Balázs Pál

Most már tényleg mindenki saját magának döntse el megéri e rá költeni, mert ugy se adja vissza...szerintem

#806 2013.aug.22

Balázs Pál

Udv. Sandor! Erros atka, tripsz fertozes kartetele latszik a leveleken; vertimec lehet 10 ml s viszi mindkettot udv Pal!

#805 2013.aug.22

Nyikos József

levél hátát is tedd már fel én bacira gyanakszok igy ezek alapján de kiváncsi vagyok a levelek hátára is

#804 2013.aug.22

Kelner Sándor

Jónapot! Hálás lennék ha valaki tanácsot adna hogy mi is ez a betegség én még kezdő vagyok. Néhány kép:

Jónapot! Hálás lennék ha valaki Kép nagyítása


#803 2013.aug.20

Kurucz Csaba

Józsi én nagyon megköszönném.

#802 2013.aug.20

Balázs Pál

Szioka! Most jottem fel a kertbol a kis kortefakat ontoztem meg, s a szomszedba meg szepzold az ubi. s szedik nem didis, nem peronoszos nem bacis kicsit tripszes. Jozsi felolem johet...megjegyzem 2013 hirlevel lesz most is ahol tobb gazda kepes beszamolot tart. Evinek ! szedjed csak, oktoberig....jo ubit mindenkinek....jovore!

#801 2013.aug.19

Ignáczné Póti Éva

Hali! Bizti nem lenne rossz, mi még szedjük az ubit! :) Üdv Évi

#800 2013.aug.19

Nyikos József

Sziasztok szeretnétek ha irnék 1 részletes beszámolót ide az idei évről tapasztalatokról betegségekről és a szerekről amiket kipróbáltam ellenük?

#799 2013.aug.13

Ignáczné Póti Éva

Sziasztok! Köszi az infókat, és osztom a Józsi beírását! Tényleg szupi egy jó oldalon akár napi kapcsolatban úgy lenni sorstársakkal, hogy a tapasztalatok és a szaktudás visz előbbre. Nekünk jól jönne még egy kis eszmecsere, ennyi átélt esemény után, mire figyelnétek jobban, mit csinálnátok másképp? Üdv: Évi Barnának! Nem szoktam bántó és célzó lenni másokkal, én csakis biztatni tudlak, hogy ne add fel azt, amiben a kezdetekkor még hittél, csupán a sors fintora??? talán, hogy nem úgy sikerült, ahogy elgondoltad! Jó szándékú és segítőkész emberkék vagyunk :)

#798 2013.aug.13

Nyikos József

Én annak örülök h ennek a kis csapatnak a tagja lehetek és segitek segithetek tanulhatnak tőlem és az én eseteimből sokan ezért is osztok meg mindent amit lehet és köszönöm szépen Laci részéről is a szaktudást és a hozzáértést is ebben az évben is

#797 2013.aug.13

Balázs Pál

Hat igen...ha a noveny is lehet stresszes, akkor meg a noveny hangulatatol is fugghet! Fughet a sorok tajolasatol, a Nap beesesi szogetol, a paratartalomtol, es a rajta levo bogaraktol, hogy mennyi nedvet szivnak ki /itt a nevetos figura helye/ mert hogy az ubitermelok is lehetnek vigamak v jo kedvuek. Udv. Pal!

#796 2013.aug.12

Nyikos József

Hát azért a vizmennyiség függ a növénytől is és a talajtól is pl: ha kicsi a lombozat v gyenge akkor kevesebb vizet igényel sőt ha agyagos a talaj akkor is kevesebbet ha homokos akkor pedig többet szval ez a vizarány függ több dologtól is sőt ha jégháló alatt van a növény az is befolyásolja mert akkor is kevesebb viz kell neki 1 picivel ez a véleményem sztem

#795 2013.aug.12

Balázs Pál

Ugy van 6-8l/m

#794 2013.aug.12

L Barna

Szerintem a napi folyóméterenkénti víz mennyiség, még a 7-8 l is kell.Heti 2-3 alkalommal tápoldatos,a többi tiszta víz, vagy csak Ca-os.

#793 2013.aug.12

Nyikos József

én ugyanigy vagyok Éva mint te is ezért kérdeztem rá sztem a napi 2-3l fm enként de majd Laci elárulja

#792 2013.aug.12

Ignáczné Póti Éva

Sziasztok! Örülök annak, hogy a hozzáértőbbek leírják a javaslataikat, folyamatosan figyelemmel kísérjük az észrevételeket, hozzászólásokat. Az időjárás figyelembevételével mit tanácsolnátok, 100 méterre nézve mennyi a szükséges vízmennyiség és a 790-es hozzászólásod szerint Laci ez a tápanyag mennyiség mennyen ebben a szakaszban? Azt hozzáteszem, hogy a növénykéink új, nem várt hajtásokat hoznak a főszáron, aminek már korábban ki kellett volna jönnie, és sok kis ubit látunk, amelyeket jó lenne, ha még kinevelne. Várjuk a tanácsotokat! Hali :)

#791 2013.aug.12

Nyikos József

Jövöre énis megpróbálom még az ubit azért. Ez az éven a küzdés kitartás éve hát én sem minusszal zárok pedig azért rengeteg gondom volt a kezdetektől az éven és igazad van Lacu odafigyelés kell nagyon és egyetértek a permetezéssel is veled kapcsolatban sok ember követi el ezt a hibát h kevés szerrel megy és megperzseli a növényt nem rosszakarásból de lehet h úgy vannak vele h igy spórolni próbálnak az ilyen árak mellett sztem ez is az oka vagy ha gondd van akkor nagyon pánikolnak és kapkodnak. Az éven sok jó hasznos dolgot mondtál nekem amire odafigyelek és sok jó szer tanácsot is kaptam mikor beteg volt az ubim :) sokszor én reménytelen helyzetekből hoztam vissza a növényt! Szép új hajtásokat lehet még elérni igy ezzel a tápoldatozással? szeretném még egyszer picit a növénykét megugrasztani hajtatás terén igy lehetséges?

#790 2013.aug.12

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Szia Józsi! Az talán egy kicsit kevés, 80-50+10 kb jó és a 1,4 Ca is jó. VL

#789 2013.aug.12

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Nagyon örülök az Évi hozzászólásának, tudom, hogy az uborka a leg macerásabb bövények közé tartozik, vagy talán az is, de valóban a kitartás és a folyamatos odafigyelés mellett azért gazdaságos. Én is biztos, hogy plusszal zárok az idén, de valóban egy nagyon problémás szezon volt (van) az idei! VL

#788 2013.aug.12

Nyikos József

Laci ilyenkor elég a növénynek már az is ha 1000l vizhez 60dkg nitrogént és 40 dkg káliumot +10 dkg magnéziumot teszek? és mellé naponta 1.4kg 1000l be kálcium ?

#787 2013.aug.12

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Az elmúlt napokban kiküldetésben voltam, valamint több helyi ubárkást is végiglátogattam. Néhány észrevételem. Az elkeseredést egy-egy ilyen év után teljesen megértem és nem is akarom kommentálni a Józsi, illetve a barátja véleményét, nincs mit hozzátennem. Az uborka ára valóban áll évek óta és az inputanyagok ára folyamatosan megy fölfelé. Ezt csak a jó fajtaválasztással és a termésmennyiség maximalizálásával lehet nyereségessé tenni. Én bár Kwizda alkalmazott vagyok nem csak kwizdás termékeket használok, senki ne higgye, hogy elvakultan kezelem a helyzetet. Egy normális képviselőnek az a célja, hogy a termelők minél nagyobb hozamot érjenek el, mert csak az tud vásárolni, akinek bevétele is van. Nekem, nekünk (beleértve a konkurens kollégákat is!), nem az a cél, hogy valakit befűzzek 1-2 vagy 10 liter valami megvásárlására, hanem az, hogy erdményes legyen. Ha nekünk van rá megfelelő termékünk akkor azzal, ha van jobb, vagy hasonló, akkor azzal. Sajnos az árakat nem mi befolyásoljuk, hanem a gyártók, erre nincs ráhatásunk. Más, és ez már munka! Nagyon sok olyan uborkát láttam a napokban, ahol a használt szerek rendben voltak, és mégis sok a baj. A probléma sok helyen az volt, hogy kicsi a permetlé mennyiség! 10-13 liter vízzel nem lehet lefedni 100 folyóméter uborkát, főleg, mikor már a kordon tetején, vagy azon is túl van. Sokan 2-3 naponta permeteznek, ami butaság és nagyon nagy költség, ráadásul rengeteg perzselést és levél öregedést okozott. 5-7 naponta, nagy lémennyiségge, és természetesen a megfelelő szerekkel kell permetezni. Másik gyakori probléma, főleg a bacinál és a didimellánál, hogy nincs kitakarítva a kordon alja, nem szellőzik rendesen át az állomány, szinte állandó dúnsztban van. Harmadik, a didimellánál a szár nyaki részt is permetezni kell, azaz szinte lemosni a növényt a tövéig. VL

#786 2013.aug.12

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Terniku Lacinak írnám, Palival egyetértve, hogy itt minden lehet! Az is valószínű, hogy sok a foszfor és a kálium. Magyarán én ráállítanám kálciumnitrátra és nitrogénre max heti egy komplexet adnék neki és a permetezésekkor mikroelemeket. A sajátommal is így bánok, eddigre annyi foszfor és kálium halmozódott fel a talajban, hogy pici pótlásokkal elég kell hogy legyen a szezon végéig! VL

#785 2013.aug.12

Balázs Pál

Jozsi nagyon igaza van a baratodnak! Es mi jar annak akinek igaza van?.......a szaja......,de komolyan erre celoztam a 776-778 hsz -be, ugy latom valaki csak ki merte nyitni a szajat, ezelott 15-19 evvel is volt ennyi az ubi ara, hat persze hogy volt, es a kemi mennyi volt,? a tizede, na itt a baj....szoval reg nincs egyensulyba a ket dolog. Nos nem akarok bele menni, mint irtam nem politizalok, pedig az van mogotte. A por nep uborkat termelni valo /a por-t hosszuval kellene de nincs ekezet a tabomon/ na jo az iden szertem ennyi eleg.... nem bizti: viszlat jovore

#784 2013.aug.12

Nyikos József

HALLGATNAK AZ ERKÖLCSTELENNEK NEVEZETT, SZABOLCSI UBORKATERMELŐK! Néhány nappal ezelőtt találtam egy cikket ' Etikátlan ' címmel mely mélységesen felháborított. Egy felvásárló cég nevezi etikátlannak azokat az uborkatermelőket kik szerződést szegve más telephelyen adják el árujukat. Felmerül a kérdés, Ki, és Kit nevez etikátlannak, vajon tisztában van e az etika szó jelentésével? Az etika szó jelentése: ésszerű, a józan ész alapján meghozott optimális és helyes döntés. Én azt a termelőt nem tudom sem etikátlannak sem erkölcstelennek nevezni aki gondoskodva gyermekei téli betevőjéről, a családot terhelő kiadásokat figyelembe véve 50 Forintért adja el a felvásárlók által megvásárolni kívánt 5 Forintos terméket. Helyesen írtam, 5 Forintot képesek fizetni azért az uborkáért, melynek előállítása a többszöröse, másrészt hasonló méretű, de silányabb minőségű uborka díszeleg a bevásárlóközpontok polcain közel 400 Forintért. Mivel magam is 15 éve termelek uborkát, tisztában vagyok azzal, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségeket teljesíteni kell, az integrátor által előfinanszírozott összeget vissza kell fizetni. Azonban a józan ész és az igazságérzetem azt diktálja, hogy nem maradhatok csendben. Beszélnünk kell arról, miért megy tönkre számtalan uborkatermelő és annak családja, kénytelen vagyok felnyitni a termelők szemét, vetkőzzék le a fortélyos félelmet. Ne csak a telephelyen vitassák meg hogy 2013-ban bevételükből miért nem fognak tudni kenyeret tenni az asztalra, miért nem fognak tudni rezsiköltséget fizetni, átvészelni a hosszú telet. Ez évben tapasztalatom és a termelői tapasztalatok azt igazolják, hogy a termés mennyisége az átlagosnak jó ha 50%-át eléri. Lehet keresni okokat, lehet a szélsőséges időjárást okolni, vagy a nem megfelelő technológiai hibákat a termelőre zúdítani, majd elküldeni őket a gazdaboltba, vagy éppen egy ékszerüzletbe. Teljesen mindegy hiszen a növényvédő szerek, biostimulátorok, műtrágyák ára az aranyéval vetekszik, mind emellett a nyersanyag ára semmivel nem több, mint 15évvel ezelőtt. Arról nem beszélve, hogy lassan a 3-6-os méret is lassan a válogatógép végén hullik le, hogy a feldolgozók minél olcsóbban jussanak az adott mérethez. Aki mezőgazdasággal foglalkozik számol az említett időjárási és egyéb kockázatokkal. Azonban ettől az évtől azt is kockázati tényezőként kell a termelőnek beiktatni, hogy nem csak az időjárás a szakmai rálátás határozza meg a termésmennyiséget, hanem egy szakszerűtlenül megnevelt, majd kihelyezett palánta állomány is. Ha már etikáról beszélünk, mennyire nevezhető az etikusnak, hogy a palántát nevelő cég olyan minőséget ad ki a felvásárló cégeken keresztül a termelőknek, mely tőzeglégy lárvával fertőzött. Ugyanis ez történt. Az ország egyik legmegbízhatóbb kertészete, a KITE Zrt. ilyen uborkapalántát helyezett ki a termelőknek. A növények egy része ültetés után elpusztult, s amelyik nem, az most a terhelés alatt képtelen a megfelelő víz és tápanyagmennyiséget felvenni, ennek következtében maga a termés is annyi, amennyi és az állomány is elszomorító látványt mutat. Tudomásom szerint megállapítást nyert, hogy a palánták hemzsegnek a tőzeglégy lárvától, ennek ellenére senki nem hajlandó felelősséget vállalni. Egy a fontos, a termelő fizesse vissza a kihelyezett input anyag értékét, melynek kamat mértéke sokszor az uzsorakamat határait súrolja. Aki uborkát termel nem a felső tízezerből származik, tehát nem rendelkezik akkora anyagi forrással, hogy önerejéből gazdálkodni tudjon, kénytelen a feldolgozó vagy felvásárló cégek által kínált hitellehetőséget megragadni, szó sincs arról, hogy a tisztességes termelő ezt ne akarná minél hamarabb visszafizetni, aki valóban így tervezett, az már a megrendeléskor tudta, hogy más célt szán a kihelyezett input anyagnak. Most a felvásárló cégek egy kalap alatt emlegetik mindkettőt. Figyelmen kívül hagyva a termelői véleményeket, akár jogi úton is, de behajtják az előfinanszírozott összeget. Természetesen csak a termelő felelősségét keresik, a palántanevelő kertészettel nem igazán mernek újjat húzni még a saját termelőik érdekében sem, kiknek verejtékéből tartják fent üzemüket, vállalkozásukat. Néhány tálca palántapótlással próbálták enyhíteni a termelőknek okozott kárt, mely elszomorító, másrészt hihetetlen hogy ebben az országban a kis emberrel mindent meg lehet tenni következmények nélkül. Vajon ha vásárolok egy kiló húst a hentes üzletben, melytől az egész családom hónapokon át beteg lesz, kárpótol-e az engem, ha egy fél év kórházi kezelés után a hentes 30dkg friss hússal kárpótol? Szégyen és elkeserítő, hogy ezt a világot éljük. Szégyen a felvásárló-cégekre nézve, és be kell vallanunk, saját magunkkal szemben is szégyellhetjük magunkat. Semmi összefogás nincs a termelők részéről, nyafogás és jövőre kezdünk mindent elölről egy jobb év reményében. Be kell látnunk, ilyen körülmények között lehetetlenség minőséget és megfelelő mennyiséget előállítani. Mint termelő, tudom mit jelent éjjel-nappal a növény kívánságát lesni és alázattal köszönni neki ahhoz, hogy illedelmesen visszaköszönjön. Azonban ha valaminek az előállítása folyóméterenként 2ezer forint, ezzel szemben bevétele jó esetben csak 1500 forint ( mely ez évben a 800 forintot sem éri el az említett körülmények miatt ) érdemes átgondolni a továbbiakat. Vajon mennyire van még szükség ránk, magyar termelőkre? Ezek után mérlegelni kellene az etika fogalmát, annak a tisztelt felvásárlónak, aki cikket írta. Ha úgy gondolja, hogy bűnös az az ember és erkölcstelen, aki próbál a mínuszból ha pluszost nem, hát nullát csinálni, legyen. Azt azonban nem szabad elfeledni, ha télen nem lesz miből fűtenie, illetve nem lesz gyermekeinek meleg ebéd, ő mindenképpen bűnös lesz, mert betegre dolgozta magát a semmiért. Azt hiszem muszáj önmagunkkal szembe nézni és tiszta lelkiismerettel gyermekeink szemébe nézni ha eljő az az idő, én ezért döntöttem így, hogy nem kívánok csendben maradni. Nem tudom elviselni, hogy mások figyelmetlensége és vállrángatása nyomorba döntsön sok száz dolgozni akaró embert. Úgy látszik, ebben az országban csak azoknak jut az adófizetők pénzéből, kik nem hajlandóak tisztességesen, becsületesen megdolgozni fizetésükért, akik tenni próbálnak azért hogy gyermekeiknek jobb jövőt teremtsenek azok el vannak és el lesznek nyomva mindaddig, míg hagyják magukat. Mint termelő, több millió forint előfinanszírozás kapcsán telepítettem ültetvényemet és hasonló helyzetben vagyok, életképtelen uborkapalánta termését próbálom sokszorozni, paprikaültetvényemen az előfinanszírozott összeget úgy kitermelni, hogy a kihelyezett palánta 80%-a az általam megrendelt fajta, a többi tartalmazza a paprikafélék széles skáláját, ennek ellenére a 100%-ért fogok fizetni a 80% helyett. Mindezt lenyelve hallgatom egyre gyakrabban az integrátortól kintlévőségem nagyságát. Azt azonban a felsorolt hibák ellenére sem kérdezte még meg senki, ilyen körülmények között hogyan kívánom eltartani családomat! Nem kívánok pereskedni, kárpótlást sem kérhetek hiszen csak leintenek ott ahol mindent megtehetnek, csak igazságérzetem nem hagyta, hogy magam, és a hasonlóan járt termelők nevében ne szólaljak meg. Aki úgy gondolja, hogy hasonló helyzetben a csendbe burkolódzik, tegye, de nagyon kérem a megérdemelt két sör utáni fellángolásait is tegye félre, vagy álljon ki magáért ott, ahol az illetékesek figyelmét felkeltheti! Tisztelettel: Mészáros László, berkeszi növénytermesztő Egyik barátom ismerősöm véleménye az idei évről...

#783 2013.aug.11

Balázs Pál

udv Laszlo! Ilyenkor mar mindent lehet mondani, az uborka kartevo ami letezik ilyenkor mar minden jelen van: tripsz, atka, kicsit tultaplalt is , oregedes . Most tenyleg az kerdes erdemes e vissza adja e amit rakoltesz. Udv Pal

#782 2013.aug.11

Terninku László

és itt van a hátulja

és itt van a hátulja Kép nagyítása


#781 2013.aug.11

Terninku László

Sziasztok. Valaki tudna segíteni abban hogy milyen betegsége lehet most az uborkámnak? Küldök képet.

Sziasztok. Valaki tudna segíteni Kép nagyítása


#780 2013.aug.10

Nyikos József

Mindenki maga dönti el mit hogyan és mennyit éri meg rá költenie sztem. Én nem akarok cégpárti lenni sem de vannak bizonyos dolgok amiket érdemes kipróbálni én pl használok kwizdás valagro-s t terméket is egyaránt több éve termesztem az ubit és még mindig megérte soha nem volt deficites nekem pedig én sokmindennek küzdök volt olyan h a jég teljesen tarnak verte még a hálót is kiszaggata pár éve meg a locsoló tömlöt is össze szaggatta szinte mégis újra vetettem és jól zártam az évet... mostani évemet is láthatja bárki milyen mivel küzdök és hogyan szinte bár van 1-2 trükk amit soha senkinek nem mondtam még el... én kitartok mindig és nekem fagyokig mindig is volt ubim ami létezik én szinte mindent kipróbálok kipróbáltam amit lehet.. nem akarok tényleg cégpárti lenni de szép eredményt értem el most a kendal viva radifarm szerekkel és azokat is be lehet szerezni nagyon olcsón is csak tudni kell h hol hogyan... ez az én véleményem és még azért az időjárás is gondot okoz mostanság az ubisoknak..

#779 2013.aug.10

L Barna

Üdvözletem!Igaz nyíltan nem lettem megszólítva, de azért mégis úgy érzem hogy igen.Leszögezem nem akarok vitatkozni.Elöször is nem megfutamodásról, vagy türelmetlenségről, kitartás hiányáról van szó.Tettem fel képet az uborkámról, szerintem nem lehet mondani, hogy nem küzdöttem érte, nem tartottam ki.Itt egyszerűen ki kell mondani anyagi értelemben kicsi a jövedelmezősége,ennyi pont.Azt,hogy az ember hetente kap egy bizonyos összeget ami jól hangzik,kérem számoljuk össze a kiadást,utánajárást,stb. Szinte nem marad semmi. Kíváncsian meghallgatnám ŐSZINTE terméseredményeik és kiadási könyveléseiket.Csak hát én is csinálom és van némi rálátásom.Remélem senkit se sikerült megbántanom, mert nem volt célom!További sok uborkát mindenkinek!

#778 2013.aug.10

Balázs Pál

Évike nagyon jó gondolkodási képességgel rendelkezel! Tetszel nekem....no ne érts félre amit mondok, természetesen. Ha nincs jobb ez is jó, persze, ha lenne jobb akkor mindenki azt csinálná, na ekkor menne feljebb az ubi ára, persze ebbe lehet politika is, de én nem szeretek politizálni, ugy hogy én is ha tudok szerezni karót én is csinálom. Jó ubit jövőre!

#777 2013.aug.09

Ignáczné Póti Éva

Sziasztok! Üdv újra! Bár nincs hozzászólásom az eseményekhez, de szívesen jövök fel én is naponta, kétnaponta megnézni, mi történik a termesztésben. :) Kezdők vagyunk mi is, de nem tört meg az ismeretlen terület annyira, hogy megfutamodjunk. Már a jövő évre tervezgetünk, mert a befektetett munkának és anyagiaknak értelme van, mondjon akárki akármit is. Sokat tanultunk a történésekből, és minekutána úgy gondolom, a tapasztaltabb termelőknek is eléggé szélsőséges volt az idei év, biztos vagyok benne, hogy nem fogják abbahagyni a termelést. Megviselt és betegecske állományunk is hasznot hoz, de az élet bármely területéről is beszélünk, ha nem képzed magad, ha nem vagy türelmes, kitartó és szorgalmas, akkor a sikerélmény sem születhet meg. Örülök, hogy belevágtunk és nem bántuk meg! Kitartás, jó ubit mindenkinek! Sziasztok... Évi

#776 2013.aug.07

Balázs Pál

Udv. Barna! Jol lassa a dolgot, ilyenkor mar valoban nitrogen+kalium 1kg korul, ha van meg, ha nincs t.viz, legalabb belehet rakni hordoba nem lesz kemikalias, mi igy szoktuk. Barna azert rem. nem ment el teljesen a kedve sz ubi termesztedtol.... nem leanyalom az biztos, soha nem lesz megfizetve, az is biztos, de a por nepnek meg jo penzhez jutasi lehetoseg, aki tud jobbat az bolond lenne csinalni...mar bocsi. Jo ubit jovore!

#775 2013.aug.06

L Barna

Tisztelt Uborkások! Kérem ne vegyék lázításnak, de én úgy döntöttem,már uborkámat csak öntözöm míg érdemes és hagyom tönkre menni.Ha azt akarom, hogy szép legyen, ráköltöm a bevételt.dolgozunk a semmiért.Egy tapasztalattal is gazdagodtam.Ennyi volt,a dicsekvők meg dolgozzanak a semmiért!Jól járnak a permetszer forgalmazók,ezért kár dolgozni.Tisztelettel a kezdő uborkás,aki bedőlt a dicsekvésnek.

#774 2013.aug.06

Nyikos József

hát annyi h nincs annyira meglankadva tényleg de a levélzet nagyon meg lett gyepálva most igy mondjuk én tettem alá a radifarmot majd a trifendert gyökérre utána pedig kendal-t kapott lombra és vivát csepegtettem neki ..de van valami benne mert mig mi is nem permeteztük gombaölövel nekünk se volt gondd sztem mikor megfogja v megfogta akkor lett ilyen kondició fontos tényleg

#773 2013.aug.06

Balázs Pál

Jozsi nem biztos, meg nem. Ha a permet megfogta, akkor mi ubisok biztos lehetunk valamibe, de varjunk meg ezzel, mert a kepen ugy latszik, hogy a lankadas alabb hagyot volna nem? /topas+dithane kobinaciora gondolok/ no ..kivacsiva tett a dolog...

#772 2013.aug.06

Balázs Pál

Sziasztok! Hat persze Lajos! A kondicio nagyon fontos a kendal is az: kondicionalo biostimulator csa ezt ey masik ceg gyartja syngenta. Az iden a szomszedet figyelgetem, mikor volt a peronosz fertozes, akkor fujta: infinito-val s nincs didie se peronosza, szinte ki ujjult, pedig 80% poty volt rajta... mostanaba nitrogen kalium az is max 1.4kg ennyit a cicomabol, penzkoltes bol. Udv Pal!

#771 2013.aug.05

Kálnoki Lajos

Józsi!és Pali!Én nem rendelkezek nagy múlttal az uborka terén!szinte ugyan az a bajom mint Józsinak ez a didimella már megőrit!de én azt tapasztaltam ki,hogy én nem nyomom,már lassan 2-hete gombaölővel!de minden nap lombtrágyázom!most damisol magnus,kondi illetve kálcium!de minden este!!és azt tapasztalom,hogy egyre erőssebb több az uborka nem lankad!!szerintem ez a megoldás!!!!fel kell tuninngolni az ubit és jóra jön minden!!ami meg kimegy az kimegy akármivel fujjuk!!én személly szerint azért nem irok minden nap mert elég ha elolvasom és okulok,de minden nap megnézem a fórumot! :)

#770 2013.aug.05

Nyikos József

csak perzselésnek néz most ki sajnos sztem

csak perzselésnek néz most ki sa Kép nagyítása


#769 2013.aug.05

Nyikos József

az állomány

az állomány Kép nagyítása


#768 2013.aug.05

Nyikos József

Pali ahol nedves zöld ott nem fogta meg az egyértelmű és gomba az is egyértelmű

#767 2013.aug.05

Nyikos József

környékünkön sokan igy vannak mikor permetezik utána rá 1-2 napra jelentkezik ez sárgul az ér majd a levélen a baci foltok látszanak és a levél sárgul majd elhal a levél... perzselni nemhiszem mivel minimális dózisokkal megyünk és figyeljük a hőmérsékletet is de mig nem volt permetezve semmi baja nem volt ha fúja van még rosszabb a tünet...

#766 2013.aug.05

Balázs Pál

Hali! Jozsi! Hat...most vagy megfogta,......vagy meg perzselte .......majd kiderul 1_2 nap mulva Jozsi ugylatom nagyon ketten maradtunk a terepen, ahol osztogatjuk egymasnak a tapasztalatainkat, de szerintem nem sokra megyunk vele, ugye foleg Te, no de talalkozunk jovore, hatha okosabbak leszunk.......vagy legalabbis oregebbek egy evvel. na hali mindenkinak!

#765 2013.aug.05

Nyikos József


#764 2013.aug.05

Nyikos József

másik fonák permetezve volt : topas+dithane+actara

#763 2013.aug.05

Nyikos József


#762 2013.aug.05

Nyikos József


#761 2013.aug.03

Nyikos József

ezért mondom h hiába didi ellen permetezzük permeteztük folyton hiába való volt bár azt azért tompitani lehet de itt meg hiába mert mondom terjed olyan helyeken is látni lehetett már ahol eddig gondd se volt beteg se volt a tő

#760 2013.aug.03

Balázs Pál

Hali Józsi! http://www.plantprotection.hu/modulok/magyar/melon/verticil_mel.htm Valóban van verticillium, ált. fákon, de dinnyén is akkor már a kabakosok is elkapják az ubi is,mert egy család csak hogy rosszabb mint a didi, mert nincs rá orvosság, permet. de szerintem a didire sincs...

#759 2013.aug.03

Balázs Pál

Udv. Barna! Dehogy tegezem Barna ha On magaz...akkor nem ertette meg amit irtam , jartam illem orara, ez csak vicc volt, /de tenyleg jartam/.

#758 2013.aug.03

Nyikos József

Hiába most de makacsnak fogtok tartani lehet engem ezekután de sztem ez a didimellás dolog még mindig kétséges sztem én tényleg a voksom másnál teszem le.. a signumos beöntözés sem hatásos..sőt több hervadásom van már de a szárnak ott semmi baja nincsen megsincs repedve mégis ugyanaz a tünet meg már irtam a levelek alulról sárgulnak felfelé és igy halad a csúcsig felfele néztem képeket és a verticillium is hasonló....

#757 2013.aug.03

Nyikos József

Verticilliumhoz mit szóltok mint betegség esetleg?

#756 2013.aug.03

L Barna

Kedves Balázs Pál! Kérem tegezzen csak nyugodtan.

#755 2013.aug.03

Nyikos József

csak visszatértem Trifender radifarmal mehet együtt?

#754 2013.aug.03

Balázs Pál

Laci javaslatara. az oldalon a hangnem: tegezo, mint altalaba a forumokon ezert mertelek tegezni Barna. bocsi!

#753 2013.aug.02

L Barna

Köszönöm tanácsát.

#752 2013.aug.02

Balázs Pál

Szia Barna! A 750 képen kis ubi száradából: kalcium hiányra goldolok, kicsit higabb táp néhány napig, mert kicsit tultápláltnak látszik. Ilyenkor /kánikulába/ sok a párolgás a sók vissza maradnak s ezért lesz töményebb a oldat. Ez az én privát véleményem!! Jó ubit!

#751 2013.aug.02

L Barna

Az állomány

Az állomány Kép nagyítása


#750 2013.aug.02

L Barna

na még egy

na még egy Kép nagyítása


#749 2013.aug.02

L Barna

Talán sikerül képet felrakni.

Talán sikerül képet felrakni. Kép nagyítása


#748 2013.aug.02

Balázs Pál

Szervusz Barna! Azért egy-két kép sok mindent el árulna......

#747 2013.aug.01

L Barna

Tisztelt Hölgyek/Urak! Véleményt kérnék, miért nem hajt az uborka, a háló felső harmadában kocsot és virágot.Nitrogén hiány az nincs,sőt. Ami kezdemény van az is elszárad.Köszönöm!!

#746 2013.aug.01

Balázs Pál

szia Jozsi! a tercel jobb, ha megtudod kapni, mert zoldkonyvas a delon marha draga 16e s kontakt, szoval a didire a tercel jobb csak' 4e valamennyi, hogy oszt eng. van e, szerintem nincs meg hogy mennyit er meg rakolteni azt mar neked kell eldonteni... na szia viszlat jovore!

#745 2013.aug.01

Nyikos József

Tercel v Delan a didimella ellen? csak véleményt kérnék h ezek hatásosak lehetnek-e bár ubiban nemtudom engedélyezve vannak-e ezek csak ma hallottam h lehet h ezik is hatásosak lehetnek gondolom megosztom még

#744 2013.aug.01

Nyikos József

na erre az évre elköszönök énis már augusztus van lassan eltellik ez a szezon is sok embernek vegyes érzésekkel minden jót kivánok mindenkinek és jó ubit erre az évre még !!

#743 2013.aug.01

Balázs Pál

Meg anyit Sanyi, a bordoilevel en permeteztem, aki szet pancsolni, meg van ideje, most is mteheti, jo volt, de van keszen is....kemenyiti oregiti a levelet jol mondod, a csepegteto at oblitese akkor jo, ha a viz nem eleg lagy, vasas s kicsapodnak a dolgok, de akkor se 1000m utan, hanem kb ketnaponta, ezt mindenki megteheti meg csak azert is, hogy jol aludjon: minden cso veget kinyitja tvizzel megnyomatja ennyi s latja, hogy trugyis v nem Jozsinak! ami mar igy nezki, csak ido kerdese meddig el, a didi benne van, ahogy Laci is monta a tova terjedest kellene megallitani... jo ubit!

#742 2013.júl.31

Balázs Pál

szia Sandor! olvastam valahol, 8cm-es mar szarufanak ia jo volna. 80*500=40000 az kb 25 mazsa fa,, nekeem 5*5cm megfelelne mondjuk 200ft-ert ,de kosz az info rendes vagy. udv. pal

#741 2013.júl.31

Nyikos József

mikor az alját takaritottam kifele a leveleket ilyet is találtam

mikor az alját takaritottam kife Kép nagyítása


#740 2013.júl.31

Nyikos József

a sziklevél maradványon támadja meg...

a sziklevél maradványon támadja Kép nagyítása


#739 2013.júl.31

Nyikos József

pár tövet találtam ilyet is itt a baj már menthetetlen ezeknél

pár tövet találtam ilyet is itt Kép nagyítása


#738 2013.júl.31

Győri Sándor

A csalánhoz hozzá akartam szólni csak a telefonom kilököt,rejtély hogy miért. A csalános viz olyan mint amikor az öregek a szőlőt Rézgálical+mésszel permetezték és mégse vót beteg. Nagyon kell vigyázni a vastag rezekkel mert ha csak Curzatte,Champion.vagy Joker, szerekkel vannak szórva fele annyi a termés mint kellenne.Az egyik helyen Curoxatot használnak a másik helyen vastag rezeket.Az egyiken 300kg ubi van a másikon 100kg.Ennyi a külömbség. Vitakérdés? Kell-e a tápanyagot kimosatni a csepegtetőcsőből minden 1000l után?

#737 2013.júl.31

Győri Sándor

Pali ha érdekel errefelé van karó eladó 300-500ft/db 8cm-es átmérőtől.

#736 2013.júl.30

Balázs Pál

Csak vissza neztem. szia Barna! A tanulopenzt en is kifizettem annak idejen, lehet neked is az lesz ez az ev. Trefan kivul igazad van, mrt 96-ban is volt 90 ft az ubi , akkor az meg penz volt, de most? Bezzeg a kemikaliak a csillagokat verik, de ugy van ez a meggyel meg mindennel. A legszorubb a helyzet itt szabolcsba a munkanelkuliseg talan a legnagyobb, ki is hasznaljak a multik a tyukodi konzergyarba 8 orara 3850ft ad, ha semmit nem csinal csak a szalag melett all eppen eleg. Regen az iskolaba azzal butettek, hogy a sarokba kellet allni. Az ubitermeles mar reg nem eri meg, de modj jobbat......na itt a baj, nem jo helyen lakunk....a muszaly nagy ur....sajnos bocsi, hogy ezt kifejtettem... udv Pal!

#735 2013.júl.30

L Barna

Szép jó estét! Megosztanám véleményem, mint kezdő uborkatermelő.Nem tudom mi ebben az a nagy,mert sokan dicsérték,dicsérik (dicsekednek),de én még mindig mínuszba járok.Már belefáradok,hogy mindig valami ellen meg kell védeni. Ilyen permetezőszer árak mellet, és a kézi munkát már nem is számolom.Pedig az állományom nem is rossz.Nagyon meggondolom,hogy a jövő évben neki kezdjek-e.A fórum aktiv tagjainak köszönet,mert sok hasznos tanácsokkal, olvasnivalóval segítenek.

#734 2013.júl.30

Balázs Pál

Szevusztok mindenki! Elkoszonok, talalkozunk jovore, szinte belefaradtam annyira egyetereztem veletek, hiaba en most nem ubiztam. Jovore elesbe, ha tudok szerezni, venni karot /80db/ kellene. addig is jo ubizast mindenkinek Orulok, hogy segithettem, ha egyatalan segitettem. Udv. Pal!

#733 2013.júl.30

Balázs Pál

szia Jozsi! Didimella Jozsi didimella a kep bal felso sarkaba melyen bele nezel jol lehet latni egy level szele el van szaradva, fonyagva, elol meg a szaraba benne van, na jo lehetne tohervadas is: phitium, rizoktonia, de nem az, hanem didi. ugv Pal!

#732 2013.júl.30

Nyikos József

272es bejegyzést micsoda sztetek? mert megint látok ilyen tüneteket a szárakon

#731 2013.júl.30

Nyikos József

Trifendert megöli a signum Laci azt mondta azzal várni kell kicsit igy most pár napot de nyugodtan ha van ötleted ird bátran :) kipróbálok mindent szivesen most ha bejön bejön ha nem nem

#730 2013.júl.30

Balázs Pál

quadris is strobin a hatoanyaga, Laci irja, bocsi nem tudtam v. nem neztem meg, akkor ez is kilove. Jozsinak szerintem is jo lesz a radifarm+ kendallal meg jobb... trifenderel bekellene aztatni, de nem akarok belekotyogni, Lacival biztos meg beszeltetek . Jo ubit!

#729 2013.júl.29

Nyikos József

hát score-al permeteztem meg bravo val pár napja de már azóta beszéltem Lacival is a helyzet igen rossz mivel a gyökér nagy része is elment ma és ma nagyon lankadt a növénykém signum-al akarom kezelni most de csak holnap tudom beszerezni remélem sikerül megállitani ezt a fránya didimellát... kicsit kezdem unni h mindig küzdeni kell vele állandóan ráadásul most megint meleget mondd ez meg ilyenkor nem segit nekem gyökérre meg sztem kicsepegtetem a radifarmot hátha meginditja a gyökereket majd ha nem akkor az évre sztem ennyi volt az ubi bár amiket most terem pár napja...(300-350kg) minden szedésem pár napja ez is ráadásul a növényt gyengiti h ennyi van rajta folyton és ilyen terheléseknek van kitéve sajnos de a lényeg nem adom fel és küzdök amig csak lehet :)

#728 2013.júl.29

Balázs Pál

Jaj Józsi!......ne vedd rossz néven de veszítettél 4-5 napot, mert a 685, 686, 688hsz re irtam a 689hsz-be nézd vissza. a 705hsz-be Te másolod be:" Na egy kis hasznos dolog...."na ,de nem mondok semmit....sajnálom Tedd amit Laci mondott és hátha megússzátok...kivámon ,hogy így legyen. Jó gyógyulást!

#727 2013.júl.29

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Még egy dolog Józsinak, az állomány alját takarítsd ki, legalább 20-30 centi magasan szedd le az alsó leveleket, hogy átszellőzzön az állomány alja, és nem utolsó sorban odajusson a permetszer is!

#726 2013.júl.29

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Józsinak, igen ez didimella! Sürgősen meg kell állítani, mert ha a szárnyaki részbe bejut, akkor már nincs orvosság! Magyarán a permetezéskor a szárnyaki részt is le kell fedni, nagy lémennyiséggel, lemosó permetezés szerűen, a szerekről már többször beszéltünk. A strobik (quadris, amistar, piraklostrobi, stb) sajnos a didimella ellen teljesen hatástalanok, ezzel nem bántani akarom őket, mert más gombák ellen használhatóak, de a didimella esetében sajnos már kialakult a rezisztencia. VL

#725 2013.júl.29

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Sziasztok! Letelt a szabim, látom aktív napok vannak mögöttünk! Néhány észrevétel. Semmi bajom a csalán ázalékkal, de sajnos Palival kell egyetértenem a kártevők olyan szinten szelektálódtak ki, hogy csak módszeres és következetes védekezéssel lehet őket kordában tartani. Bár növényvédős cégnél dolgozom, de én is a minimális permetezés híve vagyok, csak ha szükséges! Ezért is írtam már többször, hogy az 5-7 napos permetezési fordulónál az uborkának sincs többre szüksége. Ha a bio felé kacsingatunk, érdemes a trifenderben és az artisban gondolkodni, biológiai szerek, gombák, de nagyon jól működnek. (lásd kertészet és szőlészet internetes oldalán a trifenderes cikket, Ozsváth Zoltán tollából) VL

#724 2013.júl.29

Balázs Pál

Szia Éva! Minden elismerésem a Tied, ezt én is tudom, tööbb órán át kell áztatni a csinárt, hogy ázzon ki az anyag és biztos jó retekre, más zöldségekre, talán még az ubira is. De Éva kérdem én akkor miért kerdezünk itt annyian kétségbe esve, ha valami eszi az ubinkat, itt a jó csinár s még pénzbe se kerül. Nos félre a tréfával, aki ugy gondolja meg tudja védeni /v. jót tesz nek/i csinárlével az ubiját tegye. Az utóbbi években ugy felerőssödtek a korokozók, hogy még a vegyész szakik sem tudják mitévők legyenek lásd: didimella, tripsz, fekete levéltetü, molyok stb. s még lesznek ujjak. Aki szereti a biotermesztést az bizti használja is. Jó ubit mindenkinek!

#723 2013.júl.28

Ignáczné Póti Éva

Sziasztok! Üdv mindenkinek! Pali, nem igazán ijedtség, hanem a tapasztalat és a hozzáértés hiánya az, ami okoz némi káoszt a kezdő termelőknél. A végére, mire lemegy a szezon már bizti jobban menne! :) Józsi! Hozzászólás a kérdésedhez! Megjegyzem igen, van hatása a csalános permetelésnek. Ez a sokszor igen kellemetlen növény hasznunkra lehet a kártevõk és a gombák elleni védekezésben is. Ha a csalánlevet a növényekre permetezzük, akkor azok bõrszövete megvastagodik, a gombabetegségek nehezebben telepednek meg rajtuk, és a kártevõk is nehezebb tudják átszúrni a levelet. Azaz a csalánlé elsõsorban megelõzésre szolgál, mivel a növényeknek idõ kell a bõrszövetük megvastagodásához. A kártevõk és kórokozók ellen közvetlenül nem túl hatásos. Erõsen fertõzött növények esetében elõször használjunk kémiai növényvédõszereket. Kiegészítésül, hatásfokozó szerként azonban a csalánlé minden esetben alkalmazható. Üdv: Évi

#722 2013.júl.28

Balázs Pál

Ja csalanos viz... hat kis gyenge bogaraknak, mint muslica mezei bolha...de...hat..... olyan vilagba elunk, hogy nem hogy a csinar, hanem az erros mergeknak a dupla dozisa se pusztitja el, sot triplat kell hasznalni /persze itt a szerek minosege is kerdojeles/ lasd tripsz vagy fekete leveltetu.

#721 2013.júl.28

Balázs Pál

Jozsi szia! Biztos lehetsz benne, persze a reszemrol, jo lenne mas valaki is mondana valamit, mert en ezt mar montam: tipikus didimella foleg 715, 716 hsz jol latszik...Jo ubit!

#720 2013.júl.28

Nyikos József

és a csalános vizes permetezésre valaki valami vélemény? valaki kipróbálta már?

#719 2013.júl.28

Nyikos József

ez baci? hajtás csúcsain látszik ilyen a friss leveleken

ez baci? hajtás csúcsain látszik Kép nagyítása


#718 2013.júl.28

Nyikos József

biztos h didimella?

biztos h didimella? Kép nagyítása


#717 2013.júl.28

Nyikos József

ilyenek a tünetek

ilyenek a tünetek Kép nagyítása


#716 2013.júl.28

Nyikos József

hirtelen besárgul lankad majd elhal a levél

hirtelen besárgul lankad majd el Kép nagyítása


#715 2013.júl.28

Nyikos József

itt a másik mikor a levél picit lankad sárgul majd elszárad igy indul és teljesen az egész levél ilyen lesz

itt a másik mikor a levél picit Kép nagyítása


#714 2013.júl.28

Nyikos József

pár fotó pár betegségről véleményeket várok perzselés biztos nem mivel nem volt permetezve jóideje

pár fotó pár betegségről vélemén Kép nagyítása


#713 2013.júl.28

Balázs Pál

De Jozsi szerint, lehet cukkini virus ebbe segitene a vectafid+rez

#712 2013.júl.28

Balázs Pál

szia Bela! Az ubid valamiert ehezik, tehat tapfelveleti zavart latok, sappadt, nezd meg kap e vizet, jol jonne lombon is kis lombtragya. En igy latom. Persze lehet relative is jo lenne tudni milyen a gyoker Jo ubit!

#711 2013.júl.28

Balázs Pál

Csaba szia! Nagyon szivesen! Az ubi termelesnek koszonhetem keves nyugdijamat, mert azt nem szamoltak be, ugyanis 92-tol mn-vok, voltam most nyjas . Tehat 92 tol karos, elotte foldi ez tiz ev ez is. Amig a foldem birta, most pihentetem, de jovore csak snalok 300m mert nem lelem a helyem, a szomszedet szoktam nezedetni tanacsot adni /szep neki, pedig erros peronoszos volt/ jaj.. bocs magamrol beszelek... most az a baj az ubitermeloknel, /nem mindenki/ hogy megijednek s nyomasak' neki s ilyen melegbe nagy a parolgas, besokal a noveny tultaplalt lesz, ezert higabban kell adni, sot ejszakara en tiszta vizet adtam, s nappal lehetett s a rendes dozis. Remelem sokaknak segitettem Jo ubit. Pal!

#710 2013.júl.27

Kurucz Csaba

Nyikos Józsefnek és Balázs Pálnak köszönöm ,hogy rendszeresen megosztják velünk az évek alatt megszerzett tudásukat és tapasztalatukat. Az ilyen kezdőknek mint én ez mérhetetlenül nagy segítség.

#709 2013.júl.26

Balázs Pál

Quadris az u. t kihagytam bocs.

#708 2013.júl.26

Balázs Pál

Qadris. aki nem akarja keresgelni

#707 2013.júl.26

Balázs Pál

Ja....a sokszor emlegetett talentumnak a hatoanyaga meg egyezik a systene-val errol is irta m. + ditene

#706 2013.júl.26

Balázs Pál

szia Jozsi! Ez mind igaz, csak az azoxinstrobin-ok. /amistar/ semmit nem er s draga is, de azthiszem Laci irta is mar.....talan systan+ditan, sygnum, mirazs. kimondottan didire meg nem fejlesztettek ki ubira, masra van /kalaszosra, malnara/ na amit amalnara irnak az jo ubira, csak most jut eszembe, de ralehet keresni. Jo ubit!

#705 2013.júl.25

Nyikos József

Na egy kis hasznos dolog akkor a didimelláról hátha segit valakinek Ez egy súlyos, nagy károkat okozó, igen gyakori és nehezen megelőzhető/kordában taratható gombabetegség, ami minden kabakos növényt megbetegít. A gombának igen kedvez a nagy hőingadozásokkal járó esős, párás időszak, amikor hosszú ideig nedves marad a levélfelület és az éjszakák hűvösek. Az említett kezelésre használt készítmény egyike sem igazán alkalmas a betegség megelőzésére / gyógyítására. Ennél a kórokozónál legfontosabb a megelőzés és a palánták jó kondíciója, erős gyökérzete és megfelelő tápanyagellátottság, mivel a stresszes, fejlettlen növények sokkal hamarabb megbetegednek! A gomba az előző évből/évekből visszamaradt növényi részeken a talajban telel át, ezért nagyon fontos a vetésváltás. Szintén lényeges, hogy a kiültetett palánta megfelelően fejlett gyökérzettel rendelkezzen. Sajnos sok palánta fejlettlen, gyenge gyökérrel kerül forgalomba, ami már elővetíti a fertőzés kialakulását. Gyökérnövekedés fokozására használható pl.: Yield Plus készítmény vagy a Malagrow Kft. által forgalmazott gyökérnövekedés-stimulátorok valamelyike, amelyeket feltétlenül már palánta korban ki kell juttatni. A megfelelő tápanyag utánpótlás is elengedhetetlen! Az erős nitrogén trágyázást kerüljük, helyette inkább foszfor túlsúlyos készítményeket használjunk és ne csak tápoldatban, hanem lombon keresztül is. A fertőzés kialakulása után javítható a helyzet kálium és cink többletet tartalmazó lombtrágyával, amelynél minimum 1:1,5 a nitrogén-kálium arány a kálium javára. A lombtrágyázást mindig estefelé végezzük! A kémiai növényvédelemben is legfontosabb a megelőzés! A védekezéseket már a korai vegetációs szakaszban, közvetlen a kiültetés után el kell kezdeni! Gyakorlati tapasztalatok alapján, a következő permetezési menetrendet javaslom: 2x Discuss, 7-10 napos fordulókkal, majd 2x Amistar, szintén 7-10 napos fordulókkal, a felszívódó készítmények mellé mindik rakjunk kontakt anyagokat is pl.: Thiovit Jet-et vagy komolyabb fertőzési körülmények között Bravo-t, ami igen esőálló készítmény, erősen tapad a növényhez, így még a heves zivatarok esetén is megfelelő védettséget ad. Összefoglalva tehát a Didymella fertőzés leküzdésében legfontossabb a jó palánta kondíció és fejlettség, a megfelelő tápanyag utánpótlás és a vetésforgó betartása! Lehet h badarság de ezt gondolom

#704 2013.júl.25

Juhász Béla

Szia József! Köszönöm a válaszod! Ilyen levél derék magasságig van, úgy kezdődik, hogy a levél széle elkezd sárgulni! De holnap küldök teljes képet!

#703 2013.júl.25

Nyikos József

Béla sztem répa virusos a tied de csak tippelek teljes képet tudnál mutatni a növényről?

#702 2013.júl.25

Juhász Béla

Sziasztok! Tudna nekem segíteni valaki, hogy milyen betegség az amit a képen elküldtem? Nagyon fontos lenne! Köszönöm előre is a segítséget!!

#701 2013.júl.25

Berki Zsolt

József! Én is Szabolcsban termelek, a fehérgyarmati kistérségben. Pár termelő uborkáját láttam már én is, de még nem találkoztam a te esetedhez hasonló problémával. Én most a didimellával küzdök, valamint az eldugult csepegtetővel, amit hamarosan lecserélek. Viszont az atkát semmivel nem tudtam elpusztítani, így kipróbálom első körben a Pyranicát és a Voliam Targo-t. Viszont az utóbbi egy elég drága szer lesz.. :( Ma látta az állományomat szakember, azt mondta, hogy szép, így picit megnyugodtam.

#700 2013.júl.25

Juhász Béla

Ez pedig a hátoldala!

Ez pedig a hátoldala! Kép nagyítása


#699 2013.júl.25

Juhász Béla

Ez pedig a hátoldala!

Ez pedig a hátoldala! Kép nagyítása


#698 2013.júl.25

Juhász Béla

Ez pedig a hátoldala!

#697 2013.júl.25

Juhász Béla

Üdv mindenkinek! Tudna nekem segíteni valaki, hogy milyen betegség ez???

Üdv mindenkinek! Tudna nekem seg Kép nagyítása


#696 2013.júl.25

Vakarcs Norbert

Udv Jozsef! Szerintem a gyoker a hibas Nalunk is ugyan ezek a gondok voltak es nemis lakunk messze Szabolcstol Amit Laszlo tanacsolt Proplant+wauxal protect az nagyon bejott,sok olyan noveny is helyrejott amelyiknek mar esejt sem adtunk

#695 2013.júl.25

Ignáczné Póti Éva

Sajnálom, ezek szerint tényleg ezzel fogsz küzdeni már ebben az évben :(

#694 2013.júl.25

Nyikos József

csepegtető kizárva mivel megnéztük csöpög mindenhol a talaj nedves is nincs száraz rész sor eleje is megvan lankadva a kukorica meg csak 10 m en van a 70 méteres sornak és végig ilyen az állomány mindenfele

#693 2013.júl.25

Ignáczné Póti Éva

Lenne egy sajátos kérdésem nekem is! Megfogadtam a tanácsot és a lombosításra mikramidos permetezést alkalmazunk. Lehet-e a koktélhoz hozzáadni Wuxal Boron Max lombtrágyát, esetleg a kettő együtt túlságosan sok lenne-e? A válaszokat előre is nagyon köszönöm! :)

#692 2013.júl.25

Ignáczné Póti Éva

Sziasztok! Öröm az ürömben Józsi a Te eseted! Nagyon szép egészségesnek néznek ki a levelek, mégis ez a hervadtság.... ez valóban észbontó. Nekem lenne egy hozzászólásom, bár ez csupán egy feltételezés. A sor eleje bár nem nagyon látszik, de ott nem látni a hervadtságot a leveleken. Egy kicsit nem lehet, hogy sűrű a növény és mivel kukorica van mellette, ott jobban megszorul a levegő, ezáltal ott a didimella is jobban érvényesülhet, bár ebben nem vagyok biztos, illetve nem lehet-e, hogy a kókadást a csepegtetőcső dugulása okozza-e. Én ezeket még azért számításba venném, persze, csak a józan paraszti eszemre hivatkozva írtam. Üdv: Évi

#691 2013.júl.25

Balázs Pál

Jozsi hivd Lacit mert nekem nincs a tartyamon...

#690 2013.júl.25

Nyikos József

Pali hivj már fel telefonon a számom +36307146168

#689 2013.júl.25

Balázs Pál

Pedig Jozsi ez didi a javabol! Nezd meg az ekes beszaradast, meg a tohervadas magaert beszel...

#688 2013.júl.24

Nyikos József

kicsit furcsa kezdd lenni a dolog és biztos h nem talaj nem perzselés a baki valami a szerekkel van az biztos mert aki ugyanúgy ugyanazzal a módszerrel csinálja a dolgokat jópár éve ők is igy járnak

kicsit furcsa kezdd lenni a dolo Kép nagyítása


#687 2013.júl.24

Nyikos József

igy indul az egész majd az erek sárgulnak szépen ki és párnap után azaz 2-3 nap után teljesen tönkre megy az állomány

#686 2013.júl.24

Nyikos József

és ez nem perzselés nem didimella az biztos mert egyik napról a másikra nem megy tönkre az állománya szerek is minimális dózisban voltak adva és van akinek paradicsom paprika burgonya van igy egyik napról a másikra

és ez nem perzselés nem didimell Kép nagyítása


#685 2013.júl.24

Nyikos József

na ezt nézzétek meg és ez nemcsak nálam van rengeteg termelőnél van ilyen szabolcsban sokan panaszkodnak már volt olyan akinek az állománya napokon belül tönkre is ment...

na ezt nézzétek meg és ez nemcsa Kép nagyítása


#684 2013.júl.24

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Bár már erről is többször volt szó, mégegyszer: lombosítás, N hiány esetén 100 l vízbe 2-3 l azospeed, vagy 20-30 dkg mikramid, mellé 1,5-2 dl yeald vagy 0,5-0,6 dl wuxal mikroplant. Amikor viszont virágoztatni akarunk 100 l vízbe 3-5 dl wuxal Ascofol, vagy 1-2 dl wuxal boron max, mellé 2-3 dl wuxal K-40, vagy 2-3 dl wuxal protect. Tapadószer egyik estben sem szükséges! Növszerekkel keverhetőek, de ilyen kánikulában csak esti, alkonyati permetezés javallott! VL

#683 2013.júl.24

Nyikos József

pár helyen már látni új szép fehér gyökereket lombot mivel tudom majd újra inditani vagyis a hajtást mert megállt az is szépen nekem most

#682 2013.júl.24

Nyikos József

score jó didi ellen de ha jól tudom a rubigan is csak vigyázz mert perzsel ilyen melegben könnyen mikramid-et sztem ilyen melegben pihentesd helyette tegyél valami lombtrágyát de azt is csak finoman nehogy perzselj ez a didimella tényleg egy alattomos ...főleg hideg reggel meleg nappal ez kedvez neki nagyon peronosz ellen én ridomil gold mz -t használtam és megfogta bár a leveleket öregitettem vele elég szépen de nincs peronoszom azóta

#681 2013.júl.24

Kálnoki Lajos

sziasztok!köszönöm a válaszokat! :) amihez most hirtelen nyúlni tudnék az score 250ec+eclair 49 wg ezt didimella ellen!mit szóltok hozzá?

#680 2013.júl.24

Terninku László

Köszönöm a gyors válaszokat!Mivel nagy területen termelek uborkát ezért míg lehet küzdeni fogok érte. De sajnos erre a mi környékünkön nem igazán kaphatóak ezek a permetszerek. Megtudná mondani e hogy az infinito,ditán,rubigán hatásosak e erre a betegségre.Valamint hogy a mikromidetet hogyan kell alkalmazni permetezéshez,mert már erről többször hallottam,de senki nem tud biztosat mondani. Előre is köszönöm.

#679 2013.júl.24

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Gyakorlatilag nincs mit hozzátennem a Pali megjegyzéséhez, valóban didimella és peronoszpóra a ludas, a megoldásokról már többször beszéltünk alant. Ha még küzdeni akarsz a növényért, a gombák és rovarok kinyírása mellett a lombozatot mindenképpen rendbe kell tenni! (szintén volt róla már szó, azospeed, mikramid, mikroplant, Yeald, és az elhalt, beteg levelek eltávolítása) Természetesen mindent ésszerűen, a túlterhelés, perzselés is veszélyes lehet, sajna erre is láttunk már a fórum képei között néhány példát! VL

#678 2013.júl.24

Balázs Pál

szia Laszlo! A didi a peronosz jol elfertozte az ubidat a ket bogarol mar nem is beszelve atka, tripsz. Ha ilyen fertozott az allomanyod, akkor azon kell gondolkodni mi eri meg vagy vissza adja e ....amit rakoltesz, de en mar nem is mondok tobbet vard meg Lacit a szaktanacs adot. Jo ubit, udv Pal!

#677 2013.júl.24

Terninku László


#676 2013.júl.24

Terninku László


#675 2013.júl.24

Terninku László

a hátulja

a hátulja Kép nagyítása


#674 2013.júl.24

Terninku László

Üdv mindenkinek!Tanácsot szeretnék kérni! Az uborkámat már egy ideje betegségek támadják. De sajnos már nem tudom kezelni a dolgot,mindenki csak találgat mi a betegség vagy mi a megoldás. Perenoszpórára, baktériumra gyanakodtunk, Acrobattal, Kasuminnal kezeltük.De sajnos a betegség terjed a felső levelekre is . Eleinte atka is megtámadta, de az sikerült megállítani. Csatolom a képet. Kérem akinek van észrevétele vagy jó tanácsa az ossza meg velem. Előre is köszönöm!

Üdv mindenkinek!Tanácsot szeretn Kép nagyítása


#673 2013.júl.24

Nyikos József

0.6 a kútviz ec je amit megmértünk most és a viz ami csöpög a palántára (sóval kevert viz) 1.7-1.8 ec most ezeket mértük meg

#672 2013.júl.24

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Na ez néha a becsapós, ugyanis van olyan kútvíz, pl Csányban, hogy a víz EC önmagában 1,4! Ha ehhez hozzámegy 1,3 kg műtrágya, az már 2,7 minimum, ami az uborka gyökerének sok, de szerencsétlen mégis éhezhet, mert a káros sók (Nátrium, Kalciumkarbonát, vas stb) miatt a tápanyag kiszorulhat. De olyan rendszert is láttam, ahol a keleti főcsatornából öntöznek, ahol a víz EC 0,3, azaz 1,7 kg tápanyaggal sincs túllőve a dózis. A rosszabb kutaknál savazással lehet javítani valamicskét a vízminőségen, illetve ilyenkor indokolt lehet az öntöző medence kialakítása, mert az álló vízben a levegővel sok káros só reagál és kicsapódva kiül a medence aljára. A növényt hozzá is lehet edzeni a magasabb só koncentrációhoz, úgy, hogy palánta korban elindulunk egy alacsonyabb oldat EC-vel, eztán az intenzív növekedési időszaktól egy-két naponta fokozatosan 0,1 EC-vel emeljük az oldat töménységét, amíg el nem éri a kívánatos 1,3-1,8 kg/1000 l víz dózist. A hirtelen változtatás, emelés soha sem jó, mert gyökérvesztést okozhat, de a fokozatos emeléssel hozzászoktatható a növény. Természetesen ez sosem ideális, mert egy hirtelen felmelegedésnél bánthatja a gyökérzetet, de ilyenkor magasabb vízadaggal csökkenthető a hatás. Magyarán vakmelegben hígabb és gyakoribb, normál időben töményebb tápoldat mehet. VL

#671 2013.júl.24

Nyikos József

hát az 1.3 ast úgy értettem h só 1000l be 1.3 kg...

#670 2013.júl.23

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Az 1,4-1,5 az mi? EC, vagy a só koncentráció, mert nem mindegy! A víz EC mindíg hozzá adódik! Józsi, meg kellene nézni a Ph-t is! Önmagában a talaj EC alacsony, de ha a Ph eltolódott, az is okozhat tápanyagfelvételi zavarokat!

#669 2013.júl.23

Nyikos József

0.56 -0.65 között van a talaj ec-m többszöri mérések után 1.2-1.3as oldatokkal megyek mindig nemtudom a gyökeret mi kaphatja le sajnos trifender és proplant is volt adva.. ez az év sok ubis rémálma szinte tényleg rézzel vigyázni kell nagyon mert ilyen melegben nagyon öregit és perzsel is ez tény... ez a didimella pedig az éven nagyon éled mindenkinél ahogy látom énis folyton küzdök vele a score 250 hatásosnak tünik a legjobban nálam csak ajánlom mindenkinek nálam a didit fogja

#668 2013.júl.23

Ignáczné Póti Éva

Szia Laci! De jó, hogy ilyen gyorsan jött a válasz, az oldatom soha nem volt 1,4 - 1,5-től magasabb... Mindenesetre nagyon sok a virág és a kis ubi, úgyhogy a víz dózison próbálok emelni. Köszi mégegyszer! :)

#667 2013.júl.23

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Zsoltnak igaza van, kell a réz a bacik miatt, valóban a cuproxat a leg kiméletesebb, de esős, párás, nyálkás időben a durvább részeket is be lehet és kell is vetni!

#666 2013.júl.23

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Lajos ez didimella és komoly szívogatás nyoma! A kezelésekről már sokszor beszéltünk. Évinél sókártétel a bűnös, csökkentsék a tápanyagot, vagy emeljétek a vizdózist, a kimenő EC lehetőleg ne menjen 2 felé!

#665 2013.júl.23

Berki Zsolt

A levelek a túlzott rézzel való védekezés miatt is elöregedhetnek, sőt! A legjobb, ha a védekezés alkalmával a rezet kihagyjuk, viszont ha szükség van rézre is, akkor nem túl erős készítményt kell használni, pl.: a cuproxatot, erős fertőzéskor jöhetnek az erősebb rezek! Ugyanis a réz MÉREG a növénykék számára is, hisz egy nehézfém. Nem csak a különböző gomba és baktériumfajták sejtjeit roncsolja, hanem az uborkáét is. Viszont a károsítók jóval egyszerűbb létformák, mint a növény rendszertan csúcsán lévő uborka ( zárvatermő ), ezért pusztítják el a rézkészítmények őket és az uborkát nem. De azért megérzi az is. ;)

#664 2013.júl.23

Ignáczné Póti Éva

Amúgy így néz ki most az állomány, a régi levelek szinte tetőtől talpig a korábbi problémák nyomait mutatják, folyamatosan száradnak le, az új hajtások egészségesek és növögetnek.

Amúgy így néz ki most az állomán


#663 2013.júl.23

Ignáczné Póti Éva

Sziasztok! Üdv mindenkinek! :) Nálunk au új hajtásokon tapasztalom a képen látottakat, a Pali hozzászólásából arra következtetek, hogy ezek szerint túl táplát és ég a levél?? Én a kálium vagy kálcium hiányra gondoltam első körben.... Köszi előre is az észrevételeket! Üdv Évi

Sziasztok! Üdv mindenkinek! :)


#662 2013.júl.23

Balázs Pál

Jaj Lajos, kinagyitottam a képeket;; nagyon tripszes volt vagy van a tripsznek dupla dózis kell a levél szélei égnek tultápra utalnak 1-2 napig hig 80dgr/1000l kálciumot adnék utánna tulsulyos nitrogént ez én privát véleményem. remélem segitettem valamit Üdv Pál

#661 2013.júl.23

Balázs Pál

Szia Lajos! A didi. jócskán jelen van ez bizti, a tripsz kártétel is jelen van, bár már lehet nem él A 650, 651 hsz tisztán látszik az ékes beszáradás ez didimella, hogy mi kell ellene meg hagyom másnak...Jó ubit.

#660 2013.júl.23

Kálnoki Lajos

kasumin,cuproxat,forum,aliet,discus,delan,actara,vertimek,talstar,ezekkel lett fujva!kemény a levél,ez a réztől,vagy a sok tápanyag okozza?

#659 2013.júl.23

Kálnoki Lajos


#658 2013.júl.23

Kálnoki Lajos


#657 2013.júl.23

Kálnoki Lajos


#656 2013.júl.23

Kálnoki Lajos

ez vírus?vagy még a tripsz okozza?

ez vírus?vagy még a tripsz okozz Kép nagyítása


#655 2013.júl.23

Kálnoki Lajos


#654 2013.júl.23

Kálnoki Lajos


#653 2013.júl.23

Kálnoki Lajos


#652 2013.júl.23

Kálnoki Lajos

egyszerüen nem tudom mivel kezeljem

egyszerüen nem tudom mivel kezel Kép nagyítása


#651 2013.júl.23

Kálnoki Lajos

így szárad be majd elhal a levél

így szárad be majd elhal a levél Kép nagyítása


#650 2013.júl.23

Kálnoki Lajos

sziasztok!mitől szárad be az uborka levele?nézzétek már meg a képeket,és osszátok meg észrevételeiteket, tanácsoljatok valamit,mert nagyon csúnya a levélzet!tripsz,atka,tetű az már bíztos,hogy nincs!!

sziasztok!mitől szárad be az ubo Kép nagyítása


#649 2013.júl.22

Nyikos József

Talaj ec vel kapcsolatban tudtok mondani pár dolgot? mi a jó mi a rossz talaj.. értékek pl... holnap ha minden igaz meglesz a saját ec mérőm és azért érdeklődnék kicsit mi hogy van

#648 2013.júl.22

L Barna

Köszönöm a tanácsokat! Most már a probléma megoldódik, a levelek visszanyerték eredeti "mivoltukat".

#647 2013.júl.22

Csontos János

Üdv mindenkinek! Köszönöm a tanácsot!

#646 2013.júl.22

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! A koktélnak beöntözve és permetezve is jó hatása van, elsősorban a peronoszpóra az alternária, és a fenésedés ellen. Didimella ellen az azolok a jobbak.

#645 2013.júl.22

Vakarcs Norbert

Akkor a proplant Wauxal protect kevereket egy az egybe kell keverni? Es ennek a kevereknek permetszerkent ven hatasa a didimelara?

#644 2013.júl.22

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Az előbb kimaradt, 5-7 naponta ismételhető a yeald, nincs értelme besűríteni, fel is kell dolgozni a növénynek a hatóanyagot.

#643 2013.júl.22

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! A flowbrixnek van ugyan engedélye uborkában, de a rézoxikloriddal csak óvatosan, mert rettenetesen le tudja öregíteni az állományt. A cuproxat sokkal kíméletesebb a növényeknek.

#642 2013.júl.22

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Csontos Jánosnak, didimella a tettes, tálentum, topas, stb, ahogy már többször beszéltük blokk szerűen! A Mikramid kiváló szerves nitrogén formuláció, (karbamid), amit lombon keresztül gyorsan fel tud venni a növény, de túl is lehet lőni vele a célon! Az azospeed szintén karbamidot tartalmaz, de van mellette urea formaldehid, azaz egy lassú feltáródású nitrogén is, tehát tartamhatással is bír, ami az ubinál 5-7 napot jelent 100l vízbe 3 liter mehet belőle, ha N hiány van a lombozaton, és nem terheli a gyökérzetet! A proplant gyakorlatilag ugyanaz, mint a régi previcur, csak 25%-kal magasabb a hatóanyag tartalma, ha valaki mellé teszi a wuxal protectet, akkor pedig megkapja a previcur energhyt, jóval kedvezőbb áron. A yeald keverhető növényvédő szerekkel, egyedül a foszfort és a kalciumot ne tegyük mellé, mert azzal kicsapódhat.

#641 2013.júl.21

Nyikos József

Holnaptól indul a nagy túlélés... beköszönt a forróság az igazi meleg a növénykéim pedig még mindig nem a legjobb kondiban vannak sajnos hervadozgatnak még mindig ..ismétlödik a tavalyi dolog úgy néz ki nappal a melegben lankad hervad estére és reggel visszaáll....ez tényleg a túlélés időszaka lesz ilyen nagy 35-40 fokos melegben igy sajnos

#640 2013.júl.21

Nyikos József

én már próbáltam a trifendert a proplant-ot is ma megint lankad az állományom hiába permetezem topas score.. mégis mindig látni didimellás leveleket is az állományban nagyon de nagyon nembirni vele az éven hűvös reggel meleg nappal nagyon kedvez neki valakinek valami ötlet?

#639 2013.júl.21

Ignáczné Póti Éva

Sziasztok! Barna, a Mikramid magas nitrogén tartalmú termésnövelő, attól lehetséges ez a tünet. Szerintem szépen kinövi, illetve én józan ésszel egy kicsit hígabb oldattal öntözném, ha a növényen a túladagolás látszik. De bizti lesz hozzáértőbb, aki szintén hozzászól.

#638 2013.júl.21

Vakarcs Norbert

Tisztelt Eva,Jozsek es Janos mint ahogy lejebb latszik az en ubimnak is ugyan ilyen baja volt,sarga levelszel ubisargulas megjelent a didimela es egy idoutan kezdtek egy par novenynel fonyadozni a levelek. En a csepegtetorendszeren keresztul engedtem ki proparmokarb tartalmu szert nevszerint Previcurt mert Proplantal nem mertem locsolni mert feltem hogy kiegeti. Mivel a szakertot nem ertem el hogy megkerdezzem tolemi a velemenye a proplantrol ezt hasznaltam bar 2-szer olyan draga de hatot helyrejonnek a novenyek,tehat gyokergomba lehet maguknal is a problema.

#637 2013.júl.20

L Barna

Tiszteletem mindenkinek! Olyan gondom támadt,hogy permetezés után az uborka levelek,még a fiatal hajtások is pufókássá váltak, mintha öreg levelek lennének.A permetezés Actara, Acrobat és Mikramid levéltrágyaként történt.Véleményükre előre is köszönettel számítok.

#636 2013.júl.20

Balázs Pál

Udv mindenki! En is didinek nezem, ek alakba szokott sargulni, beszaradni, de tole minden kitelik a gyokertol az egesz novenyre kihat alattomos kor, alig lehet vedekezni ellene. De most ebbe nem vok biztos, Lacit kellene megvarni, de ki tudja mikor lesz...esetleg telefonon. Jo ubit Pal!

#635 2013.júl.20

T. Gyula

Jó napot mindenkinek! Azt szeretném megtudni, hogy a Flowbrix megy-e uborkában vagy csak kizárolag paradicsomra és gyümölcsfákra jó. Köszönettel, Gyula

#634 2013.júl.20

Csontos János

Üdv Zsolt!Köszönöm az észrevételt. Igen akad beszáradt folt is.

#633 2013.júl.20

Csontos János


#632 2013.júl.20

Berki Zsolt

Üdv! Van egy olyan sanda gyanúm, hogy didimella lesz a ludas! Esetleg a levélen talál olyan beszáradt foltokat János, amelyek szabálytalan alakúak?

#631 2013.júl.20

Csontos János

egy másik kép.

egy másik kép. Kép nagyítása


#630 2013.júl.20

Csontos János

egy másik kép.

#629 2013.júl.20

Csontos János

Jó napot mindenkinek! tanácsot szeretnék kérni, hogy mi baja lehet az ubinak? Azt figyeltem meg egy pár napja hogy a levelek a szélektől elkezdenek sárgulni eleinte halványan majd egyre erősebben. És a friss hajtások is elhalnak.

Jó napot mindenkinek! tanácsot s Kép nagyítása


#628 2013.júl.20

Balázs Pál

szia .Eva! Latatlanba felekotlenseg lenne valamit is mondani, a 611, 612 hsz egeszseges levelnek latszik, egy kis tultapon kivul, amit utanna tettel fel azon mar jol latszik a peronosz, de latszik az is hogy a permet megfogta , ezt csak azert irom, hogy fontos, hogy mit lat az ember. Eva jo lenne irnad mivel permeteztetek utobb, tap, meg hat a kep. Most, ha talalgatunk osszvissza azzal nem sokat ersz! Udv. Pal!

#627 2013.júl.19

Ignáczné Póti Éva

Nem, nem ilyen! a pöttyös levelek hirtelen sárgásbarnák lettek és száradnak...

#626 2013.júl.19

Nyikos József

501 -502 es hozzászólásom nézd meg hasonló a száradás?

#625 2013.júl.19

Ignáczné Póti Éva

Józsi, nekünk is van rajta most bőven ubi... kép most nincs, 3-4 óra körül mentünk a kertbe, akkor még nem is tűnt fel a levelek színe, nem egyöntetű sárga, inkább sárgásbarna és szárad, olyan, mint a smirgli papír... nitrogén hiányra nem gondolnék, azt kap bőven, még a leveleken is látszik egy kicsit.. nem tudom, mi lehet.

#624 2013.júl.19

Nyikos József

Fotót tudsz fel tenni? nekem is vannak ilyenek az alsó levelei szépen sárgulnak kifelé ha dobja az ubit akkor nitrogénhiányod van a levél ha sárgul a szélétől és az ér mentén sötétzöld akkor szintén tápanyag ha sárgul és azonnal szárad is akkor lehet didimella is még láttad volna ma az én állományom úgy nézett ki mintha lefagyott volna úgy megvolt lankadva délben a gyökérvesztés miatt igyis bőven azért volt rajta termés ezért ennyit még nemis szedtünk az éven :)

#623 2013.júl.19

Ignáczné Póti Éva

Sziasztok! Sikítanék!!! Az ubi főszáron lévő levelei, amelyeken még a korábbi betegség nyomai vannak, a nagy meleg hatására???? esetleg más okból, de vajon mitől???? sárgulnak és száradnak. Locsolni tápoldatosan locsolunk és ammónium-nitrátot kap zömében a többi adalék mellett. Perzselés, tápoldatozás, esetleg mi más jöhet szóba? Egy kicsit már elég a levélbetegségekből... jó lenne, ha már csak a szedéssel kellene foglalkozni. Mellesleg az ubik szépen nőnek mostanság, bár akad olyan, hogy a száron több sárga piciubi is van. Várom az ötleteket és köszi előre is a segítséget. :))) Jó ubit mindenkinek!

#622 2013.júl.18

Nyikos József

Laci a yeald hány nap múlva ismételhető majd?ma lefújtam vele az ubit :) kiváncsian várom a hatását :) bármivel keverhető amúgy?

#621 2013.júl.18

Nyikos József

ha gondd van és tudok segitek énis szivesen bár rengeteg dologban nemvagyok biztos vagyis nem merem biztosra mondani csak gyanitom de rengeteget tanulok tanultam Lacitól sok érdekességet mondd mindig :) köszönöm szépen h igy tetszik az állományom nektek pedig elhihetitek sokat dolgozok vele és eddig minden évben mindig fagyokig termett az ubim ezt az évet most csak már tesztnek szánom sokmindent kipróbálok de maga ez az év nagyon rossz én már a jövö évet tervezem kicsit :)

#620 2013.júl.18

Ignáczné Póti Éva

Okés és nagyon szépen köszönjük! Volt permetelve ellene, a védekezés megtörtént, a hétvégén aktuális még az ismétlés, Ridamillal szórtuk... A tapasztalat a legjobb mester, természetesen a szakértő Lacinak is van a szaktudás mellett bőséges tapasztalata, ezért megfogadjuk a tanácsot, ha gáz van, úgyis sikítunk :)

#619 2013.júl.18

Kurucz Csaba

Nagyon szépen köszönöm a segítséget.

#618 2013.júl.18

Balázs Pál

Ja.. meg a nnyit en is ubi termelo vagyok s a tapasztalataimat osztom meg, de nem adok szaktanacsot erre ott van Laci, csak o nem mindig er ra, tehat mindenkinek sajat maganak kell eldontenie kire halgat /ez legtobb forumon igy van/ ez a rossz, a jo meg az, hogy mi elmondhatunk egymasnak olyat /tapasztalatot, szer nevet/ amit Laci hivatalbol nem. Ha nem igy van akkor bocsi, javitsatok ki. Udv Pal! Jo ubit!

#617 2013.júl.18

Balázs Pál

Eva! A peronosz nyomai ott vannak, de tisztan latszik a tultaplaltsag, de mondjatok olyan valakit /ilyenkor/ akineknincs egy pottyse /peronosz v.baci/ az ubijan, mert az festi magat... mar bocsi.

#616 2013.júl.18

Ignáczné Póti Éva

Még egy kép

Még egy kép Kép nagyítása


#615 2013.júl.18

Ignáczné Póti Éva

Küldök még képet, amiről talán jobban látszik..

Küldök még képet, amiről talán j Kép nagyítása


#614 2013.júl.18

Ignáczné Póti Éva

Pali, azt nem látod esetleg a képen, hogy sárga foltos is a levél??? Az is ennek a következménye lehet? esetleg a tarka levél az tápanyag felvételi zavar?????

#613 2013.júl.18

Balázs Pál

Szia Eva! A szomszedod ubianak semmi baja, csak egy kicsit tul taplalt ket napig csak tiszta viz vagy ejsza tiszta viz. jo ubit!

#612 2013.júl.18

Ignáczné Póti Éva

Ez pedig a levelek másik oldala!???

Ez pedig a levelek másik oldala! Kép nagyítása


#611 2013.júl.18

Ignáczné Póti Éva

Szép napot, Jó ubit mindenkinek! :) A nevetés az jóóó! Józsi, az állományod olyan, mintha még érintetlen lenne, a tápoldat százalékos arányát emeltük mi is, és kell is neki az, amit a Pali ír! Én egy kis segítséget szeretnék kérni, a szomszédunk ubijának új levelein az alábbi tünetek jelentkeztek, adjatok egy kis tanácsot légyszi, mi lehet ez!

Szép napot, Jó ubit mindenkinek! Kép nagyítása


#610 2013.júl.18

Balázs Pál

Jozsef ezt ugy nevezik: ringispirkor a nap vicce, bocsi Józsi!! a sok bosszuság után nevessünk is már egy kicsit. bocsi méegyszer, jó ubit!

#609 2013.júl.18

Nyikos József

ma reggel az ubimban elég sokhelyen találkoztam olyannal h a levél 180 fokot ki volt fordulva de csak reggel volt igy permetezve nem volt 2 napja az állomány a fiatal levelek voltak ilyenek kálciumhiány v magas páratartalom miatt lehetett?

#608 2013.júl.17

Vakarcs Norbert

Udv Csaba! Nekem foszaras ubim van es a metszes ugy lett megoldva hogy az oldalhajtasokat a masodik level utan lecsipem es a foszarat hagyom noni tovabb csak annyi hogy atvezetem a halo tuloldalara ott meg hagyom hogy fusson lefele ha leer akkor ujra vissza :)

#607 2013.júl.17

Balázs Pál

Csaba udv! A kacsolas mar nem aktualis tema, hol vagyunk mar? A foszarat en nem szoktam visza csipni, orolunk, hogy nol . jo ubit!

#606 2013.júl.17

Kurucz Csaba

Üdvözlök mindenkit tanácsot szeretnék kérni, hogy hogyan metszem meg az uborkámat. A főszár elérte a háló tetejét kicsípjem-e a közepét (főszáras és nem főszáras uborkám is ) az oldal hajtásokkal mit tegyek? A tápoldatozás engem is érdekelne

#605 2013.júl.17

Balázs Pál

Ja.. most latom Jozsi, hogy 1.2 kg nal vagy ilyenkor mar lehet 1.4_ 1.5kg/1000l es kaliumot is, nitrogent emelnem udv!

#604 2013.júl.17

Balázs Pál

En a keserusobol csipnek el a nitrogen javara mondjul 15dgr-ot, mert eleg sapadtak az ubik. Jo ubit!

#603 2013.júl.17

Nyikos József

már az ubim is ilyen mi okozza ezt? 1000l be megy most 50 dkg ferticare I 40 dkg ammónium 30 dkg keserűsó külön 1.4 kg kálcium 1000 l hez

már az ubim is ilyen mi okozza e Kép nagyítása


#602 2013.júl.17

Ignáczné Póti Éva

Sziasztok! Szia Laci! Hol keressük a csatolmányt? Amúgy minden ubival kapcsolatos dolgot én már tüzetesen átnéztem az oldalon, megtaláltam a kordonos ubira vonatkozó korábbi tápoldatozást is, a tápanyagos 2013-as könyvecskét is. A csatolmányt is megpróbálom megtalálni, a beírásod után a kis ikon az nem kattintható. Jövőre bizti kipróbálom a komplesz műtrágyák használatát. :)

#601 2013.júl.17

Nyikos József

ugyanez a gondom nekem is a levelekkel szinte...érdekes jelenség az biztos

#600 2013.júl.17

Vakarcs Norbert

Szerintem meg valami gyokerbetegseget is kapot gondolom valami gomba lehet mert egy par novenynel barna gyokeret talaltam a levelek is elkokadtak es tobb noveny a szar hoszanti iranyaban megrepedt a repedes meg feher es szivacsossa valt. Ime!!

Szerintem meg valami gyokerbeteg Kép nagyítása


#599 2013.júl.17

Vakarcs Norbert


#598 2013.júl.17

Vakarcs Norbert

Es ez a vilagoszold szel egyre jobban terjed a kozep fele egy idoutan elszarad a szele es a levelek is 1 meter magasagig elsargultak

Es ez a vilagoszold szel egyre j Kép nagyítása


#597 2013.júl.17

Vakarcs Norbert

Tiszteletem mindenkinek Tapanyag gondja van az uborkamnak mellekelek egy par kepet es ha lehet megszeretnem tudni hogy mi baja lehet es hogy is kezelhetnem. Az egesza csepegtetorendszer eldugulasaval kezdodott amit kicsit keson vettem eszre de azota mar egy hete ilyen levelek vannak sargulnak a kis uborkak foleg az aljan nem noveszt oldalhajtasokat es ilyenek a levelek. Mit tegyek?

Tiszteletem mindenkinek
Tapanya Kép nagyítása


#596 2013.júl.16

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Kedves Évi, Pali, Lajos és akit még érint! Csatoltam a tápanyagos receptet, sőt aktualizáltam a napi aktuálisokat is, én nem szoktam más cégek ellen beszélni, most sem teszem, döntsön mindenki saját belátása szerint. Ha nem menne át a csatolt fájl, szóljatok!

#595 2013.júl.16

Nyikos József

utolsó 2 kép is perzselés? esett az eső az elmúlt 3 napban nálunk az állomány szinte végig vizes volt 3 napban pedig a ridomilt permeteztem ahogy beszéltük a peronosz miatt

#594 2013.júl.16

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Palinak igaza van, perzselés az van, nem reális a háromnapos permetezés, öt napot minimum ki kell bírni egy szernek (kivéve, ha szakad az eső, az meg ugye most nincs). Sanyival is egyet értek, a jégháló valóban befolyásolja a pára és fényviszonyokat, más a felszáradás és más a gombásodás esélye is sajna.

#593 2013.júl.16

Nyikos József

itt a fonák

itt a fonák Kép nagyítása


#592 2013.júl.16

Nyikos József

Itt van még pár fotó a levél megpuhul nagyon bársonyos szinte selymes sárgálik majd elhal

Itt van még pár fotó a levél meg Kép nagyítása


#591 2013.júl.16

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Most is fenn van a honlapunkon, a főoldalon, a barna tápanyagos füzetben, csak ki kellene keresni! 😊

#590 2013.júl.16

Balázs Pál

Jozsef, szevasz! Felulrol a harmadik kep: perzseles nyoma, agyonra ne permetezd mar ezt szep ubit, nagyon szep az alomanyod ne panaszkodj annyit gratula....

#589 2013.júl.16

Balázs Pál

A tavajelott is ezt. mondtad....

#588 2013.júl.16

Balázs Pál

A tavajelott is ezt. mondtad....

#587 2013.júl.16

Balázs Pál

A tavajelott is ezt. mondtad....

#586 2013.júl.16

Nyikos József

hát most szépen ma délben tapasztaltam egy szép kis gyökér rohadást is ... vannak olyan részek ahol a gyökér teljesen megbarnult ma ez az év nem az én évem lesz úgy néz ki

#585 2013.júl.16

Győri Sándor

Józsi a jégháló allat másként viselkedik az ubi.Később száradnak meg a levelek harmatos éjszaka után.Ugy látom annak a nyoma a levél szélein.Árnyékossabb a jéghálló allatt és egy kicsvel több tápanyagot is lehet neki adni,nem égeti ugy a nap.Az ubi is mintha egy kicsivel világossabb lenne. Én ezt tapasztaltam a háló allatt.

#584 2013.júl.16

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Az Iphonon kicsi a kép, este ránézek otthon, illetve felrakom arecepteket is!

#583 2013.júl.16

Nyikos József

és ilyen lenne az állományom

és ilyen lenne az állományom Kép nagyítása


#582 2013.júl.16

Nyikos József

igy néz ki a levél

igy néz ki a levél Kép nagyítása


#581 2013.júl.16

Nyikos József

Ridomil gold mz vel volt permetezve blokkban és mellé cuproxat és kasumin ment 1 szer

Ridomil gold mz vel volt permete Kép nagyítása


#580 2013.júl.16

Nyikos József


#579 2013.júl.16

Nyikos József

itt jobban látszik az gondom mi is akkor ez?

itt jobban látszik az gondom mi Kép nagyítása


#578 2013.júl.15

Ignáczné Póti Éva

Egy kicsit ez engem is érdekelne, mármint a tápoldatozás. Mi is alapból így tápoldatozunk, mivel a többi termelő így csinálja, mint kezdők, ezt az utat követtük. Mert amúgy Laci, hogyan lehetne a növények tápoldatozását ellátni? Az oldalon található módon?

#577 2013.júl.15

Kálnoki Lajos

nemsokára el fog fogyni a megasol starter,meg a ferticare 1-mind a kettő 25kg volt esetleg javasolsz helyette valamit,vagy vehetem ugyan ezt?meg az előbb kimaratt,hogy fátyolfóliás ubi máj 5-volt kiültetve

#576 2013.júl.15

Kálnoki Lajos

Laci tudom nem vagy ennek a műtrágyázásnak a híve de kellene a véleményed!!!1000l-be 4nap megy 70dkg ferticare1-20dkg kálium nitrate-50dkg amonium nitrate-20dkg keserűsó!majd 1nap csak kálcium nitrate 1000l-be 1,5kg!majd 4nap 1000l-be 70dkg megasol starter-40dkg kálium,20dkg amonium nitrate+20dkg keserűsó!időjárástól függően 2000-3000l ,megy rá szépen elosztva délután 4-ig!350fm uborkám van,promissza a fajtája!kérdésem az lenne mit variáljak rajta meddig lehet a nitrogént emelni mit tanácsolsz?tudom látni kellene,de valamit javasolj!!meg van még 50l damisol kondi folyékony levéltrágyám mit javasolsz hogy illeszem bele?mehet alá is csepegtetve?

#575 2013.júl.15

Kondor András

köszönöm a választ megprobálom majd beszámolok az eredményről ödv

#574 2013.júl.15

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Berki Zsoltnak! A starterrel le kellene állni, nehogy foszformérgezésbe menjen át a dolog! Ha a gyökér még nem tökéletes, akkor is inkább a Yealdot kellene szorgalmazni, az nem törpíti, nem kötteti agyon a növényt, de a gyökeret nagyon jól stimulálja. Igen, lehet emelni a nitrogén szintet, hogy a lekötött kis uborkákat ne rúgja el, ki tudja nevelni.

#573 2013.júl.15

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Kondor Andrásnak: Lomkezelésre, stresszoldásra, zöld tömeg növelésre kiváló az azospeed nevű folyékony N fejtrágya, aminek tartamhatása is van a lombon keresztül is! Egy jól bevált koktél 100 l vízbe 2 l azospeed, 2 dl Yeald, 2 dl Wuxal Boron Max, 5-7 naponta, amíg az állomány igényli.

#572 2013.júl.15

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Kondor Sanyinak, jobb a pannon starter kiszórva és sekélyen bedolgozva, hosszabb a tartamhatása, és egyenletesebb a feltáródása is. Csepegtetve ott van az Agriplant starter, az jobban is oldódik, az speckó öntöző starter.

#571 2013.júl.15

Ignáczné Póti Éva

Sziasztok! Szép napot és jó ubit mindenkinek! :) Azt tapasztaljuk, mihamarabb megszabadul a növény a beteg levéltől, annál hamarabb hozza az új hajtásokat és válik egészségessé. A kondíció helyreállítása a legfontosabb ilyenkor. Növekszik a növény, a hajtás, és az ubik is folyamatosan gyarapodnak. Igen, nálunk hatott a szer, nincs már bacilusos betegség. Üdv mindenkinek!

#570 2013.júl.13

Balázs Pál

Sanyi a vertimec-et nem szabad kihanyni soha, mert visz mindent /majdnem mindent/ atkat, tetvet, tripszet sstb csak a tripsznek tobb kell akar 10 ml ugyanis miota olcsobb lett, gyengebb is lett /a kereskedok ujjabb csel-e/ en a tripszes leveket nem szedtemle sose, a permet vagy elpusztitsa vagy nem,ha nem akkor hiaba szedem le, de melyiket? mert amelyiken nem latszik a kartetel azon is van, de ha zavar leszedheted. Jo ubit!

#569 2013.júl.13

Kondor András

sziasztok lacitol szeretném kérdezni hogy a pannonstartert vizben feloldva kicsepegtethetem az ubi alá vagy szórjam a bakhátra választ kösz

#568 2013.júl.12

Hornung Sándor

Laci, Pali köszönöm mindkettőtök válaszát! Kérdésem, hogy elegendő-e egy Vertimec-es permetezés, vagy el kell távolítani a fertőzött növényeket, vagy leveleket is. Illetve, ha a Vertimec, Actara nem használ mit javasoltok még. Actarával többször permeteztem már korábban, Vertimec-el most.

#567 2013.júl.12

Berki Zsolt

Én is így jártam, ahogy András. A május elején elpalántázott uborkát úgy megviselte a peronoszpóra, hogy nem ért még fel a háló tetejére. Telefonon beszéltünk Varga Úrral, sikerült megállítani a fertőzést. Mikor megállt, a leveleket leszedtük, Starter műtrágyával (!!!) locsoltam túlnyomó részt egy hétig, hogy a gyökere erősödjön a növénynek. Közben kapott Amalgerolt alulról, Vivát is csepegtettem alá, valamint minden permetezéskor Wuxalt Supert is használok( aranyat ér!). Most úgy néz ki, megindult a hajtásképzés, emelkedik az uborka mennyisége. Emelhetem a nitrogént? A Startert már nem adom neki.

#566 2013.júl.12

Kondor András

sziasztok azt szeretném kérdezni tőletek hogyan tudnám az ubimban serkenteni ahajtásképződést mit javasoltok a peronoszpora betegség miatt sok levelet vesztett előre is kösz

#565 2013.júl.12

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Hornug Sanyinak, ez szívogatás, nagy valószínűséggel tripsz.

#564 2013.júl.12

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv Béla! Vannak dolgok, amik nem valók közszemlére, na ez pont ilyen! Telefonálj!

#563 2013.júl.12

Juhász Béla

Sziasztok! Póti Évától szeretném kérdezni, hogy a kakasport milyen mennyiségben kell bekeverni, 100l-hez hány g kell? És ez neked használt? Köszi a választ előre is!

#562 2013.júl.11

Ignáczné Póti Éva

Szép estét! Igen, minden megoldódni látszik, köszi Pali az infót. Az ösztön munkálkodott bennünk, mert a csúnya leveleket tényleg letakarítottuk, és mostanra már tetszetős az állomány. Remélem, hogy jég nem volt sehol és mindenkinek épen maradt a növénykéje :-) Nálunk csak erős széllel jött az eső, így semmi probléma nem lett.

#561 2013.júl.11

Balázs Pál

Ha valaki nem ismerne: a tripszet belehet azonositani akar szabad szemmel is de nagyitoval jobban a level fonakjan 1_3 mm vekony bogar ami, ha nap eri el bujik az erek koze

#560 2013.júl.11

Balázs Pál

Akkor maradjon a tegezo hangnem Sandor nem irod utobb mivel kezelted, pedig meg konnyiti a gdolgot ... en tovabbra is azt mondom legalabb30 eves tapasztalat alapjan, hogy tripsz kartetelt latunk, amit actaraval, vertimec-el 8_10ml lehetne kezelni persze vannak meg csak most nem jut eszembe. De ha nem surgos vard meg Lacit . Jegmentes napot!

#559 2013.júl.11

Hornung Sándor

Tisztelt Uram! Regnap 544 alatt küldtem egy fényképet, most küldöm a levél fonákjáról kért fényképet. Tisztelettel: Hornung Sándor

Tisztelt Uram!

Regnap 544 ala Kép nagyítása


#558 2013.júl.11

Balázs Pál

Na....bocs Eva, hogy magaztalak 556 hsz.ba es meg en mondom, hogy minden forumon tegezodok....

#557 2013.júl.11

Balázs Pál

Ja meg annyit Eva, hogy, ha zavar nugottan leszedheted, sot nem fertoz tovabb amugy is el kell tavolitani a fertozott csunya leveleket. Jo termest mindenkinek, jegmentes napot!

#556 2013.júl.11

Balázs Pál

Igen termeszetes, ugy szoktuk mondani: megfogta /a permet/ vagy beszaritotta. A sima rez szaritja, oregiti a leveleket, ezrt nem szoktuk agyonra permetezni vele, de kell mert nincs mas baci ellen, ezrt szoktuk lagyabb forum r, kurzat r + kasumin kihagyhatatlan. Ha nem igy van akkor Laci kijavit . Eva sikerult e mar kasiminhez jutnia? ertse jora mar nem javitom /tabon/

#555 2013.júl.11

Ignáczné Póti Éva

Szép napot, jó termést mindenkinek! Azt szeretném tőletek kérdezni, hogy logikus-e az idősebb levelek folyamatos öregedése, illetve befolyásolja-e a betegség és abból való gyógyulás a levél elszáradását. Azt szeretném előrelátóan elkerülni, hogy a tő elöregedjen. Szépen dolgozik a friss hajtásokra, a termésre, a növekedésre, de az első levelek elég "rondának" néznek ki, miután a bajuk orvoslása megtörtént. Ezek le akarnak száradni totálisan?

#554 2013.júl.11

Balázs Pál

En tegezo hangnemben vagyok minden forumon az Ur-t tiszteletbol v. vagyraa ertekelesbol teszem, ugy gondoom ennyit megerdemelsz Laci nem mindenki lehet szaktanacsado, tanultal erte. En a polgarmesternek ugy koszonok /egy iskolaba jartunk/ hogy szervusz polgarmester ur.

#553 2013.júl.10

Ignáczné Póti Éva

Én azt tudom értékelni az oldalon és örülök neki, hogy rátok találtam, hogy a mindennapi gondok és problémák segítő készen és szakértők által vannak orvosolva. Ez a mai világban nagyon nem mindegy! Jó éjt mindenkinek!

#552 2013.júl.10

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Ubit is, meg paradicsomot, meg paprikát, stb, és még levezetés képpen dísznövényeket, bár az utóbbi években már csak krizit, időhiány miatt. 😊

#551 2013.júl.10

Ignáczné Póti Éva

Miért is ne tenné? A kert az adott, és ha ez szakmába is vág... Nálam evidens lenne. :)

#550 2013.júl.10

Nyikos József

Laci ubit termelsz te is?

#549 2013.júl.10

Ignáczné Póti Éva

Hali mindenkinek! Szép estét! Ez tökéletesen így igaz, ahogy Laci írja! Levél és Levél között óriási különbségek tudnak lenni. Nálunk ma hajnalban is nagy volt a pára, a levelek még 8 körül is nedvesek voltak. Megpróbálunk körültekintőek lenni és megelőzni a bajokat, remélni, hogy sikerül. Ha viszont valamit észlelünk, ott azonnal cselekedni kell.

#548 2013.júl.10

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Ne urazzatok már, ha kérhetem! Maradjunk a tegeződésnél, nekem az jobban esik, már csak azért is, mert én is termelek. Azért írtam, hogy kellene kép a fonákról is, mert a felületi tünet ritkán egyértelmű, sokminden lehet, ami hasonlóan indul a levél színén.

#547 2013.júl.10

Nyikos József

perzselés is benne van sztem vagy inkább szivogatás nyomok de nagyban a gyanúm perzselés de csak tipp mivel volt kezelve a növény?

#546 2013.júl.10

Balázs Pál

En tripsznek nezem, de igy nem biztos, tenyleg kellene tobb kep ahogy Laci szakerto ur is mondja!

#545 2013.júl.10

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! A levél fonákról is kellene egy jó kép, ez így első ránézésre sokminden lehet!

#544 2013.júl.10

Hornung Sándor

Tisztelt Uram! Kérem segítsen milyen betegsége van az uborkámnak és lehet-e valahogy kezelni? Tisztelettel: Hornung Sándor

Tisztelt Uram!

Kérem segítsen Kép nagyítása


#543 2013.júl.09

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdvelet mindenkinek! Örülök, hogy végre összeállt egy csapat, aki segíti egymást, nekünk ezzel ez volt a cél. Nyílván az eladás is fontos, de a fő cél a hasznos infók megosztása. Higgyétek el, a Kwizda nem ebből él, de fontosnak tartjuk a kiskúltúrák támogatását is, mert sok embernek ez a napi, havi, évi kiegészítése, és számít rá. Köszönet!

#542 2013.júl.09

Ignáczné Póti Éva

Sziasztok! Nagyon rendes tőled Pál! Köszönöm szépen, hogy nyomon követed az eseményeket. Megpróbálom online beszerezni. :-) Nagyon sokszor lehet olvasni, hogy a kasumint ajánljátok, de sajna eddig sikertelen volt a beszerzése. Mindenképpen segítettél kedves Pál.

#541 2013.júl.09

Balázs Pál

521 hsz-ba van a bolt. Evanak!

#540 2013.júl.09

Balázs Pál

Evanak segitenek! en is kerdeztem a kasumint s Jozsef valaszolt linkelte a boltot lehet rendelni 6000+1140 a p. kolts. azthiszem tehat 1l 7200ft korul van s 60_80 ml+ rez. rem segitettem Pal!

#539 2013.júl.08

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv Józsi! Ez első ránézésre peronoszpóra, de a telefonba azt is mondtad, hogy a fonákon ezüstös színű foltok is vannak, ami tripszre utal! Kellene valami jobb kép a levél fonákról! VL

#538 2013.júl.08

Nyikos József

ilyen lett elég szépen az állományom kasuminnal meg joker al volt kezelve ... elötte meg proplant+dithane m45...

ilyen lett elég szépen az állomá Kép nagyítása


#537 2013.júl.08

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv mindenkinek! Ismét itthon! T. Gyulának: Baktérium és didimella a gond, a kezelésekről már többször fórumoztunk, alant vissza tudja keresni. Évinek: Ti azt írtok, a fórumon, amit jónak láttok, illetve ami a tapasztalatotok, ezzel semmi gond, én csak azt írhatom le, ami engedélyezett, legálisan felhasználható szer. Természetesen én is tudom, hogy sokan megfordulnak az állat patikában, és azt is, hogy jól működik is a dolog. Török úrnak: Ha sok a virág, de kevés a termés, az jellemzően nitrogén hiányra utal, azaz emelni kell a nitrogén arányát a káliumhoz képest, illetve több kalcium nitrátot kell adagolni. A sárguló, elrúgott kis uborkák szintén erre utalnak. Berki Zsoltnak: keressen nyugodtan, ha véletlenül nem tudom felvenni, akkor is mindenkit visszahívok, kivéve szabadság alatt, mert akkor a család elkobozza a telefonomat! Kisgyörgy úrnak: Ugyanaz mint föntebb, N hiány! Azt hiszem ennyi, ha valami kimaradt jelezzétek!

#536 2013.júl.08

T. Gyula

Ez pedig a levél hátuljárol, a levelen régebbi jégverés nyoma is látható...

Ez pedig a levél hátuljárol, a l Kép nagyítása


#535 2013.júl.08

T. Gyula

Tisztelt Kwizda szakértő, tisztelt forumozok! Kezdő termelő vagyok, az uborkám eléggé gyengélkedik, pedig már majdnem minden kezelést megadtam neki. Gombásbetegések ellen Bravo 500 sc-t, majd Acrobatot használtam, levéltetvek és atkák ellen pedig Actarat és Nissorunt. A probléma az, hogy romlik az állapota, pedig javulnia kellett volna. Mellékelve küldöm a képeket, igy önök eltudják dönteni mi is lehet a probléma. Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Kwizda szakértő, tiszte Kép nagyítása


#534 2013.júl.08

Ignáczné Póti Éva

Sajnos a kasumin is elérhetetlennek tűnik. Ha valami illetéktelen dolgot írtam volna bocsika, töröljétek, ha úgy gondoljátok. Eddig 3 helyen kérdeztük a kasumint és engedély köteles az is. A környékünkön legalábbis ez a trendi. Ha a kasumin beszerzésében valaki tud segíteni, örömmel vennénk. Én is örülök, hogy a probi megoldódni látszik.

#533 2013.júl.08

Török Gábor

Tisztelt varga úr!! Már egy másik alcimen is irtam de azért ide is irok!! Azt szeretném kérdezni hogy az uborkámon van sok virág. de uborka csak 1 zsákokkal pedig már a háló felét is elhagyta!! Mit csináljak vele vagy mit adjak neki!!!! Segitségét előre is köszönöm!!!!

#532 2013.júl.08

Berki Zsolt

Üdvözletem! Varga Úr! Ma délután folyamán felkereshetem Önt telefonon? Óriási növényvédelmi problémám van, a peronoszpórával szenvedünk már egy ideje! :( Segítséget szeretnék kérni, ha lehetséges!

#531 2013.júl.08

Balázs Pál

Szervusz Eva! Orulok neki, hogy javul az ubitok, bar en nemkurtoltem volnaki itt a forumon a port, a patikakba nem adnak, mert ha vki kakasport ker, azt hiszi ubira kell, pedid van aki tenyleg a kis csirkeknek adja /en is/ nagyon jo az igaz, de olyan jo a kasumin dupla dozisba+rez hiddel. Jo ubit!

#530 2013.júl.07

Ignáczné Póti Éva

Sziasztok! Biztos, hogy baci, és ráadásul szerintem jó úton haladunk az állományon belüli kezeléssel. Tapasztalat ezzel kapcsolatosan, hiszen nem most kezdődött a bajunk... lásd a 460, 460. bejegyzéseket... Leszedtük a beteg leveleket, majd permeteztünk.... Állatpatikában kapható kakasos porral, amely antibiotikumos tartalmú, tettem hozzá nonit tapadónak és csupán egy minimális mennyiségű cuproxatot. A bajunk gyógyulási szakaszban van, ezt még egyszer megismételjük, hiszen 3 napja semmi további tünet nincs. A korábbi folyamatos rezes permetelésektől a növényünk visszamaradt a növekedésben, most viszont már legalább 40 cm új hajtás, folyamatos termésképződés és oldalhajtás növekedés is megindult.. Mivel a lombozat közepes mértékben lekerült, a növekedés serkentésére nitrogén túlsúlyos tápoldatozásba fogtunk és Viva műtrágyával segítjük a növényeket. Egy két napon belül minden a régi kerékvágásban lesz. :) Lehet, hogy nem a megszokott dolgokhoz nyúltunk, illetve úgy tapasztaltuk, hogy a réz ide kevés sajna, úgy gondoltuk, rosszabb már nem lehet. (Hozzáteszem, nem mi voltunk az elsők az állatpatikában :)))

#529 2013.júl.07

Balázs Pál

Igen en is ugy latom bci ahogy Jozsef mondja, remelem most nem tevedunk, mint nem reg, ugyanis hirtelen ranezesel osszetevesztheto...a bacit lehet azonositani, ha kitorik, reggel nyakos a hatulja akkor baci johet 60_80 ml kasumin+ rez; alantabb Laci szaktanacsado Ur reszletesen leirta a kezeleseket olv. vissza udv Pal!

#528 2013.júl.07

Nyikos József

ha ilyen zsiros folt és fekete apró pötty nincs a folton akko baci de sztem ez egyértelműen baci ahogy látom oda meg ilyenkor réz kell meg kasumin remélem sikerül megfogni

#527 2013.júl.07

Ignáczné Póti Éva

Ez pedig a levél hátuljáról készült

Ez pedig a levél hátuljáról kész


#526 2013.júl.07

Ignáczné Póti Éva

Sziasztok! A levélbetegség kapcsán én is felteszek két képet, az egyik a levél színéről, a másik a levél fonákáról készült. Nálunk jellemzően beszárad és kitörik a folt, amíg ez nem következik be, szárazan a levél fonáka csillogó, fényes. Mindenestre kicsit ijesztő a sok sárga pöttyel "díszített" levél látványa.

Sziasztok! A levélbetegség kapcs


#525 2013.júl.07

Kisgyörgy Tibor

Sziasztok! Egy pár napja tapasztaltam a kis uborkák leszáradtak (az alsó harmadában a növénynek), valamint a termés egy része erősen görbül, és deformált is található benne(csúcsosodik a vége). Mi lehet az oka? Mi a teendő)(Én túlöntözésre vagy tápanyagozásra gondolok) Előre is köszi a választ:)

#524 2013.júl.06

Balázs Pál

Ahogy mondod Jozsef! A szakirodalom azt irja, hogy 5% folott van afertozes mar nem lehet meg menteni, de ha...a fer. leveleket eltavolitja, s kezeli: rigomil gold mz, acrobat mz, forum r stb. blokk szeruen, akkor meg van a esely en szerintem

#523 2013.júl.05

Nyikos József

sőt ha peronosz akkor a levél hátulján ahol foltos általában picike kis fekete szint lehet látni ilyen penészedés szerűt akkor peronosz...

#522 2013.júl.05

Balázs Pál

http://www.malagrow.hu/pdf/2011/ubihirlevel2011.pdf Bökönyi Dávid Itt eldöntheted, hogy baci, vagy peronosz a képen mégis csak ugy látszik, hogy peronosz, mert ha nem jukad ki a hátulja nem nyákos akkor peronosz... bocsi!

#521 2013.júl.05

Nyikos József

innen lehet de hivd fel a srácot telefonon h sürgös...és akkor postán másnap a kezedben is van már ...http://www.onlinegazda.hu/#search-0-kasumin

#520 2013.júl.05

Balázs Pál

kerdeznem, hogy kasumin2L hol lehet kapni Tyukod kornyeken vagy kasugamicin hatoanyagu szert? kosz!

#519 2013.júl.04

Balázs Pál

Üdv.! A didimella ellen a talentum=systan duo -val mert a hatóanyaga: miklobutanil mindkettőnél. A systant én régóta használom + ditánnal a meggybe nagyon jó, de ubiba nem igazán. Kitalálhatnának már igazán didi ellen valamit az uborkába hatásos. Üdv Pál!

#518 2013.júl.04

Kálnoki Lajos

köszönöm szépen a válaszokat!megfogadom a tanácsokat!még amit nem tapasztaltam,hogy egy pár helyen feketedig,és megrohad a kis uborka!mi okozhatja ezt??

#517 2013.júl.04

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Egyetértek! Kezelés a leírtak szerint!

#516 2013.júl.03

Balázs Pál

Igen David bakterium, ahogy Jozsef is mondja Laci a szakerto Ur alantabb mar irt errol...dupla kasumin plusz rez. Udv mindenkinek!

#515 2013.júl.03

Bökönyi Dávid

Köszönöm!

#514 2013.júl.03

Nyikos József

sztem baktériumos szögletes levélfoltosság pontosan

#513 2013.júl.03

Bökönyi Dávid

Először is köszönöm a gyors választ. Igazság szerint nem én végeztem a permetezést és nem is az enyém az uborka, mi most csak találgatjuk hogy mi lehet a baja. Azt tudom hogy múlthét pénteken lett szórva rézoxikloriddal és akkor még tünetmentes volt és hétfőre ez lett belőle. Tehát még mindig azt szeretném megtudni hogy baci vagy peronosz?

#512 2013.júl.03

Nyikos József

hát olvasd vissza amiket irtunk mostanság ha baci akkor réz+kasumin ha peronosz és igy néz ki akkor kell felszivódó peronosz ellen és kontakt szer ezekkel kell fújni mivel permetezted?

#511 2013.júl.03

Bökönyi Dávid

Üdv! Segítséget szeretnék kérni. Kezdő vagyok az uborkatermesztésben és azt szeretném megtudni hogy milyen betegség támadhatta meg az állományt melyről a fényképet mellékeltem. Volt akit már kérdeztem és a peronoszpórát mondták de más keresgélések alapján azt gondolom hogy ez nem az. Tehát esetleg aki tud segíteni írjon már véleményt és ha lehet akkor esetleg milyen készítményt ajánlana. Előre is köszönöm!

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni Kép nagyítása


#510 2013.júl.02

Ignáczné Póti Éva

Sziasztok! Köszönöm a gyors választ, most már így teljesen világos és érthető! Köszi a segítséget! Szép napot mindenkinek.

#509 2013.júl.01

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Nyugodtan tegeződhetünk, nekem is egyszerűbb! Baci ellen nincs blokk, mert nincs sok szer! Ez esetben, ahogy Józsi is helyesen írta, réz és kasumin a megoldás, azaz száraz időben cuproxat és kasumin max dózisban, párás-nedves időben champion és kasumin, esős időben durva réz, pl. rézoxiklorid, (kupfer fusilan) és kasumin. A blokk, az a gombákra vonatkozik! Baci ellen nagyon jó kiegészítő a wuxal protect, ami ugyan lombtrágya, de baci elleni mellékhatással bír.

#508 2013.júl.01

Ignáczné Póti Éva

Sziasztok! Remélem nem sértek meg senkit a tegeződős hangnemmel. Köszönöm a válaszokat, picit hamarabb jól jött volna, de remélem, nem lesz nagyobb gond az állománnyal. Egyet szeretnék viszont kérdezni, hogyan csináljam a permetelést és mit javasolnátok, milyen szerrel. :) Örülnék, ha tudnátok segíteni. A bacis levelek eltávolítva. "legjobb a blokkszerű permetezés, hogy a hatóanyag feltöltődjön a növényben, viszont egy-egy ilyen hármas blokk után célszerű váltani a szereket, hogy ne alakulhasson ki rezisztencia a szerre." igazából ezt kellene egy kicsit pontosítani. Köszi előre is.

#507 2013.júl.01

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv Józsi! Az amistar, (mint minden strobi hatóanyag!!!) a didimella ellen teljesen hatástalan, más gombákra még jó. Javallom a talentumot, engedélye is van, használ is és szabad forgalmú! Mindíg legyen mellette kontakt hatóanyag, pl. váltogatva cuproxat vagy indofil.

#506 2013.júl.01

Nyikos József

amistar alfa-solo milyen ellene? nem szeretnék komolyabb bajt megint mert ebben az évben csak baj és baj van az egésszel sajnos

#505 2013.júl.01

Nyikos József

Topas-sal permetezem de mintha hatástalan lenne a szer a didimella ellen mindig látni újabb tüneteket de csak a legalsó leveleken van

#504 2013.júl.01

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv Mindenkinek! Valóban kicsit megcsúsztam a válaszokkal, de szabadságon voltam a családdal! Nyikos Józsinál az didimella és nem baci. Kálnoki úrnak: a vertimec valóban jó a tripsz ellen, de nem bírja a meleget sajna! Kánikulában nem túl jó a hatása, 25 fok fölött nem ajánlom! (ezzel nem bántani akarom a szert, mert egy jó anyag!) Amúgy, én mindig teszek chesst mellé, annak van is engedélye, és javítja a vertimec hatékonyságát! Nagy melegben inkább a lasert szokták használni, bár nincs engedélye! Kiváló szer a movento is, de annak sincs uborkában engedélye! Berki úrral egyetértek, az üregesedést nagy valószínűséggel a vízhiány (relatív vízhiány) okozza, lehet relatív kálium hiány is, de akkor a levélszéleken körbe egy sárguló sáv is kell, hogy jelentkezzen, ami nem kanalasodik sem fel sem le. A topas sajna nem fogja a bacit, csak a kasumin és a rezek, de ennek ellenére egyetértek Józsival, nyugodtan mellé lehet tenni a koktélban, már csak a didimella és egyéb gombák blokkolása miatt is. Győri Sanyinak is igaza van, legjobb a blokkszerű permetezés, hogy a hatóanyag feltöltődjön a növényben, viszont egy-egy ilyen hármas blokk után célszerű váltani a szereket, hogy ne alakulhasson ki rezisztencia a szerre. A kis uborkák sárgulása és elrúgása jellemzően N hiány, ilyenkor emelni kell a N arányát a káliumhoz képest, vagy többször beilleszteni kalciumnitrátos öntözést. A hajtáscsúcs kisárgulása és gyűrődése Ca hiány, emelni kell a kalciumnitrát arányát, és lombra is Wuxal kalciumot, vagy Wuxal Aminocalt fújni. Nagy melegben jobb az aminocal, mert a magas aminosav tartalma miatt javítja a stressztűrést is. A levél hólyagosodása, vagy rosszabb esetben a teljes betörpülés (káposztásodás), mindig a sok foszforra utal, csakúgy, mint a extrém nagy virágok, és az is, ha a virág nem akar leesni az uborkáról még nagyobb méretben sem. Azt hiszem ennyi, de ha valami kimaradt jelezzétek!

#503 2013.júl.01

Balázs Pál

Jozsef egyertelmu, hogy didimella...amit alul kerdezek azis egyertelmu hogy mi... szomszedasszony kert meg ra , s szeretnek egy szakertoi velemenyt, hogy tamassza ala az enyimet

#502 2013.júl.01

Nyikos József

itt a fonáka

itt a fonáka Kép nagyítása


#501 2013.júl.01

Nyikos József

levél fonáka baci v didimella sztetek?

levél fonáka baci v didimella sz Kép nagyítása


#500 2013.júl.01

Nyikos József

erre valaki valamit tud mondani? legalsó levelek kezdenek ilyenek lenni topas-al dithane és proplant-al volt permetezve

erre valaki valamit tud mondani? Kép nagyítása


#499 2013.júl.01

Győri Sándor

Éva azokat a csunya leveleket lekellene szedni mert szedéskor tovabb fogjátok terjeszteni.A permetezést 3-as blokban használjuk akkor a legjobb a hatás.3szor egymas után ugyanazzal.

#498 2013.júl.01

Berki Zsolt

Rákos Imre Úrnak senki nem válaszolt, hogy miért üreges az uborka! Segítek, kicsit kevés neki a víz, vízhiánya van a növénynek! Ha van rá lehetőség, növelje a vízadagot, viszont vigyázzon, mert a túlöntözés is veszélyes.

#497 2013.júl.01

Balázs Pál

Tisztelt szakértő Úr! Mi lehet ezzel az ubival?

Tisztelt szakértő Úr! Mi lehet e


#496 2013.jún.30

Nyikos József

milyen szereket használtok még és milyen gyakran és mi ellen? irnál pár sort segitségnek hátha másnak is gondja akad és akkor olvassa

#495 2013.jún.30

Ignáczné Póti Éva

Köszi a hozzászólást Józsi! Ezeket a szereket is felváltva használjuk, reméljük, hogy csak azon a pár tövön marad meg a tünet és megállítják a gombaölők a bajt.

#494 2013.jún.30

Nyikos József

hát beszáradó foltok azok nem vészesek de ha vizes az állomány akkor nézd meg a levél hátát ha ilyen nyálkás (zsiros) a folt körül akkor baktérium arra én cuproxat és kasumint mondanék és mellé 1 kis topas-t biztos ami biztos meg kell fognia ha baci sztem

#493 2013.jún.30

Ignáczné Póti Éva

Szia József! Igen, most legutóbb Aliettevel, előtte pedig Curzateval is lett szórva. Azt tapasztalom, hogy most mintha megállt volna a továbbterjedése, de a kifehéredett pöttyös levelek bebarnulnak és így néznek ki.

#492 2013.jún.29

Nyikos József

mivel permeteztétek? bacira gondoltatok?

#491 2013.jún.29

Ignáczné Póti Éva

Ez pedig a levél fonáka

Ez pedig a levél fonáka


#490 2013.jún.29

Ignáczné Póti Éva

Üdv mindenkinek! Igaz, mostanában nem látom a szakértők hozzászólásait, mindenesetre feltennék egy - két képet az ubiban jelentkező problémám kapcsán. Remélhetőleg megindul egy kicsit a hozzászólás. Változatosan és sok minden problémára gyanakodva permetelünk, mindenesetre jól jönne egy kis szakértelem is a gondunkra. Üdv: Ignáczné Éva

Üdv mindenkinek! Igaz, mostanába


#489 2013.jún.28

Rákos Imre

Azt szeretném megtudni hogy mitől üreges az uborka ?

#488 2013.jún.27

Nyikos József

Vertimec tripsz ellen hatásos csak vigyázz vele nehogy perzseljen de leviszi hamar a tripszet

#487 2013.jún.27

Kálnoki Lajos

Tripsz ellen valami hatásos permetszert,illetve jó tanácsokat szívesen fogadnék!elégé nagy a fertőzöttségem!légyszíves segítsetek!!

#486 2013.jún.25

Nyikos József

stressztől hőingadozástól is ledobhatja az uborkát mellé ráadásul nitrogénhiány is lehet... ha lankad a növény akkor is csinálhat ilyet kondició javitás kell ahhoz meg h nem nő az ubi annyit mondanék adj neki egy kis viva-t majd fog nőni....na az évre én búcsúztam innen....

#485 2013.jún.24

Kozma Szabolcs

Üdv mindenkinek!Kordonos uborkát termelek és eddig minden gond nélkül ment,de most a kicsi uborka termések erősen besárgultak.A levélzeten és az indákon semmilyen betegség vagy egyébb károsodás jeleit nem látom.Mi lehet a baj?

#484 2013.jún.24

Kozma Szabolcs

Üdv mindenkinek!Kordonos uborkát termelek és eddig minden gond nélkül ment,de most a kicsi uborka termések erősen besárgultak.A levélzeten és az indákon semmilyen betegség vagy egyébb károsodás jeleit nem látom.Mi lehet a baj?

#483 2013.jún.24

Kozma Szabolcs

Üdv mindenkinek!Kordonos uborkát termelek és eddig minden gond nélkül ment,de most a kicsi uborka termések erősen besárgultak.A levélzeten és az indákon semmilyen betegség vagy egyébb károsodás jeleit nem látom.Mi lehet a baj?

#482 2013.jún.24

Kozma Szabolcs

Üdv mindenkinek!Kordonos uborkát termelek és eddig minden gond nélkül ment,de most a kicsi uborka termések erősen besárgultak.A levélzeten és az indákon semmilyen betegség vagy egyébb károsodás jeleit nem látom.Mi lehet a baj?

#481 2013.jún.24

Kozma Szabolcs

Üdv mindenkinek!Kordonos uborkát termelek és eddig minden gond nélkül ment,de most a kicsi uborka termések erősen besárgultak.A levélzeten és az indákon semmilyen betegség vagy egyébb károsodás jeleit nem látom.Mi lehet a baj?

#480 2013.jún.24

Kozma Szabolcs

Üdv mindenkinek!Kordonos uborkát termelek és eddig minden gond nélkül ment,de most a kicsi uborka termések erősen besárgultak.A levélzeten és az indákon semmilyen betegség vagy egyébb károsodás jeleit nem látom.Mi lehet a baj?

#479 2013.jún.24

Kozma Szabolcs

Üdv mindenkinek!Kordonos uborkát termelek és eddig minden gond nélkül ment,de most a kicsi uborka termések erősen besárgultak.A levélzeten és az indákon semmilyen betegség vagy egyébb károsodás jeleit nem látom.Mi lehet a baj?

Üdv mindenkinek!Kordonos uborkát Kép nagyítása


#478 2013.jún.24

Kozma Szabolcs

Üdv mindenkinek!Kordonos uborkát termelek és eddig minden gond nélkül ment,de most a kicsi uborka termések erősen besárgultak.A levélzeten és az indákon semmilyen betegség vagy egyébb károsodás jeleit nem látom.Mi lehet a baj?

#477 2013.jún.24

Soltészné Fekszi Éva

Azt szeretném meg tudni mitől van az hogy nem nő az uborka ilyen jó időben, nagyon sok kis uborka meg virág van rajta de nőni nem akar aki tud segítsen előre is köszönöm

#476 2013.jún.23

Kálnoki Lajos

üdvözlöm önöket!nagyon sok hasznos tanácsot,olvastam illetve fogadtam meg a forum olvasását követően!örülök neki,hogy rátalláltam!2-éve termelek kordonos uborkát jelenleg 350fm.tavasszal 4-5-éves ló trágyát dolgoztam bele a földbe!nagyon vígyázva tápanyagoztam nehogy megégessem a gyökérzetet!nem is volt eddig semmi baj,csak az esős idő,valamint későn vettem le a fátylat és igy baktériumos lett,amit kasumin,és cuproxát-tal kezeltem ezt ki is nőtte,most jellenleg a háló tetején jár!szomorúan tapasztalom most,amit nyíkos úr is ír besöndörödik a levél,és vilogos zöld,mintha kálcium hiányos lenne!Valamint kifehéredik az uborka virák,majd le is hullik!tanácstalan vagyok,segítségetek kérem!!eddig amiket használtam:kasumin,cuproxat,forum,taltstar,wuxal kálcium,discus,delan,flumite 200,actara,wuxal super!talajba:megasol starter,ferticare 1,yeald plus,kálcium,kálium,keserüsó,nitrogén!és még annyit tennék hozzá,hogy a legtöbb nitrogén amit beletettem 1000l-be 40dkg volt,mert megmorcosoik a levél ha többet teszek,és félek,hogy megég a gyökérzet!

#475 2013.jún.23

Nyikos József

itt jobban látszik a hegyétől indul és terjed lefelé

itt jobban látszik a hegyétől in Kép nagyítása


#474 2013.jún.23

Nyikos József

itt az én gondom levél olyan mintha valami összehúzta volna befelé hajlik

itt az én gondom levél olyan min Kép nagyítása


#473 2013.jún.23

Vakarcs Norbert

Ez a ragasos level hatulja

Ez a ragasos level hatulja Kép nagyítása


#472 2013.jún.23

Vakarcs Norbert

Es ime a ragasok amit nem tudok hova tenni

Es ime a ragasok amit nem tudok Kép nagyítása


#471 2013.jún.23

Vakarcs Norbert

Ez a hatulja

Ez a hatulja Kép nagyítása


#470 2013.jún.23

Vakarcs Norbert

Sok igy nez ki sok kicsi holyagocskaval

Sok igy nez ki sok kicsi holyago Kép nagyítása


#469 2013.jún.23

Vakarcs Norbert

Jo napot,egyszer mar kaptam itt hasznos tanacsot es ezert fordulok ujra onokhoz Az uborka levelei kezdenek vilagoszold foltosak lenni eltolcseresedenek es valami mintha megragna de nem latok rajta semmi bogarat Hogy es mivel kezeljem a problemat?

Jo napot,egyszer mar kaptam itt Kép nagyítása


#468 2013.jún.23

Nyikos József

Laci nekem olyan gondom lenne h tegnap az állományt teljesen szinte összetörte a vihar meg a jég locsolni alulról nem is lehet 2-3 napig annyira vizes lett a talaj viszont az állomány felső levelei olyanok mintha kezdenék összerántani őket mint mikor a kezed ökölbe kezded szoritani a levelek lefelé és befelé kezdenek tekeredni világos szinűek és nagyon puhák és fenntről halad lefelé a régebbi levelek is kezdenek igy lenni.. lombtrágyázzam?

#467 2013.jún.21

Nyikos József

azok a sárga pöttyök nálam is kezdenek jelentkezni de semmit nem látni a levélen csak a sárga folt az új leveleken látszik semmi szúrás nyom nincs semmi nyálkás folt semmi szürkület rajta kiváncsi lennék énis mi lehet és mivel lehet ellene védekezni

#466 2013.jún.21

Nyikos József

ilyen sötét pedig semmit sem kap csak kálcium nitrátot ahogy beszéltük Laci

ilyen sötét pedig semmit sem kap Kép nagyítása


#465 2013.jún.21

Nyikos József

Szépen virágzik :)

Szépen virágzik :) Kép nagyítása


#464 2013.jún.21

Nyikos József

ez mi lehet? és mi okozza h a levelek nagyon sötét zöldek? és picit kemények is? az igaz h a keserűsó puhitja a levelet?

ez mi lehet? és mi okozza h a le Kép nagyítása


#463 2013.jún.21

Nyikos József

na erre mit mondottok ez milyen ez az állomány?

na erre mit mondottok ez milyen Kép nagyítása


#462 2013.jún.21

Nyikos József

Laci ha lehetséges ide tennél fel pár didimellás fotót? sokan sztem pontosan nemtudják a kórképét mert amint olvasom szinte mindenki didimellára gyanakodik egyből köszönöm a látogatók nevében is elöre :)

#461 2013.jún.21

Ignáczné Póti Éva

Ez egy másik sorban lévő levélről

Ez egy másik sorban lévő levélrő Kép nagyítása


#460 2013.jún.21

Ignáczné Póti Éva

A levél színe, sajnos még 9 óra körül is látni rajta párásodást, vízpettyeket.

A levél színe, sajnos még 9 óra Kép nagyítása


#459 2013.jún.21

Ignáczné Póti Éva

Sziasztok! Üdv mindenkinek! Nálunk hellyel közzel a leveleken ez a tünet jelentkezik. Első körben peronoszra gyanakodtunk, megpermeteltük Curzateval ezelőtt két nappal. Új levelen jelentkezik viszont ugyanez a probléma, mit javasolnátok kedves szakértők, mielőtt még nagyobb gond keletkezne.

Sziasztok! Üdv mindenkinek! 
Ná Kép nagyítása


#458 2013.jún.21

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Tordai Úrnak! Ez nem didimellának tűnik, a levélszél viszont K hiányra utal, mennyi vízzel öntöz, és milyen tápanyaggal?

#457 2013.jún.21

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Takács Úrnak! Vízzel kezelje, mosassa, mert ez só kártétel, ami paradicsomnál azért szinte kivételes, Szerves trágyázta? Nem tudom megállapítani, hogy mi az, ami a bajt okozza (Cl, Na, P). ehhez talajvizsgálat kellene. Egy a biztos a mosatás.

#456 2013.jún.20

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv Gábor! Foszformérgezés, kalciumot és nitrogént kellene adagolni, minél hamarabb.

#455 2013.jún.20

Nyikos József

ennek 1 oka van csak h ilyen Gábor a növényed sok a foszfor a talajban mostanság úgy veszem észre sok embernek ez a gondd a talaj hideg volt a levegő meleg sokan adták neki a dolgokat és könnyen kimosódott a tápsó!! kálcium nitrátot adj neki és mellé lombra wuxal kalcium ezt ki kell nőnie.. mást ne adj neki nitrogén túlsúlyba kell lenned kicsit lemaradás meg ha ügyes vagy nemsok lesz :)

#454 2013.jún.20

Török Gábor

és hátulról. annyit szertnék még kérdezni hogy mivel tudnám helyrehozni, és esetleg utána hogy gyorsabban növekedjen egy kicsit mert nagyon le leszek maradva?

és hátulról. annyit szertnék még Kép nagyítása


#453 2013.jún.20

Török Gábor

ime a levél közelről

ime a levél közelről Kép nagyítása


#452 2013.jún.20

Török Gábor

igy néz ki.

igy néz ki. Kép nagyítása


#451 2013.jún.20

Török Gábor

Tisztelt Varga László Úr! Sajnos az uborkám igy néz ki, a levele, és ugy néz ki mint egy káposzta. Levelei összehúzódva be hullámosodva. Mint a káposztáé ahogy irtam!!Hozza az uj koccsot de némelyiken a friss levél is húzódik össze, és megkeményedik. Ebben kérném segitségét! Amit előre is köszönök!!!

Tisztelt Varga László Úr! Sajnos Kép nagyítása


#450 2013.jún.19

Tordai József

ime a levél fonák

ime a levél fonák Kép nagyítása


#449 2013.jún.19

Tordai József

Tisztel Varga László úr ! Sajnos nekem is lett egy problémám aminek a megoldásához kérném a segítségét vagyis 2 probléma az első: mint a fotókon látszik a másik problémám a didimella nem hiszem el , hogy 2-3 naponta permetezek topas-ridomil gold keverékkel és minden héten találok új didimellás leveleket a régiek szépen beszáradnak létezik e olyan szer és ha igen mi lenne a neve) amellyel elég lenne pl: heti 1x permetezni válaszát köszönöm

Tisztel Varga László úr ! Sajnos Kép nagyítása


#448 2013.jún.19

Takács József

remélhetőleg a képekkel tudok segíteni,tetűt vagy egyéb kártevőt nem látok rajta Championnal permeteztük napja

   remélhetőleg a képekkel tudok Kép nagyítása


#447 2013.jún.19

Takács József


#446 2013.jún.19

Takács József


#445 2013.jún.19

Takács József

Tiszteletem Varga Úr! Nekem a paradicsommal is lenne némi gondom. Meg köszönném ha tudna nekem segíteni, hogy mi lehet a gondja és mivel kezeljem. Hetek óta meg van pöndörödve a levele, kb 1,7m magas. az alsó levelek kezdtek először a színe felé pöndörödni,és most már halad felfelé. Az alsó 3-4 fürt most kezd eregetni, de feljebb mintha nem nőnének a fürtök, néhány virág is leszáradt, az új fürtökön egyeletlenek a paradicsomok. Mivel kezeljem, hogy helyre jöjjön.

Tiszteletem Varga Úr!
Nekem a p Kép nagyítása


#444 2013.jún.18

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Kedves Zsigmond! Elég egyszer elküldeni egy kérdést! De hol a kép?

#443 2013.jún.18

Bak Zsimond

Varga László! Szeretném ha segítene megállapítani milyen betegség és mivel kezeljem.

#442 2013.jún.18

Bak Zsimond

Varga László! Szeretném ha segítene megállapítani milyen betegség és mivel kezeljem.

#441 2013.jún.18

Bak Zsimond

Varga László! Szeretném ha segítene megállapítani milyen betegség és mivel kezeljem.

#440 2013.jún.18

Bak Zsimond

Varga László! Szeretném ha segítene megállapítani milyen betegség és mivel kezeljem.

#439 2013.jún.18

Bak Zsimond

Varga László! Szeretném ha segítene megállapítani milyen betegség és mivel kezeljem.

#438 2013.jún.18

Bak Zsimond

Varga László! Szeretném ha segítene megállapítani milyen betegség és mivel kezeljem.

#437 2013.jún.18

Bak Zsimond

Varga László! Szeretném ha segítene megállapítani milyen betegség és mivel kezeljem.

#436 2013.jún.18

Bak Zsimond

Varga László! Szeretném ha segítene megállapítani milyen betegség és mivel kezeljem.

#435 2013.jún.18

Bak Zsimond

Varga László! Szeretném ha segítene megállapítani milyen betegség és mivel kezeljem.

#434 2013.jún.18

Bak Zsimond

Varga László! Szeretném ha segítene megállapítani milyen betegség és mivel kezeljem.

#433 2013.jún.18

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv Attila! Tulajdonképpen Sanyi és Józsi minden lényegeset leírt, csúnya perzselés az biztos. Didimella ellen az azolok jók, nekünk ilyen a tálentum. Ennek van is engedélye ubiban, igaz, hogy lisztharmat ellen, de erről az uborka nem tud. A permetszereket blokkszerűen kell alkalmazni, aztán cserélni, hogy megelőzzük a rezisztenciát, és ne halmozódjon a növényben sem. Legálisan a baktérium ellen a rezek használhatók, illetve eseti engedéllyel a kasumin, valamint kondicionáló szer ként a wuxal protect. Ennyi! A rezek közül a cuproxatnak a legkissebb a perzselési veszélye.

#432 2013.jún.18

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv Zsigmond! A Proplant normál dózisban (1,5-2 dl/ 100 l víz) nem perzsel, túladagolva természetesen, mint minden permetszer, perzselhet! Egy képet csatolhatna, az sokat segítene a döntésben.

#431 2013.jún.18

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Szia Józsi! 3-5 nap, hőfüggő is egy kicsit!

#430 2013.jún.18

Bak Zsimond

Azt szeretném kérdezni, hogy az uborkát a proplant nevű permetszer leperzselheti? Az uborka palánta levan sárgulva az állományt kicseréltük de az is sárgul, mi baja lehet?

#429 2013.jún.17

Nyikos József

Lenne egy kérdésem az én állományom kezd tápanyag hiányos lenni úgy néz ki a levél világoszöld és fakó is ha wuxal kalcium al kezelem hány nap kell h újra induljon a növény?

#428 2013.jún.16

Bori Tünde

igen fóliában van az uborka. akkor ez lehet a szellőzéstől is ?

#427 2013.jún.16

Bori Tünde

Volt cuproxattal is permetezve 2 hete utána volt ahol pöttyös volt a levél akkor én is azt gondoltam hogy perzselés mert másnapra lett pöttyös de azért nem volt ilyen a levél. most csütörtökön volt amistarral permetezve de az gondolom nem csinál ilyet. szerinted mi lehet akkor? és milyen szerrel lenne érdemes permetezni? baci ellen mi a legjobb? előre is köszönöm

#426 2013.jún.16

Győri Sándor

Attilának.Józsi jól mondja.Még annyit tennék hozzá a Mikromid öregiti az uborkát ez is befolyásolja a növésben. Csak vékony réz Cuproxat és lombtrágya Wuxal.Ki kell növetni az uborkát ebből az állapotból.Mosatás napi 3000/l 500fm-hez. 3-5 óránként 1000/l.4napig.Ha egyszerre adod oda akkor pangó árok keletkezik és a későbbiekben nem tudja felvenni a tápanyagot.25fok fellet nem ajánlatos permetelni mert perzsel mint amit Bori Tünde küldött képet olyankor gyengül az ubi és azért kapja el a didimellát is.Ha fóliába van Tünde ubija akkor befülledés is lehet ha nincs megfelelő szellőzés.

#425 2013.jún.16

Nyikos József

semmit ne adj neki csak tiszta vizet!! mosatni kell semmi mást nemtudsz tenni de vigyázz a túlöntözéssel rengeteg sót kapott az állományod ennyiféle szer nem kell rá... az meg h csokrosodik az nem kálcium hiány tudtommal a levélerek közötti rész fel van puffadva azpedig foszfor v nitrogén miatt puffadt meg... foszfort(startert) felejtsd el nem kell neki...mondom csak tiszta viz neki pár napig majd utána kalcium mást ne adj neki főleg ne mikramid ot mert perzsel ilyen melegben !!!

#424 2013.jún.16

Juhos Attila

Radifarmon és starteren kívül csak lombtrágyát/mikramid,damisol,vuxal/ kapott permetezve.Három napja kap kálciumot és egyszer calbit-c-vel,azért mert azt mondták, hogy a hajtás csokrosodása kálciumhiány miatt van.Valamilyen talajsemlegesítő szert a sótartalom ellen tudna nekem ajánlani? Előre is köszönöm.

#423 2013.jún.16

Nyikos József

Attila túl sok sót kapott az az ubi!!! sok só a talajban!!!

#422 2013.jún.16

Nyikos József

Tünde mivel volt permetezve az az ubi?mintha perzselés lenne meg baci vagy didimella a didimellát pontosan nemtudom

#421 2013.jún.16

Juhos Attila

Ha valaki tud segítsen?

Ha valaki tud segítsen? Kép nagyítása


#420 2013.jún.16

Juhos Attila

Mi lehet a probléma? Ha valaki tudja az segítsen. Miért ilyen csokros a hajtás?

Mi lehet a probléma? Ha valaki t Kép nagyítása


#419 2013.jún.15

Bori Tünde


#418 2013.jún.15

Bori Tünde


#417 2013.jún.15

Bori Tünde


#416 2013.jún.15

Bori Tünde

Tisztelt Varga úr! segítséget szeretnék kérni hogy mi lehet a probléma és milyen szerekkel lehetne kezelni? előre is köszönöm

Tisztelt Varga úr! segítséget sz Kép nagyítása


#415 2013.jún.15

Bori Tünde

Tisztelt Varga úr! segítséget szeretnék kérni hogy ez milyen probléma lehet és hogy milyen szerekkel kezelhető? előre is köszönöm :)

#414 2013.jún.15

Takács József

Varga Úr ! Köszönjük szaktanácsait, Kellemes pihenést kívánunk! Üdv.

#413 2013.jún.13

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Takács Úrnak írom, Baci! Nyikos Józsinak írom, a kasumin nem bántja a trifendert. Bocs mindenkinek, de szabin lennék, úgyhogy csak gyorsban reagálok, a lényegre.

#412 2013.jún.13

Varga Richárd

Képeket sajnos csak e-mailben tudtam elküldeni

Képeket sajnos csak e-mailben tu


#411 2013.jún.13

Varga Richárd

Tisztelt Varga úr! Kezdő uborka termelő vagyok , és segítségét szeretném kérni hogy mi lehet a probléma ? Segítségét előre is köszönöm !

#410 2013.jún.12

Nyikos József

Laci lenne egy kérdésem mik azok a baci ölök amik nem bántják a trifender cuproxaton kívül? kasumint lehet használni h nem bántja?

#409 2013.jún.11

Takács József

Tiszteletem varga Úr! Köszönöm megtisztelő válaszát! Ez a két képem van a fonákjáról nem tudom , mennyire látható, remélem segít.

Tiszteletem varga Úr! 
Köszönöm Kép nagyítása


#408 2013.jún.11

Takács József

levél fonák

levél fonák Kép nagyítása


#407 2013.jún.10

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! A sárgulás a kis ubin, az nitrogén hiány, a levélen az bacinak tűnik, jó lenne egy kép a levél fonákról is ilyenkor, ez sokszor a perdöntő (sőt, szinte mindíg), javaslatom kalciumnitrát, és wuxal kalcium lombra, cuproxattal, kasugamicinnel.

#406 2013.jún.10

Takács József

Nem tudom ,hogy ezek összefüggésben lehetnek-e de két nap alatt jöttek ezek a betegségek. Ma nitrogénes beöntözést kapott, de aggódóm a további termésért. Mit tegyek ,hogy mielőbb rendbe jöjjön. Köszönöm megtisztelő válaszát.

Nem tudom ,hogy ezek összefüggés Kép nagyítása


#405 2013.jún.10

Takács József

további jelenség, a kis uborkák, megsárgulása és leszáradása

további jelenség, a kis uborkák, Kép nagyítása


#404 2013.jún.10

Takács József

további képeket is mellékelek

további képeket is  mellékelek Kép nagyítása


#403 2013.jún.10

Takács József

Tisztelt Varga Úr ! Hajtatott uborkában a leveleken foltok jelennek meg , ami később elkezd leszáradni. Szeretném tanácsát kérni, hogy mi az oka, és mivel védekezzek .

Tisztelt Varga Úr !
Hajtatott u Kép nagyítása


#402 2013.jún.10

Nyikos József

hát öszinte leszek sehogy nemtudod helyre hozni azt ami ilyen radifarm jó erősitő de ha nem gyökérre megy perzsel nagyon réznek meg ott a cuproxat kevésbé öregiti a leveleket

#401 2013.jún.09

Nagy Károly

jó estét . kezdö uborka termelö vagyok küldöm a képet , ha valaki lát valami betegséget stb. irjon , elöre is köszönöm

jó estét . kezdö uborka termelö Kép nagyítása


#400 2013.jún.09

Palágyi István

Akkor mi tudnátok ajánlani hogy , hozzam helyre??? Miért a radifarm nem jó erösítő??? Rezet ne is fujjak rá akkor???

#399 2013.jún.09

Nyikos József

radifarm ááá és a rengeteg réz megégetted a szárát curzate-t felejtsd el szépen az nagyon erős ilyen gyenge palántának....

#398 2013.jún.09

Palágyi István

Itt egy másik!!!

Itt egy másik!!! Kép nagyítása


#397 2013.jún.09

Palágyi István

Nekem ez lenne a nagy problémám mi lehet az oka? Radifarmot kapott 3szor réz aliette curzate szereket indítótápot! Köszi a választ

Nekem ez lenne a nagy problémám Kép nagyítása


#396 2013.jún.09

Nyikos József

igaz én nemvagyok szakértő de sztem az első fotó alapján sok a foszfor a levelek közötti rész puffad ez azt jelenti h valamilyen sóból sok van 2ik fotón pedig bacira gondolok vagy didimella de csak tipp

#395 2013.jún.09

Juhos Attila

Szeretném segítségét kérni a képen látható problémára.

Szeretném segítségét kérni a kép Kép nagyítása


#394 2013.jún.09

Juhos Attila

Tisztelt Varga úr! Szeretném a segítségét kérni a képen látható problémáról. Ültetéskor Radifarmos beöntözést kapott. Tápanyagot eddig Starter két alkalommal, valamint permetezve volt Damisol Magnus, Cuproxat, Topas szerekkel. Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Varga úr!
Szeretném a Kép nagyítása


#393 2013.jún.09

Hornung Sándor

Köszönöm a segítséget!

#392 2013.jún.08

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Ez az, kálium hiány! Lehet valós hiány, vagy relatív hiány, ha kevés vizet kapott egy időszakban!

#391 2013.jún.08

Nyikos József

tápanyaghiány méghozzá kálium sztem de várjuk a választ a szakitól :)

#390 2013.jún.08

Hornung Sándor

Ez egy másik levél képe. Előre is köszönöm a segítséget!

Ez egy másik levél képe. Előre i


#389 2013.jún.08

Hornung Sándor

A képen láthatók a levélen a sárgulások. Nem vagyok gyakorlott termelő, segítséget, tanácsot kérek.

A képen láthatók a levélen a sár


#388 2013.jún.08

Vakarcs Norbert

Nagyon szepen koszonom a tanacsokat mindenkinek Orulok hogy van ilyen oldal es ennyi kedves ember

#387 2013.jún.07

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv mindenkinek! Úgy látom beindult a szezon, a nagy érdeklődésnek örülök, a bajoknak nem! Magnézium hiány az nincs, perzselés az van, sókártétel az van, és kezdődő Ca hiány is van. Valamint, bár a fiatalabb levelek fonákáról nincs kép, de szerintem tripsz is van, és valóban van egy-két baktérium gyanús levélszéli tünet is. Rézből csak cuproxat menjen, lombra kell wuxal kalcium, illetve mértékletesen a tápanyaggal! Remélem végre megjön a jó idő, az lenne az igazi segítség!

#386 2013.jún.07

Berki Zsolt

Szerintem Ca és Mg hiány. Ilye hideg időbe szinte alig veszik fel a növénykék a Ca-ot, így ez a hiánytünet sok kultúrában jelentkezik. :( + Mint ha a fóliákon lévő alsó leveleken baktériumos fertőzést vélnék felfedezni, bár erre nem esküdnék meg. De azért én is várom a szakértő válaszát Norbert problémájára, így tanulhatunk belőle.!

#385 2013.jún.07

Nyikos József

sókártétel ahogy én látom és sztem perzselés is de várjuk a szakember véleményét

#384 2013.jún.07

Vakarcs Norbert

Az utolso 5 napban idorendi sorrendbe a permetszerek a kovetkezok: Topas Vertimec Actara Ridomil

#383 2013.jún.07

Vakarcs Norbert

Es persze vegul az oszkep

Es persze vegul az oszkep Kép nagyítása


#382 2013.jún.07

Vakarcs Norbert

Es ime a hatulja

Es ime a hatulja Kép nagyítása


#381 2013.jún.07

Vakarcs Norbert

Ezek az also levelek

Ezek az also levelek Kép nagyítása


#380 2013.jún.07

Vakarcs Norbert

es a vegso allapot

es a vegso allapot Kép nagyítása


#379 2013.jún.07

Vakarcs Norbert

ez a kovetkezo stadium

ez a kovetkezo stadium Kép nagyítása


#378 2013.jún.07

Vakarcs Norbert

Jo napot kezdo uborkazo vagyok lenne itt egy par kep az uborkamrol es szeretnem tudni hogy mi a baja, elore is koszonom

Jo napot kezdo uborkazo vagyok l Kép nagyítása


#377 2013.jún.07

Nyikos József

itt 1 másik fotó

itt 1 másik fotó Kép nagyítása


#376 2013.jún.07

Nyikos József

megint lankadás hervadás és most a gyökérzet megvan szinte semmit nem kapott csak proplant trifender és yeald volt adva neki de ami nemkapott yeald ot azoknál is ez a tünet

megint lankadás hervadás és most Kép nagyítása


#375 2013.jún.03

Nyikos József

ez a múltkori fotó amit beszéltünk és a talajnak nincs baja vagyis nem volt mivel ec vel sikerült megmérni szval valamilyen szer okozhatta a bajt

#374 2013.jún.03

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

A trifender elsősorban talajban dolgozik, de elég sok tapasztalat van a lombkezelésekről is, pl. szamócában, szőlőben. Természetesen kontakt szerként kell vele számolni, nem jut be a növénybe, és ha az eső lemossa ismételni kell.

#373 2013.jún.03

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Szia Józsi! Nem perzselted meg valamivel?

#372 2013.jún.03

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Szerdától jön a jóidő, legalábbis bízzunk benne! Egy a lényeg, a gyökérzetet kell megtartani, onnan lehet újraépíteni a növényeket. Yeald, és lombtrágyák, hogy túlélje a kritikus napokat a növényke.

#371 2013.máj.31

Berki Zsolt

Azt hiszem, az idei évben nagy gondok lesznek az egész mezőgazdaságban! :( http://www.meteoprog.hu/hu/news/38954/ Már most baktériummal és peronoszpórával fertőzött az állomány. :( Szinte kilátástalan a helyzet, főleg az időjárás előrejelzést látva.

#370 2013.máj.31

Nyikos József

ezt mi okozza? és ellene hatásos a trifender akkor?

ezt mi okozza? és ellene hatásos Kép nagyítása


#369 2013.máj.28

Nyikos József

na ilyet még nem is láttam soha

na ilyet még nem is láttam soha Kép nagyítása


#368 2013.máj.28

Ignáczné Póti Éva

Ez a jelenség, ami a Józseféknél van, sajna nálunk is előfordul :(

#367 2013.máj.28

Nyikos József

0 a gyökérzet

0 a gyökérzet Kép nagyítása


#366 2013.máj.28

Ignáczné Póti Éva

Nagyon köszi a jótanácsokat! és reméljük, hogy a növénykék átvészelik ezt a hideget...

#365 2013.máj.28

Nyikos József

van még ilyen növényem ami megmaradt

van még ilyen növényem ami megma Kép nagyítása


#364 2013.máj.28

Nyikos József

na mutatok még pár fotót ezeket ma találtam újratelepités elötti fotók

na mutatok még pár fotót ezeket Kép nagyítása


#363 2013.máj.28

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Nehéz eset az idei időjárás, és egyébként is az uborkánál szent szabályok nincsenek, mert óriási a fajták közötti különbség, a talajok közötti különbség, a kondíció béli különbség és hagy ne soroljam. Az egy alap szabály, hogy hűvös időben magasabb EC-vel és kevesebb vízzel megyünk, de mostanság ez is nagyon bizonytalan, mert nem hűvös van, hanem határozottan hideg, amikor alig vesz fel valamit a növény a talajból! Jelenleg egyetlen fontos dolog van, a gyökérzetet megtartani, hogy el tudjon indulni az uborka, ha megjön a várva-várt jóidő! Néha pici nitrogén, pici Ca, és lehetőleg megvédeni a lombot a kórokozóktó, egyben lombon táplálni boronnal, Yealddal, mikroelemekkel.

#362 2013.máj.28

Ignáczné Póti Éva

Szép napot! Köszönöm a választ és a hozzászólást! :) Abban vagyok még egy kicsit tanácstalan, hogy esős időben a szükséges tápanyagot (csepegtetéses öntözés formájában) mikor célszerű kijuttatni. Nálunk minden napos az eső! Elég nedvesnek gondolom a talajt, bár logikusnak tűnik, ha megfelelő gyökérzettel rendelkezik a növény, akkor elvileg a fm/l oldatot fel tudja dolgozni, mégis tartok attól, hogy túlzott mennyiségű víz esetén lehetnek problémák. Egy kis gyakorlati tanács ebben nem ártana. :)

#361 2013.máj.27

Nyikos József

Laci te fenn vagy valamilyen közösségi oldalon? esetleg skype?

#360 2013.máj.27

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Kedves Éva, mindkét fajta remek a maga nemében, de a kettő együtt nem szerencsés, ugyanis a főszáras fajtáknál mindig inkább enyhe nitrogén túlsúly kell, hogy ne törpüljenek be, és kineveljék a terméseket, ne sárguljon le a kis uborka. Míg a harmoninál jobban kell vigyázni a nitrogénnel, mert könnyen elburjánzik, jobban kézben kell tartani a zöldmunkát is. Külön körön kellene őket tápoldatozni, akkor semmi gond. A levél szélek sárgulása utalhat kezdődő kalcium hiányra, persze egy kép sokat segít a döntésben, persze az sem mindíg egyértelmű, ismerni kell a körülményeket.

#359 2013.máj.27

Ignáczné Póti Éva

Kedves szakértők! Igaz, hogy a 341 bejegyzésemre még nem érkezett semmilyen visszajelzés, bár látom, vannak beírások, de a mások által leírt problémák és utánaolvasás után végül úgy döntöttünk, hogy cuproxattal megpermeteltünk. Ezek szerint nem döntöttünk rosszul. Érdekes és mindenki számára hasznos ez az oldal, csak gratulálni tudok a távsegítség nyújtás ezen változatához. Üdv: Ignáczné Éva

#358 2013.máj.27

Nyikos József

vett palánta az egész teljesen szinte kiment az állomány már Györi Sanyi valahol tudnánk kommunikálni ? valami elérhetőséget adnál?

#357 2013.máj.27

Győri Sándor

Még a fóliába is fázik az ubi.Nagyon lassan nő a termés rajta.

Még a fóliába is fázik az ubi.Na Kép nagyítása


#356 2013.máj.27

Győri Sándor

Józsi valamivel nagyon megperzselted a gyökeret? A tápkocka nagyon egybeáll.Ültetés után egy pár nappal már szétesőbe kellene lennie amikor kiveszik a helyéről,ha jól megvan áztatva.Saját kocka vagy vett?

#355 2013.máj.27

Győri Sándor

Tripsz szívogatás és Calcium hiány

Tripsz szívogatás és Calcium hiá Kép nagyítása


#354 2013.máj.27

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Én is a talajra tippelek!

#353 2013.máj.27

Nyikos József

ilyet még nem tapasztaltam mint ami történt ezen az éven és ezen az egy héten egy hét alatt tönkre ment szinte az állomány most próbálom újra kezdeni az egészet...picit a jég is besegitett minap meg ezek a szép esős napok.... újra vetem az állományt Laci de most úgy csinálom h a bakhátat átdolgozom teljesen és trifendert teszek bele aztán figyelek mostmár mindenre jobban mert tuti hogy a bakháttal van valami gondd mert van mellette 2-300 db palánt földönfutósnak megcsinálva azoknak semmi bajuk nincsen

#352 2013.máj.27

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Szia Józsi! Sajnos nulla a gyökérzet! Amíg az rendbe nem jön nem is várható javulás! Egy talaj EC-t kellene mérni, hogy milyen a talaj sótartalma, kell-e még mosatni. A mostani időjárás szintén nem kedvez a növénykéknek, több helyen megjelent már a didimella és a baktérium is. A nyálkás, vizenyős foltok a baktériumra utalhatnak, cuproxatos permetezés javasolt, magas dózissal, 5 l/ha!

#351 2013.máj.25

Nyikos József

vizenyős rohadás

vizenyős rohadás Kép nagyítása


#350 2013.máj.25

Nyikos József

és itt a másik kép na ilyenek a gondok

#349 2013.máj.25

Nyikos József

szára csattant meg

szára csattant meg Kép nagyítása


#348 2013.máj.25

Nyikos József

másik fotó

másik fotó
Kép nagyítása


#347 2013.máj.25

Nyikos József

mostani helyzet

mostani helyzet Kép nagyítása


#346 2013.máj.23

Nyikos József

itt van még 1 fotó

itt van még 1 fotó Kép nagyítása


#345 2013.máj.23

Nyikos József

itt amit beszéltünk is Laci

itt amit beszéltünk is Laci Kép nagyítása


#344 2013.máj.23

Nyikos József

ne itt az én betegségem

ne itt az én betegségem Kép nagyítása


#343 2013.máj.23

Györe Attila

Még egy kép:

Még egy kép: Kép nagyítása


#342 2013.máj.23

Györe Attila

Üdv! Készítettem pár képet a levélfonákról!

Üdv!
Készítettem pár képet a le Kép nagyítása


#341 2013.máj.23

Ignáczné Póti Éva

Üdvözlök mindenkit! Újak vagyunk az uborka termesztésben és mint egy aggódó anya a gyermekével, úgy pátyolgatjuk a szombati ültetésünket. Két fajtát választottunk a Rijk Zwaan fajtáiból, a Dirigent RZ F1 főszáras és a Harmoni RZ F1 nem főszáras fajtákat. Az utóbbinál azt tapasztalom, hogy a sziklevelek zöld színe a levél szélétől halványabb színű kezd lenni. Ültetést követő napon, vasárnap reggel a 400 fm ubit 400 l 1,5 %-os Ferticare I. oldattal öntöztük csepegtetéssel, kedd óta folyamatosan esik az eső és hűvös van. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen történés zajlódhat ebben a fajtában. Várom a kedves szakértők hozzáértő véleményét.

#340 2013.máj.22

Györe Attila

Üdv! Köszönöm a gyors választ! Tápanyagkánt nitrogént kapott kb egy hete talajba, illetve a mai napon wuxalt! Sajnos fonákról képet csak holnap tudok feltenni.

#339 2013.máj.22

Nyikos József

mivel volt kezelve az uborka tápanyagot permetszert mit kapott? levél hátoldaláról is tegyél már fel fotót.. sztem perzselés de csak 1 tipp eddig

#338 2013.máj.22

Györe Attila

Még egy kép:

Még egy kép: Kép nagyítása


#337 2013.máj.22

Györe Attila

Jó napot! Szeretnék segítséget kérni, az uborkám levelén apró szabálytalan sárga foltok jelentek meg, melyek később barnává válnak, a levél pedig hullámosodik! Szeretném megkérdezni, hogy milyen betegség lehet ez? Előre is köszönöm!

Jó napot!

Szeretnék segítsége Kép nagyítása


#336 2013.máj.21

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv Józsi, örülök, hogy rendbe jött! Nem tisztem más termékét bántani, sőt távol áll tőlem, de a veszélyes dolgokra jó odafigyelni. Próbáld ki az aminocalt a kalciumpótlásra, a Ca mellett magas aminosav tartalma is van, ami segít a stressztűrésben és a színképzésben is! Valamint szintén kellemes az árfekvése, hasonlóan a Yealdhoz.

#335 2013.máj.21

Nyikos József

Radifarm lesz a gond nálam is Laci sztem az állomány rendben van mostmár mosatás után de ami radifarmmal volt kezelve(bemártva) főként azoknál a palántáknál ment el a gyökér de hála helyrejött az egész most enyhe kalcium hiányom van de nem vészes de azt calbit c vel kezelem szval köszönök mindent

#334 2013.máj.21

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! A radifarmot permetezte, vagy öntözte? Lombon életveszélyes! Ott van a jó öreg Yeald, az nem perzsel, nem blokkol, hidegben is hat, és még olcsóbb is. Varga László

#333 2013.máj.20

Antal Lászlóné

330 BERKI ZSOLT ELKÜLDÖTT KÉPE A MI UBORKÁNK TÖKÉLETES MÁSA. NEM HASZNÁLTUNK GYOMÍRTÓT, STARTERREL ÉS RADIFARMMAL VOLT KEZELVE. KÉREM A SEGÍTSÉGÉT, MI LEHET A PROBLÉMA?

#332 2013.máj.13

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Ez valami vegyszer hatás, gondolja végig a gyomirtástól, a talaj előkészítésen keresztül, a lombkezelésekig, hogy mit kapott (beleértve a szerves trágyát is!), és beszéljük meg, hogy mi lehet az ok. +36 30 9 286 172 Varga László

#331 2013.máj.13

Berki Zsolt

Beillesztek egy 2. képet is. Itt a levél fonákjának bal oldalán "szúrás" nyomok látszódnak. Atkát sehol nem látni...

Beillesztek egy 2. képet is. Itt Kép nagyítása


#330 2013.máj.13

Berki Zsolt

Üdvözlöm a Fórum olvasóit. Korai uborkám van, ami nincs letakarva fátyolfóliával. Néhány napja vettem észre, hogy a 3-4. levelein sárga foltok jelentek meg, amivel kapcsolatban tanácstalan vagyok. Szemezgettem a fórum hozzászólásai között, de nem találtam választ a kérdésemre.. ( Igaz, az uborka esetébe nincs 2 azonos kultúra. ) Semmiféle kártevőt nem érzékeltem sem a növényen, sem körülötte.. Proplanttal törtét a belocsolás, kezdetben Kasumin-Championnal kezeltem, tegnap Warrant+Forumot kapott az állomány. A locsolás Starter műtrágyával kiegészítve történik! A kérdésem az lenne, hogy egyáltalán milyen betegségről van szó, és milyen növényvédő szert ajánlanak ellene?

Üdvözlöm a Fórum olvasóit.
Kora Kép nagyítása


#329 2013.ápr.29

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Enyhe nitrogén túlsúly és továbbra is a kalcium. Azaz én egy kiegyenlített N-K arányt javaslok, plusz kalciumnitrát. Nem szabad magas dózisokkal menni, 1,8-2 EC fölé semmiképpen, a gyökeret éppen kell tartani. Ha a kis uborkák sárgulnának, vagyis elrúgna a növény az N arányt kell növelni, mert az valószínűleg kimosódhatott.

#328 2013.ápr.27

Marton Gábor

Beindult a gyökérzet a Radifarmtól meg a startertől.És magas Cink tartalmú szert vettem a gyökérnek.A korona ujjul kifelé csak nyomja ki a kis uborkát a koronájába,mi lenne neki a legjobb most hogy beindultam a kis fehér gyökerek?

#327 2013.ápr.23

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Gyorsabb, biztonságos, még lombon sem perzsel, és mellékesen egyharmadába kerül! VL

#326 2013.ápr.23

Marton Gábor

Üdv..Jelenleg nem volt.Miért a Radifarm Starterrel nincs olyan hatásos? Azt mondták az jobb,de ha lesz egyből veszek. Már azon ne múljék csak már jönne rendbe . Köszönöm Varga László!

#325 2013.ápr.22

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Gyökér nélkül nincs növény, ez tény. Javaslom továbbra is a Yealdot, az mehet akár lombra, akár talajba, és nagyon gyors a hatása!

#324 2013.ápr.22

Marton Gábor

A föld volt mosatva,tiszta viz meg kálcium. Csak ezt kapta,meg a napi szintem Calbit C meg Wuxall permetezve.Nincs gyökér!!! Nem tudja felvenni a tápanyagot,Radifarm lett tegnap Starterrel meg Triffender .Semmi hajszálgyökér nincs. Hiába adom neki a tápot ha nem tudja felszivni. Kösz.

#323 2013.ápr.22

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Bocs, elfeledtem, Cuproxattal nyugodtan permetezheti, nem szívódik fel a növénybe, piac előt le tudja mosni, ha szükséges! Varga L.

#322 2013.ápr.22

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Kedves Erika! Egy-két kép sokat segítene, sok betegség okozhat ilyen tüneteket! Üdvözlettel, Varga László

#321 2013.ápr.22

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Egyet értek Sanyival. Röviden ennyi!

#320 2013.ápr.22

Győri Sándor

Gábor én ugy látom csunyán be van öregedve az ubi. Csak azon az állásponton vagyok, vagy 2-nap mosatás utánna pedig ahogy Laci irta Yealdal lecsepegtetni. És a lombtrátyázást minden másnap kellene csinálni mig el nem indul ujra.Cálcium és kállium felváltva.Lehet hogy nagyon meleg van a fóliában és ezért füll a gané és perzseli a gyökeret.

#319 2013.ápr.21

Igácsné Erika

Segítséget szeretnék kérni!!! A karalábénk levelein rozsdás foltok vannak! Mi lehet ez? csak azért nem tudom,mert még most kezdtünk hozzá. eddig még sosem volt karalábénk.Azt mondták Cuproxattal permetezzük,de már 1 hét múlva lehetne vinni a piacra,addigra letelik a várakozási ideje,mert sajnos nem találok semmit erről sehol!!!

#318 2013.ápr.21

Marton Gábor

A második fóliában ezek az elég siralmas tünetek vannak. Naponta csak kálcium,permetezve Calbit c és Wuxall.2 x Trifendert kapott. Hajszál gyökér szinte semmi nincs,és az uborkát is kis hegyesre nevel ki.Képek: http://kepfeltoltes.hu/130421/IMG_20130421_131015_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/130421/IMG_20130421_131024_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/130421/IMG_20130421_131033_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/130421/IMG_20130421_131105_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/130421/IMG_20130421_131118_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

#317 2013.ápr.20

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Továbbra is kalcium hiányt mutat a hajtáscsúcs, és még mindig magas a a talaj EC! Javasolnám a rendszeres kalciumos lombtrágyázást Wuxal kalciummal. A levél széleken viszont kezd káliumhiány tünete is megjelenni, vagy kevés a víz. A gyökér megerősítéséhez javasolnám a Yealdot, akár lombra, akár becsepegtetve.

#316 2013.ápr.17

Marton Gábor

A korona megint furán néz ki,a kálciumot kapja meg a tiszta vizet minden nap,semmi nitrogén kálium most. Mi lehet?? Képek: http://kepfeltoltes.hu/130417/IMG_20130416_192814_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/130417/IMG_20130416_192853_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/130417/IMG_20130416_192839_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/130417/IMG_20130416_192750_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

#315 2013.ápr.16

Gál Nóra

Helló, már régóta foglalkozunk uborkával de új betegségekkel találkoztunk, az elmúlt években soha nem volt ennyi baj az uborkával de ezen az éven már tehetetlenek vagyunk ezert szeretnénk az önök tanácsát kérni. Néhány palántán új betegségek jelentek meg , a tünetei hervadás, de csak elszórtan 10-15 palántán de terjed a mellette lévőre is, és a levelein kis pici barna foltszerű pontokat észleltünk, de ez mar elterjedtebb és valamelyiknél mar teljesen minden levele de némelyiknek csak az alsó levelein látszanak, fejlődése visszamaradottabb mint máskor. Ezek a tünetek nemrég jelentkeztek pontosabban mióta jo az idő, kérem segítsenek!!!!!!!!!

#314 2013.ápr.14

Marton Gábor

Értem,kösz az infót. A trágya csak a gyökérzet alá lett szántva.De a második fóliában nem!pedig ott ugyan úgy.És az uborka is nagyobb,itt meg megállt a növekedésben az Ekol,a Gunair egy fél méterrel magasabb,ugyanabban a fóliában.Nem nagyon látom jónak mosatni... Majd meglátom,most kevés vizet kap,mert túl van locsolva,meg csak kálciumot egyelőre ,meg 1-1 liter vivát csepegtettem be a két fóliába,az mindent erősit.

#313 2013.ápr.14

Győri Sándor

Nem ismerem ezeket az uborka fajtákat. A szerves trágyával vigyázni kell mert nagy kárt tud okozni ha túl van adagolva vagy éretlen vagy túl közel kerül a gyökérhez akkor perzsel és ha gyökérvesztés van olyankor is előjönnek a hiánytünetek,és akkor vissza kell állitani a gyökértömeget hogy tudjon dolgozni tovább a növény.Lehet terméskiesés is evégett.A fólia alatt meg kell nézni nincs e lebarnulva a gyökér.Ha gond lenne vele ki kell mosatni a tápanyagból vagy a szerves trágyából és utánna lecsepegtetni gyökérerősitő tápanyagot,PL YEARD PLUS-al. Nézd meg a 169-es hozászólást.

#312 2013.ápr.14

Marton Gábor

Köszönöm,de már rájöttem ,utána olvasgattam egy kicsit,Kálciummal meg Wuxalal meg mikroelemmel van fújva,csak az volt a baj hogy nem folyékony Calbit C vel ,hanem darabossal.Ma lett újra wuxallal meg folyékony kálciummal és topázzal . Meg azt a tanácsot kaptam hogy káliumot meg keserűsót egy ideig ne adjak,mivel hogy elég sok szerves trágya és olajretek lett beszántva,és nagy a tápérték.És ezen felül eddig mindig kapta a kálium ,ammónium nitrát és keserű só dózisát.És nem is terem szinte semmit. Majd teszek fel képet jövőhéten hogy változott-e. Amúgy meg csak az Ekolon jelentkezett ez a hiánytünet vagy túladagolás ,sem a Gunair on sem pedig a Mirabelle en.

#311 2013.ápr.10

Győri Sándor

Van egy másik hely ahová rakott képeket és azokon jól látszik a hiánytünet.Lehet hogy teljes hiány van ahogy irod csak nekem ez jobban szembetünő.http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=account/customer_support/posts&topic_id=15029 Ezen vannak a képek.

#310 2013.ápr.10

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Szia Sanyi! Nem felejtettem el, viszem az anyagot személyesen, ha egyszer végre lesz egy szabad órám. A kalciumhiányt nem értem, miből vetted, nekem az inkább relatív kalciumhiány, de várom a véleményed.

#309 2013.ápr.09

Győri Sándor

Úgy látom Gábor Cálcium hiány is van.Leggyorsabban lombtrágyázással lehet visszaállitani a Cálcium hiánytüneteit. Wuxal Calcium.

#308 2013.ápr.08

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdvözletem és elnézést a késlekedésért! A kép alapján nagy fokú magnéziumhiány és mikroelem hiány van! Mit kapott alaptrágyaként, és mit kap jelenleg?

#307 2013.ápr.06

Marton Gábor

???? Lehet itt valakire számitani?

#306 2013.márc.29

Marton Gábor

Üdv.Nem tudom mi van az uborkámmal a korona rész meg van vastagodva és a levél is furcsán néz ki? Előre is köszönöm. http://kepfeltoltes.hu/130329/IMG_20130329_083942_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/130329/IMG_20130329_083947_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

#305 2013.jan.28

Győri Sándor

Szia Laci.Boldog új évet. Szeretném megtudni hogy Nyirbátor és környékény kik akkik a legtöbb féle KWIZDA terméket forgalmaznak. Láttam az új katalógusban jó pár újdonságot amit le is tesztelnék. Hogyan lehetne hozzájutni a új katalógushoz?

#304 2012.okt.04

Gábor Jolika

Nem szeretnének itt is forgalmazót? Mi kell ahhoz hogy valaki vagyis hogy hogyan lehetne az önök termékeit forgalmazni?

#303 2012.okt.04

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Hát ott valóban nincs forgalmazónk egyenlőre! Ebben n tudok segíteni, csak itthon! Varga László

#302 2012.okt.04

Gábor Jolika

Kérem tegezzen! Én Ukrajnában Ungvár közelében!

#301 2012.okt.03

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Hol lakik?

#300 2012.okt.03

Gábor Jolika

Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Sajnos nálunk nem lehet ezekhez a termékekhez hozzájutni vagyis az önök termékeinek csak töredékét tudtam megvásárolni! Lombtrágyázást végeztem a Wuxal Super lombtrágyával! A wuxál termékekből is csak ehhez tudtam hozzájutni kora tavasz és azóta sem található más! Még egyszer köszönöm!

#299 2012.okt.02

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! A kiadott tápanyag nagyon kevéske! Heti 2-3 alkalommal kellene kalciumnitrát, kb 1,5 kg/ 1000 l víz, illetve a komplex tápanyagból is, 1,5-1,8 kg/1000 liter. Én nem vagyok monó műtrágya párti (nekünk is van, nem azért mondom!), egyszerűbb lenne, ha a honlapunk főoldalán, valahol középtájon megnyitná a barna tápanyagos, lapozható füzetet, abban van egy konkrét receptúra az uborkára a harminc enynéhányadik oldalon. Az sem szentírás, (időjárás, fény, talajadottságok, stb.) sok minden belejátszik, de egy nagyon jó mankó lehet. Teljesen egyetértek az előttem szólóval, a folyamatos lombtrágyázás szinte elengedhetetlen az uborkatermesztésben, pontosan ezzel lehet kompenzálni, kivédeni, és optimális esetben megelőzni a hiánybetegségeket, illetve az időjárás stresszhatásait.

#298 2012.okt.02

Gábor Jolika

Milyen sózást ajánlana? ferticare-ból milyenre gondolt? A kálium helyet mit tanácsol? Kérem ha tud segítsen!

#297 2012.okt.02

Nyikos József

van bizony remény :-) de a sózást máshogy csinálnám nagyon kevés az a tápanyag nincs meg minden mikroelem azokat is adni kellene neki nemcsak ezeket pl ferticare v wuxal család abban vannak mikroelemek lomtrágyázás sem ártana kálcium mehet gyakrabban is sztem káliummal meg vigyázni kell kicsit vissza kellene venni belőle sztem mondom helyette mást adnék..

#296 2012.okt.02

Gábor Jolika

Üdv! Köszönöm az eddigieket! Ezek közül valamelyikkel? 1000 liter vízhez 40 dkg kálium nitrátot 30 dkg ammónia nitrátot 10 dkg keserűsót és hetente egyszer 1 kg kalcium nitrátot! Ezt egy tanácsadó javasolta a szomszédomnak és én is ez alapján öntöztem! Van még remény arra hogy valamicskét megújuljon az állomány?

#295 2012.okt.02

Gábor Jolika

Üdv! Köszönöm az eddigieket! Ezek közül valamelyikkel? 1000 liter vízhez 40 dkg kálium nitrátot 30 dkg ammónia nitrátot 10 dkg keserűsót és hetente egyszer 1 kg kalcium nitrátot! Ezt egy tanácsadó javasolta a szomszédomnak és én is ez alapján öntöztem! Van még remény arra hogy valamicskét megújuljon az állomány?

#294 2012.okt.01

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Valóban, ez peronoszpóra és nem is gyenge kórkép! Proplant, cuproxat, bravo, stb.. Didimella nincs! Vagy atka, de a levél fonák alapján inkább tripsz kártétel a másik gond. Tápanyagban nitrogénhiány, illetve komplex mikroelem hiány a probléma. Mit kap tápanyagban? Varga László

#293 2012.szept.30

Nyikos József

nagyon sokféle gondot látok én első az amitől ilyen sárgás foltok vannak a levelen az erős peronoszpóra fertőzés didimelláról szó sincsen !!! erős atkatevékenység is van jelen és a helytelen tápoldatozás vizhiány miatt nitrogén hiány miatt dobálja az uborkát

#292 2012.szept.28

Gábor Jolika


#291 2012.szept.28

Gábor Jolika

a nyolcas képen csomósával van elhalva a kisuborka és általába a tövek nagy többségére jellemző! A termés mennyisége nagyon megcsappant! És az ubik többsége körte alakra hasonlit vagy görbe és a sötétzöld szinről teljes világos szinte sárgás zöld az ubik ezen a képen nemtudom hogy mennyire kivehető ez!

 a nyolcas képen csomósával van Kép nagyítása


#290 2012.szept.28

Gábor Jolika


#289 2012.szept.28

Gábor Jolika


#288 2012.szept.28

Gábor Jolika


#287 2012.szept.28

Gábor Jolika

Az 5 kép a 3 ashoz tartozik!

#286 2012.szept.28

Gábor Jolika


#285 2012.szept.28

Gábor Jolika


#284 2012.szept.28

Gábor Jolika


#283 2012.szept.28

Gábor Jolika


#282 2012.szept.28

Gábor Jolika

Tisztelt Varga úr! A tanácsát és a szakértelmét kérném! 400fm fóliasátras uborkám van ami kb 10napja nagyon megbetegedett! bogártól kapott vertimecet és actarat persze nem egyszerre! Elsőre ECLAIRE és TOPASA-al fujtam majd az egyik póruljárt gazada tanácsára INFINITO-val és TOPSIN-nal fujtam le kétszer egymás után! Azt mondják DIDIMELLA a másik azt mondta magnázium hiány! Nem tudom csatolok pár képet kérem ha tud segitsen nagyon elvagyok keseredve!

Tisztelt Varga úr! A tanácsát és Kép nagyítása


#281 2012.szept.04

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv, szabadság miatt kicsit kimaradtam a hírfolyamból, de Sanyinak van igaza, lecsengőben a szezon, lanyhul az érdeklődés az uborka fronton, ez szinte minden évben így van.

#280 2012.aug.28

Nyikos József

Győri Sándor valahol valahogyan tudnánk máshol kommunikálni?

#279 2012.aug.28

Győri Sándor

Igy Augusztus vége felé már nem igazán érdekel senkit mi történik az ubival.Ilyenkor mindenki kezdi számolgatni hogy megérte vagy nem ubit termelni.Amit még 2-5 szedésig ad az már csak egy kis plussz.Ugy nézem itt már csak jövő tavasszal indul ujra a pezsgés.Addig is szép téli álmokat. Jótanács:A csepegtetőt ne akasszátok fel a hálóval együtt mert kivagdossa a háló hegyes vége amikor fúj a szél és tavasszal fojni fog mindenhol.Érdemes külön gúrigára felszedni.

#278 2012.aug.26

Nyikos József

mi az senki nincs itt fenn?

#277 2012.aug.17

Nyikos József

A legutolsó képet amit feltettem az a száron az a barnás fehéredés igaz sclerotinia? és a sárgulás amit feltettem az a nitrogén hiánya? vannak most is 1-2 helyen az állományban olyan növények amik 1-2 nap alatt felsárgulnak teljesen és pusztulnak is pedigy a gyökér épp és levélre wuxal microplantal mentünk bár ez a szélsőséges időjárás is amilyen az éven ahhoz képes csoda h még mindig van uborka sokan panaszkodnak h 1-2 hét és annyi már mindenkinek itt szinte

#276 2012.aug.07

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! A napi többszöri öntözés rendben, de a 10-20 dkg/ 1000 l víz dózis alacsony! 1-1,5 kg kell ahhoz, hogy ne mosódjon ki a tápanyag, elsősorban a N és a mikroelemek. A levél lemez sárgulása utalhat mikroelem vagy N hiányra. Ha a levelek durvák, smirglisek, akkor viszont a talaj EC magas, ami foszfor és Kálium felhalmozódásra utal, ugyanis azok nehezebben mosódnak ki a bakhátból. Javallanám, hogy a 20-20-20 helyett alacsonyabb P tartalmú komplexet használj, sőt átmenetileg én nem is adnék ki foszfort, csak nitrogént és káliumot, illetve Mg és Ca hatóanyagot, természetesen ez esetben a mikroelemeket lombon pótolni kell, pl. Wuxal microplanttal, boronnal, acofollal, kalciummal stb. a permetezésekkor.

#275 2012.aug.05

Győri Sándor

Nem mindegy hogy egy levelet látni vagy az egész ubit.Igy már szó sincs nitrogén túladagolásról. Ha egyszerre lett odaadva a napi vízadagja akorr könnyen ki lehet mosatni.Napi háromszori csepegtetéssel elkerülhető a kimosódás.Ha 500fm ubinak a vizadagja 3000l akorr azt három külömböző időpontban adjuk oda,8 órkkor1000l,11 órakkor1000l,15 órakkor1000l. Magába vizet ritkán adunk,mindig rakunk 10-20dkg valamit1000l-hez.pl amónim,kálcium,kállium,attól függ mit igényel az ubi.

#274 2012.aug.05

Nyikos József

neminkább nitrogén hiány lesz a sárgulás? mert olvastam h több vizzel kimosható a talajból könnyen és most melegben többször volt sima vizzel is locsolva a növény ezért erre is gondoltunk most lehet kevés a tápanyag nem?

#273 2012.aug.05

Nyikos József

mit csináljak most valami tanácsot tudnál adni Sanyi valami sózási tanács?

#272 2012.aug.05

Nyikos József

sózni pedig úgy szoktuk h master 20-20-20 0.6kg kálium 02.kg ammónium 0.5 kg keserűsó 0.2 kg 1000 liter vizhez mellé heti 2-4 kálcium ezt 4 napja kapja igy az állomány sclerotiniás volt régebben az állomány a leveleken még ilyen is látszik most

sózni pedig úgy szoktuk h master Kép nagyítása


#271 2012.aug.05

Nyikos József

itt az állomány rézt 1 szer kapott cuproxatot mellette a héten volt vertimec,dithane, topas,brawo használva ezek voltak persze nem egyszerre mindd mellé aktara volt méreg kapott radifarmos beöntözést és 1 szer kendalt ennyit kapott kendal 0.15 ml volt 10 liter szerhez

itt az állomány rézt 1 szer kapo Kép nagyítása


#270 2012.aug.05

Győri Sándor

Ez olyan mint a nitrogén tuladagolás.Mit kapott egy hétre visszamenőleg az állomány?Egy képet küldöl az egész allományról hogy néz ki?

#269 2012.aug.05

Győri Sándor

Ha nagyon durva réztaltalmu szert használsz PL,Rézoxidlkorid,vagy Mikromid lombtrágyát jó magás dózisban megöregiti a levelet és akkor lessz ilyen csiszolópapir.Vastag Réztartartalmu szerek visszafogják a hajtásnövekedést és kevesebb termés lesz.Ezért Championt is egymás után kétszer használunk utánna visszaálunk a Cuproxatra.

#268 2012.aug.05

Nyikos József

itt a fotó róla vizzel nincs gondd mert kapja rendesen és sót is ugyanúgy ahogy eddig kapta

itt a fotó róla vizzel nincs gon Kép nagyítása


#267 2012.aug.05

Nyikos József

másik problémám az h bekeményszik a levél majd hirtelen megpuhul besárgul csak az erek maradnak sötét zöldek és lankad pusztul a növény ezt mi okozhatja?

#266 2012.aug.04

Nyikos József

üdv most olyan gondom lenne h mióta ez a nagy meleg van a levelek egyre jobban keményednek meg mit tegyek hogy puholjanak valamit? sok helyen olyan mint 1 csiszolópapir annyira kemény lett itt tanácsolták a keserűsót h az puhit rajta sokat szted?

#265 2012.júl.26

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Gazelle, vertimec, spintor, felső dózisban, piretroid kiegészítéssel!

#264 2012.júl.26

Kiss József

Értem.Esetleg tudna ajánlani valami permetszert a tripsz ellen?

#263 2012.júl.25

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

A képek alapján foszfor túladagolás és baktérium a gond, didimella nincs!

#262 2012.júl.25

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Bár ebből a képből nem sokminden látszik, de én tripszre teszem a voksom!

#261 2012.júl.24

Kiss József

Tisztelt Varga László Úr!5-6 napja az uborkámnak semmi baja nem volt majd hirtelen alulról megkezdett sárgulni,atkára gyanakodva Magussal mentem rá 2x utána sárgarépa vírusra gyanakodva permeteztem meg Aliett-tel és Championnal.Jelentősebb javulást a permetezés után sem látok.Kérem segítségét.Előre is köszönöm.

Tisztelt Varga László Úr!5-6 nap Kép nagyítása


#260 2012.júl.24

Nyikos József

Szögletes levél foltosság virus túl sok foszfor és talán didimella én ezeket veszem észre de a didimella nem 100% a virus meg a baci az tuti

#259 2012.júl.23

Tóth János

hátulja (6)

hátulja (6) Kép nagyítása


#258 2012.júl.23

Tóth János


#257 2012.júl.23

Tóth János

hátulja (5)

hátulja (5) Kép nagyítása


#256 2012.júl.23

Tóth János

hátulja (5)

#255 2012.júl.23

Tóth János


#254 2012.júl.23

Tóth János

hátulja (4)

hátulja (4) Kép nagyítása


#253 2012.júl.23

Tóth János


#252 2012.júl.23

Tóth János

hátulja (3)

hátulja (3) Kép nagyítása


#251 2012.júl.23

Tóth János


#250 2012.júl.23

Tóth János

hátulja (2)

hátulja (2) Kép nagyítása


#249 2012.júl.23

Tóth János


#248 2012.júl.23

Tóth János

hátulja (1)

hátulja (1) Kép nagyítása


#247 2012.júl.23

Tóth János

mellékelem a fotót az uborka leveleiről. (1)

mellékelem a fotót az uborka lev Kép nagyítása


#246 2012.júl.22

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Ok! A gyökérre azért figyeljetek, néha egy Yeald a hőmérséklet változások előtt jót tesz!

#245 2012.júl.22

Nyikos József

igy volt meghervadva viszont amit beszéltünk cercobinnal megpermeteztem akkor meg dithane- al megfogta a betegséget majd mondtad a teldort azt is megkapta utána legutóbb kapott 1 kis topas-t meg mellé kendal-t és radifarmost öntözést azóta meg sem fonnyadt az uborka bár igazi meleg csak holnaptól lesz kiváncsi leszek h fogja birni de legutóbbi szedésünk 450fm ról 290 kg uborka volt sztem egész jó eredmény igy h ilyen beteg volt köszönöm a sok segitséget :)

igy volt meghervadva viszont ami Kép nagyítása


#244 2012.júl.22

Nyikos József

itt van a szár amit mondtam neked

itt van a szár amit mondtam neke Kép nagyítása


#243 2012.júl.22

Tóth János

Készítettem képeket a levelek hátáról is, viszont mivel több féle problémánk van, lehetne, hogy emailben küldöm el a képeket, itt nem fogjon sok helyet. köszönöm.

#242 2012.júl.22

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

A harmadik képnél valószínűleg a tripsz, vagy a tegű, esetleg az atka lehet a bűnös, szinén a levél fonákról kell keresni a tettest!

#241 2012.júl.22

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Ez a néhány deformálódott tő foszformérgezésre utal, de itt is meg kellene nézni a levelek hágulját, hogy nincs-e szivogatás nyom, és nem vírus okoz problémát!

#240 2012.júl.22

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Gomba, a levél fonákát is meg kellene nézni, hogy ott milyeny tünetek vannak.

#239 2012.júl.22

Tóth János

Tisztelt Varga László! Mi az oka, hogy az uborka levelei a képen láthatóak, és a végén elszáradnak. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Varga László! Mi az oka Kép nagyítása


#238 2012.júl.22

Tóth János

Tisztelt Varga László! Mi az oka, hogy az uborka néhány tő van ami ehhez hasonló. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Varga László! Mi az oka Kép nagyítása


#237 2012.júl.22

Tóth János

Tisztelt Varga László! Mi az oka, hogy az uborka alsóbb levelei ilyenek. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Varga László! Mi az oka Kép nagyítása


#236 2012.júl.21

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! A "halott" leveleket nyugodtan le lehet szedni, de a takarítás után érdemes adni egy sebzáro permetezést cuproxattal. Didimella ellen a triazolok jók, (systhane, topas, stb), kontakt mankoceb kiegészítéssel (pl.: indofil). Tripsz ellen az asetamiprid hatóanyag (pl.: gazelle), vagy hűvösebb időben a vertimec, melegben a spintor lehet megoldás. Természetesen a hatóanyagokat váltogatni kell, a rezisztencia veszély miatt. Varga László

#235 2012.júl.20

Bori Tünde

Tisztelt Varga László! Köszönöm válaszát az email-re azt írta, hogy Tripsz, nitrogén hiány, napégés és didimella a baj, némi mikroelemhiánnyal spékelve. Azt szeretném megkérdezni, hogy a Tripszre és a didimellára melyik szereket tudná ajánlani és hogy érdemes-e leszedni az alsó beteg leveleket. Előre is köszönöm.

#234 2012.júl.02

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Az acetamiprid hatóanyag felső dózissal (pl.: 40 dkg/ha gazelle) és piretroid kombinációban! Varga László

#233 2012.júl.01

Nyikos József

Mospilant Actarát ajánlom legnagyobb dózisban molytetű ellen ezek tuti ütik esetleg Sherpa még de nekem a Mospilan letakaritotta az összes molytetűt káposztában uborkában hatásos nagyon

#232 2012.júl.01

Mihályfi István

Tisztelt Varga László! Üvegházi molytetű ellen mit érdemes használni ? Élelmezés ügyi várakozás időnek az egyik kultúrában 3 naposnak kellene lenni ,a másik kultúrában lehet akár 10 napos is .Köszönöm a segítséget előre is .

#231 2012.jún.30

Varga Péter

Tisztelt Varga László! Csatoltam egy beteg tő képét. Mi lehet a probléma? Lentebb találtam a #200-as bejegyzést, amit hasonlónak vélek. Bár nálam a képen láthatótól nagyobbra nem nőnek a tövek. (Elpusztulnak.) Előre is köszönöm a segítséget.

Tisztelt Varga László!
Csatolta Kép nagyítása


#230 2012.jún.30

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Baci, cuproxat, kasumin! VL

#229 2012.jún.29

Nyikos József

levél háta

levél háta Kép nagyítása


#228 2012.jún.29

Nyikos József

igy kezdődik levél szélén látszik de van ahol hirtelen a levél besárgul majd szárad sztem nem didimella mert vizenyős a száraz rész szval tuti valami baci

igy kezdődik levél szélén látszi Kép nagyítása


#227 2012.jún.29

Nyikos József

Nekem meg ilyen problémám van proplanttal volt permetezve előtte pedig topas-zal és cuproxattal 1-2 nap alatt kezdett megjeleni ez a tünet most miltox speciállal mentünk rá mivel baktériumra gyanakodunk

Nekem meg ilyen problémám van pr Kép nagyítása


#226 2012.jún.29

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Éhes, szegény, kevés a tápanyag! Varga László

#225 2012.jún.29

Molnár Tamás

jó napot kivánok nem tudjuk hogy mi lehet hogy teli van kis uborkával és virág is van nem sárgul lefele a kis uborka és mégse nő meg fele

#224 2012.jún.28

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Vegyszer hatás (pl. gyomírtó), vagy klorózis (pl klór, nátrium mérgezés, éretlen szerves trágya, stb) Mosatni kell, és lombon táplálni! Varga László

#223 2012.jún.28

Győri Sándor

Mi lehet vele?

Mi lehet vele? Kép nagyítása


#222 2012.jún.19

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Kevés a tápanyag, akár 10-20%-kal lehet növelni a dózisokat, de csak fokozatosan!!! Az arányok kb. jók, de az időjárkálás mindig befolyásolja az aktuális igényeket. Melegben alacsonyabb, hűvösebben magasabb dózisok mehetnek. A kalciumnitrát is mehet nyugodtan magasabb adagban, akár 20-30 dekával is. Varga László

#221 2012.jún.19

Nyikos József

Györi Sándornak tudnék adni 1-2 tippet még a növekedésre de az már nem kwizdás termék szval nemtudom leirhatom-e ide

#220 2012.jún.19

Nyikos József

nekem is az a gondom h kezdd megállni az állomány hiába én is úgy sózom mint györi sándor de mindig bejön a kalcium hiány folyton küzdök vele hiába lombtrágyázom heti 1 szer kalciummal is +ban

#219 2012.jún.19

Győri Sándor

Nincs baja az ubinak.Ugy álltalánosságban lassu a nōvekedés.Az idöjárási tényezö befolyásolja?12-8-24 /1kg +50dkg amonium+20dkg keseruso, 3naponta kalcium 1kg/1000l

#218 2012.jún.19

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv Rácz Úrnak! Nekem száraznak tűnik a talaj, kevés a víz! Sanyinak: Ha nem nő a kis uborka, vagy lesárgul, és elrúgja a növény, akkor kevés a nitrogén, a N-K arányon tolni kell 1-2 tizedet a N irányába. Varga László

#217 2012.jún.19

Győri Sándor

Amikor elkezd lankadni a levél akkor kell elkezdeni a csepegtetést és várni az eredményt .

#216 2012.jún.18

Győri Sándor

Laci miert nem nö a sok kisuborka?

#215 2012.jún.18

Győri Sándor

lehet a szervestrágya a hiba.ha sok van allatta akkor egy pango árok alakul ki es a vizet nem eri el a gyoker. óránként 1liter/meter ės megnezni hogy lankad e továbra is.

#214 2012.jún.18

Rácz Károly

Elnézést a dupla post ért ^^:

#213 2012.jún.18

Rácz Károly

Töltök fel képet a gyökérről és a körülötte lévő talajról.Ami mostanában történt vele: Dithan (csepegtetőcsöeken keresztül), Previcur permetezés(egy sort próbaképp), Kenda calbid C permetezés, foszfor túlsúlyos műtrágyázás, és az egyik sor fölé árnyékolót is tettünk. Próbaképpen fel lett szedve a feketefólia 2 sorról, ki lett ásva az egyik növény gyökerének a környéke de nem látszik rajta rohadás vagy bármi szokatlan. Reggelre teljesen rendbe jönnek, de a meleg nem lehet probláma szerintem, a sátor majdnem 5m magas ventillátorokkal, és az ajtó szélirányban van. Sajnos már szinte minden növénynek ez a problémája. Most radifarmot javasolták, azt még kipróbáljuk hátha segít. üdv.

Töltök fel képet a gyökérről és Kép nagyítása


#212 2012.jún.18

Rácz Károly

Töltök fel képet a gyökérről és a körülötte lévő talajról.Ami mostanában történt vele: Dithan (csepegtetőcsöeken keresztül), Previcur permetezés(egy sort próbaképp), Kenda calbid C permetezés, foszfor túlsúlyos műtrágyázás, és az egyik sor fölé árnyékolót is tettünk. Próbaképpen fel lett szedve a feketefólia 2 sorról, ki lett ásva az egyik növény gyökerének a környéke de nem látszik rajta rohadás vagy bármi szokatlan. Reggelre teljesen rendbe jönnek, de a meleg nem lehet probláma szerintem, a sátor majdnem 5m magas ventillátorokkal, és az ajtó szélirányban van. Sajnos már szinte minden növénynek ez a problémája. Most radifarmot javasolták, azt még kipróbáljuk hátha segít.

#211 2012.jún.18

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! A lankadás, hervadás több okból is lehet, de víz ellátási problémát jelez. Okozhatja vakond, fuzárium, gyökérvesztés, csak hogy a szélsőségeket soroljam. Az, hogy rendben ítéli a gyökeret mit jelent? Csak a fehér gyökér szőrök tudnak aktívan vizet, tápanyagot felvenni. A kiszáradás szintén okozhat gondot, de akár a pangó víz, a levegőtlen talaj is. Varga László

#210 2012.jún.17

Rácz Károly

Udvözletem! Akadt egykis problémánk az uborkánkal. Fóliás bakhátas termesztés, trilogy fajta. És kb két hete elkezdtek elhervadni először azthittem csak az öntözőrendszer hibás itt-ott, ezért emeltem a vízadagot de már kiderült hogy nem azvolt a baj. A gyökere egészségesnek tűnik, a száron és a levélen sem látni semmit. Egy helyi szakember tanácsára le lett permetezve topas-al de nem javult tőle a helyzet ezért fordulok most önhöz segítségért. udv.:Rácz Károly

Udvözletem! Akadt egykis problém Kép nagyítása


#209 2012.jún.13

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Egy-két kép nem ártana a levelekről, és a levél fonákról sem. A pettyek lehetnek szívogatás nyomok (tetű, tripsz, poloska), akkor a levél fonákon nyoma kell, hogy legyen! Kezdődő gomba foltok, avagy perzselés is. A fehér elszíneződés valószínűleg nap égés. Varga László

#208 2012.jún.13

Kovacs Magdolna

Szep jo napot kivanok. Problemam van az uborka palantaimmal. Meg ket leveles allapotban vannak, de maris vilagos, apro foltok talalhatoak rajta (nagyon kicsik es a levelzeten ossze vissza vannak jelen, mintha erkozokben fekudnenek). Mindezek mellett a level szine feltunoen vilagos szinu. A szikleveleken pedig feher foltok talalhatoak. Kerem segitsenek, hogy mi lehet/ lehetnek ezek es hogyan menthenem meg oket. Elore is koszonom!

#207 2012.jún.12

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Hívjon fel, meg kellene vizsgálni az egyéb körülményeket is. Varga László

#206 2012.jún.10

Nyikos József

Liszteskék molytetű ellen mivel lehet védekezni? Sherpa Sanmite Nurelle ilyenek voltak alkalmazva de nem hatnak igaz nem az uborkán van hanem a káposztán de nem lehet őket irtani nem pusztulnak el és egyre több és több van belőlük pedig dupla dózissal mentünk ellenük de nem hatásos

#205 2012.máj.30

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Cuproxat 5l/ha boron max 2l/ha sebfedés és stresszoldás, amint lehet! Varga Laci

#204 2012.máj.30

Gál Gábor

üdv.jégverés után mi a legfontosabb?jol elverte.a pótlás után persze

#203 2012.máj.29

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Én alternáriát nem nagyon látok, fenésedés és didimella inkább. A hajtáscsúcs széle sárgul, azaz kalcium hiányra utal. A Bravo mellé javasolnám a topast (akár championnal, vagy méginkább cuproxattal kiegészítve). Tápanyagban egy starter azért nem ártana, illetve lombra vagy csepegtetve egy Yeald pluss, a gyökértömeg növelés miatt. Nevelni aztán kiegyenlített tápanyag arány mellett (Agriplant 3) külön kijuttatva heti egy-két kalcium nitrátos öntözést kellene beiktatni az enyhe nitrogén túlsúly kialakításához, illetve a folyamatos kalcium bevitelhez. (1,5-1,8 kg / 1000 l víz dózisban. A lomtrágyákban maximálisan egyet értek Sanyival! Üdv: Varga László

#202 2012.máj.28

Nyikos József

Győri Sándor a kapcsolatot valahogy fel tudnánk venni? lenne pár kérdésem tápoldatozással kapcsolatban és h lehet olyan nagy gyökeret növeszteni mit mutatta tavaly most 4-5 leveles az uborkám mit tegyek a talajba tápanyagot eddig csak 3 hete kb trifendert kapott

#201 2012.máj.28

Győri Sándor

Szia Laci.Ugy látom mintha egy fenésedés és altenária együtt lenne.Nekem is volt ilyenem vagy 3évvel ezellőtt. Amit lehet ilyenkor csinálni 2naponta lomtrágyázni, Wuxal kalcium ,Wuxal ascofol,Wuxal microplant.Permetezés Champin,Bravo500,blokkban3szor.Tápanyag nitrogén billentett legyen mert ki kell nőnie belőle.Ha lentebb görgetel a beszélgetésekben akkor látol hasonló képet mint a tied.Remélem tudtam seggiteni.

#200 2012.máj.27

Makkai László

3 sorom ilyen

3 sorom ilyen Kép nagyítása


#199 2012.máj.27

Makkai László

Még egy kép

Még egy kép Kép nagyítása


#198 2012.máj.27

Makkai László

Milyen betegség lehet ez?

Milyen betegség lehet ez? Kép nagyítása


#197 2012.máj.21

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! A színe alapján, illetve a képen már sárguló kis uborka miatt nitrogén és mikroelem problémának tűnik. Valószínűleg a talaj P és K ellátottsága jó, ezért relatív N hiányt mutat. Továbbra is nitrogén túlsúlyon kell tartani (magnézium kiegészítéssel), illetve lombra kellene Wuxal mikroplanttal permetezni egy 1,5-2 dl/ 100 liter víz dózisban egy-két alkalommal. Varga László

#196 2012.máj.19

Homoki Ferenc

Üdvözlöm, azóta ilyen lett az uborka(Kal.-0.6,kg.Am.nit.-0.5,kg.+magnezium-0.3kg.-1000liter vizhez amit kap) nem -e felszivódási probléma lehet a baj?

 Üdvözlöm, azóta  ilyen lett az Kép nagyítása


#195 2012.máj.09

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdvözletem! A görbülést okozhatja rovar szúrás, mikroelem hiány, hőstressz. A kép szerintem kezdődő kálium és enyhe magnézium hiány, de jó lenne egy kép a levél fonákjáról is, hogy nem kezdődő gomba, vagy baci probléma-e? Varga László

#194 2012.máj.06

Homoki Ferenc

Tiszteletem Varga Úr.Kezdö uborkázó vagyok,eddig minden rendben volt ,de most elkezdett görbülni az uborka és a mellékelt fotóról sem tudom ,hogy mitöl van. válaszát előre is köszönöm!


Tiszteletem Varga Úr.Kezdö ubo Kép nagyítása


#193 2012.máj.02

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv Bocskai Úrnak! Most próbálok gyorsabban reagálni, de sajna rendesen el vagyok látva kérdésekkel! A lankadás mindig víz hiányra utal, ami lehet tényleges vízhiány, azaz keveset juttat ki, vagy gyökérvesztésből adódó vízfelvételi probléma, amikor a lombozathoz képest kicsi a gyökértömeg, és egyszerűen képtelen megfelelő mennyiségű vizet felvenni, bármennyi legyen is az öntözés. Ilyenkor lehet a lombozatot csökkenteni, hogy kevesebbet párologtasson, ez mindig a fajtától függ, hogy mennyire "metszhető", mennyire képes regenerálódni, illetve a jobb megoldás a gyökérzet regenerálása, növelése. Erre a Yeald plus alkalmas, 1,5 ezrelékben csepegtetve, vagy max. 5 ezrelékes töménységben lombkezeléssel alkalmazva. A másik megoldás egy-két starteres kezelés, de a foszfort sem szabad túlzásba vinni, mert kicsaphatja a talajból a kalciumot, és akkor az okozhat problémát a későbbiekben! Továbbá: lankadást okozhat a fonálféreg miatti gyökérvesztés, remélem ezt kizárhatjuk, fuzárium, vagy egyéb talajgombák, de remélem ezt is kizárhatjuk, és még kb. 100 probléma, de remélem ezeket is kizárhatjuk. Az esetek többségében a fent vázolt bajok okozzák a gyakori gondot, persze mindig vannak extra esetek! Egyébként milyen fajtát (fajtákat) termel, már csak, hogy generatív, vagy vegetatív típusról beszélünk-e? Varga László

#192 2012.ápr.27

Nyikos József

Hát tápanyagban biztos h gondd volt mert mondom a levelei szélén látszik a kálium hiánya keress rá bárhol h kálium hiány és kihozza mik a tünetek elnézést h most irok de mi még csak most kezdtük el a bakhátat csinálni neki és igy nekünk még csak májustól lesz uborkánk azért lankad mert kevés vizet kap kevés a gyökér alatta leterhelt a növény v másik gondd a didimella lehet erre tippelnék

#191 2012.ápr.24

Bocskai László

Már egy hónap is eltelt a kérdésem írásától, de azért köszönöm a reagálást! Attól, hogy nagyon sok bajt látott az uborkámon, eddig nagyon jól termett és már elérte a kb 2.30m magasságot. Most már a kaccsokon is terem. Tápanyaghiányom biztos nem volt :). Erős napfényes nappalokon viszont kb. 10-20%-a megengedi a levelét. Ez vajon mitől lehet? Reggelre úgy néz ki, mintha kutya baja lenne. Ha szükséges, kiteszek képeket is. Köszönöm

#190 2012.ápr.23

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdvözletem! Valóban több kisebb hiba is látszik. Egyik szerintem is a perzselés, ezt a növény kinövi, kis stressz, amit bóros lombkezeléssel (Wuxal Boron Max) lehet gyorsítani. A levél széli sárgulás valóban kálium hiányra utalhat, de ez lehet relatív szárazságnak is a következménye, azaz nem feltétlenül tényleges káliumhiány! Magyarán lehet, hogy az egyenletesebb öntözés önmagában megoldhatja a helyzetet, de az is lehetséges, hogy ténylegesen káliumosabb oldatot kell adni a növénynek. Varga László

#189 2012.ápr.19

Nyikos József

Kedves Bocskai László hát én nagyon sok bajt látok az uborkáján! Az első az ami a tápanyaghiányt jelzi a világos levélszegélyen nagyon jól látszik h kálium hiányos az uborka sztem a másik pedig amit láthatunk mondta is h déli leveleken látszik az perzselésre utal amint látom réztartalmú szerrel volt kezelve a növény és sztem ez okozott enyhe perzselést ez lehet az oka a levelek száradásának az erek között de ez csak 1 tipp az egész :-) bár több 10 éve uborkázom de inkább a szakértő mondja meg a biztosat :-)

#188 2012.márc.22

Bocskai László


#187 2012.márc.22

Bocskai László


#186 2012.márc.22

Bocskai László

Jó napot kívánok Mindenkinek és üdvözlök mindenkit! Nekem már január 24-n megkezdődött az idény. Az uborka a fóliasátorban van. Varga Lászlóhoz fordulnék elsősorban és szeretném megkérdezni, mi okozhatja a képen látható "jelenséget" (betegséget). Azt hozzá fűzném, hogy csak azokon az alsó leveleken látható ez, amelyek a déli oldalt vannak. Köszönöm válaszát!

Jó napot kívánok Mindenkinek és Kép nagyítása


#185 2011.aug.29

Nyikos József

Még mindig adok az ubimnak jó 2 hetet... :-D

#184 2011.aug.21

Hegyi György

Tiszteletem mindenkinek! Érdeklődnék valaki termeszt-e a dunántúlon Zala megye környékén uborkát. Szakmai tapasztalatcsere céljából fölkeresném. Köszönöm!

#183 2011.aug.11

Nyikos József

Hát az én uborkámnak is adok még kb 3-4 hetet de ez még az időtől is függ. Győri Sándor valahogy a kapcsolatot fel tudnánk venni? Érdekelnének nagyon tippek ötletek szeretném ha jövöre összejönne ismét 1 jó szezon mert 2 éve valahogy nem áll össze 1 tökéletes szezon nekem :(

#182 2011.aug.11

Győri Sándor

A héten beszéltem az egyik ismerőssel és ő még kb 4hetet ad még neki.Még zöld az állománya.Másképp csinálja mint ahogy mi szoktuk. Megbeszélem vele ez évi állomány fenntartását és majd megírom hogyan kezelte.Volt olyan szedése 500fm-ről 550kg-ot szedet 1szedésre 110ft-os átlagban.

#181 2011.aug.11

Balázs Pál

Az enyémnak 1hetet adok, de aki nem tudja a pénzét hova tenni az költsön rá.

#180 2011.aug.09

Nyikos József

Nos ki h áll az uborkával ebben a jó kis télies nyárban? Nálunk sokan azt mondják kb még 2 hét és vége ennek az évnek :( Ez a nagy hőingadozás párás idő nem tesz jót neki sajna :(

#179 2011.aug.05

Győri Sandor

A napi tápanyag adagot kell 2-3 részletben odaadni.Kb,időpontokat írtam.

#178 2011.aug.05

Nyikos József

Lehet még 1 kérdésem? A napi tápanyagellátást h csináljuk mit tegyünk bele reggel 8 kor 11 kor és 14 kor?köszönöm a hasznos információkat

#177 2011.aug.04

Győri Sandor

Ilyen gyökér legyen ahoz egy rendszeres tápanyag ellátás 2-3 év gyakorlat a saját kertben,reggel este figyelni az állomány változását.A betegségek viszaszoritása.Egy PH mérő, szinten 6-6.5 tartani az uborka PH-ját.Napi 3-szori tápanyagozás,8-órakor 11-órakor 14-órakor .Na meg egy jó szaktanácsadó aki meg tudja mondani milyen betegségről van szó és mivel kell kezelni.

#176 2011.aug.04

Győri Sandor

Az Altenária,Mozaik virus ami most jött a héten,és peronosz ami most fog jönni,Champiom,Bravó 500,Wuxal calcium,és tapadó.4-napos fordulóval és 3-szor ugyanezzel.Vagy ha nagy a peronosz fertőzés a bravo500-at le lehet cserélni Proplantra.Melette minden másnap Nitrogénes lombtrágyával permetelni.A gyökéren keresztül pedig nitrogénemelt tápanyaggal menni 3-4 napig mig ki nem növi a betegséget.Most kezd petézni és rajzani a levéltetű.Ütni kell őket nagyon mert ha nagy a lombozat betelepszik hamar.Azt tudni kell hogy a levéltetű 1-nap alatt ha olyan a széljárás képes 500métert repülni.Nem biztos hogy nálunk van a levéltetű,körbe kell nézni a szomszédoknál.Elhanyagolt telek,kertvégeken a nagy dudva,vagy akkár valamilyen fán a környéken.

#175 2011.aug.03

Nyikos József

Hát akkor lehet még használni Danadimot ha még nem termelünk eladásra mikor még hajtatás elindul.Én csak mondtam 1 ötletet h nekem régen ez megfogta. Jelen pillba tudnám mondani a Talstart de az is be van tiltva igy helyette tudom ajánlani a Vertimec-et és a Sanmite-t ezek hatásosak tényleg.

#174 2011.aug.03

Balázs Pál

Bocsánat elütöttem az Ú-t nem volt szándékos, mégegyszer elnézést Nyikos Úr!

#173 2011.aug.03

Balázs Pál

T. Nyikos Űr! Emlékeztetném a szaktanácsadó Úr 133-ik bejegyzésére! Akkor igaz amit állít, ha saját magának saját felhasználásra termel,de ugye konzervipari célra termelünk s ez már nem mindegy. Vannak ub.ban engedélyezet szerek s vannak ami nem, ide tartozik a dimetoát hatóanyagot tartalmazó Danadim, Bi 58. Azért vezetünk permetnaplót, hogy igazoljuk magunkat, ha baj van

#172 2011.aug.03

Nyikos József

Ilyen szép gyökér állományt h lehet elérni? Mivel kezeljük a növényt és hogyan?

#171 2011.aug.03

Nyikos József

Kedves Balázs Pál mindenki magának dönti el h mivel is akarja kezelni a növényét! Ha okoskodunk akkor adok már 1 permetezési szempontot ide. Kedves Győri Sándor kapcsolatot fel tudnánk venni valahol? pl facebook v msn?

Kedves Balázs Pál mindenki magán


#170 2011.aug.03

Balázs Pál

Csak nem bírom ki, hogy ne jöjjek vissza......József a Danadommal nem kellene hangoskodni, mert nem engedélyezett szer az ubiba, sőt tilos /ilyenkor/ a ható anyaga=Bi-58-al így is volt baj az uborkákkal az idén, tudja? Na erre irtam én: ha nyakló nélkül irogálunk egymásnak abból nem jó fog kijönni, Sándor nagyon jókat ír jó lenne még oda írni mi ellen mivel lehet védekezni pl. az alrenária ellen. Jó indulattal: Balázs Pál

#169 2011.aug.02

Győri Sandor

Ha jól dolgozik a gazda ilyen a gyökér.

Ha jól dolgozik a gazda ilyen a Kép nagyítása


#168 2011.aug.02

Győri Sandor

Sceloktóniás.Erre kell a trifender.

Sceloktóniás.Erre kell a trifend Kép nagyítása


#167 2011.aug.02

Győri Sandor

Altenária

Altenária Kép nagyítása


#166 2011.aug.02

Győri Sandor

Altenária

Altenária Kép nagyítása


#165 2011.aug.02

Győri Sandor

A danadin mezei poloska ellen nagyon hatásos reggel korán. A thiovit lisztharmat ellen.Én még nem vettem észre hogy valamelyik hatot volna az atkára.Baktérium ellen Kasumin az idén megint engedték csak olyan drága mint az arany ára.Peronosz Cuproxat vagy Champion vagy Proplant. A tőrothadás nem mindegy melyik fajta barna a szára vagy fehér.Én az idén kihagytam a termelést mert még májusba se volt tiszta hogy megtudom e művelni a kertet a sok viz miatt.Most odajárok seggitenni 10km uborkát permetelni tápanyagozni. A szomszédomban pedig 20km van.Az előbb nem jól irtam a nevét az aktarának.A Trifendrt mindenkinek ajánlom kezdéskor ha már volt ott uborka,és év közben is ha fehér rothadás lenne a száron.De jobb meg ellőzni.Köldök egy pár képet amit nem lehet látni minden nap.

#164 2011.aug.02

Nyikos József

Én csak azért irtam a Danadimot mert az is ritkitja az atkát vagy esetleg Thiovit jet ez is gyériti az atkát a zöld állatka pedig fátyolka és atkával táplálkozik szval nagy kárt nemnagyon csinál sztem Györi úr ön mivel kezeli a növényét? tudna adni tippeket h mi mi ellen jó hatásos? pl peronosz atka tetű didimella tőhervadás baktérium sztem sok embernek segitene ha lenne 1 támpont hogy ezek ellen mivel permetezzenek

#163 2011.aug.02

Győri Sándor

Permetlé mennyisség az uborka magasságához. 50cm 500fm 30l 100cm 500fm 60l 150cm 500fm 90l 200cm 500fm 120l Ha kevés a permetlé mennyisége akkor gyengül a permetszer hatása.

#162 2011.aug.02

Győri Sándor

A sanmite jó szer az atkára.Figyelni kell mert nem azonnal üt hanem 2-3 nap után is van hatása az atkára.A lekkönyebben ugy lehet megnézni az atkát ha a levelet megforditm és a nap felé tartom.Egy pár másodperc mulva elkezdenek mozogni és akkorr látszik milyen arányu a fertőzés.Mennyi porszem mozdul meg.Ha ilyen nagy mértékü a fertőzés akkor az már tavasszal bent volt csak most volt a nagy rajzása.Ha erős a rajzás lehet egy kicsit emelni az előirt adagján.Az a zöld valami amig nem csinál kárt addig nem muszáj aggódni. Lehet csak árva szúnyog. Danadint ilyenkor már nem nagyon használunk. Az attkara jó levéltetű meg lepkék ellen.

#161 2011.aug.02

Nyikos József

Sanmite-ot ajánlom hozzá pedig Danadim mérget ezek takaritják az atkát rendesen :-)

#160 2011.aug.02

Balogh Sandor Attila

tisztelt uraim ugy latom hogy tob eves multal rendelkezo termelok vanak koreinkbe na meg varga ur akinek az edig nekem mondot tanacsai hasznaltak azt szeretnem kerdezni az ubimat meg lepte a takacsatka orak alat anyira megfota hogy citrom sarga lat 500fm-bol kb 70 es nem tudom meg akadajozni a terjedeset volt szorva vertimekel 2szer abametimel 2szer es nissorunal 1szer es csak terjed most pediglen van lepkem zold es atlatszo szarnyakal es szeretnek tanacsot kerni hogy ara mit lehet szorni mert kaptam tanacsot aktara-val szorjam elore is koszonom t

#159 2011.aug.01

Nyikos József

Igy van bizony a remény hal meg utoljára.Tudna még ilyen tanácsokat adni?Ezek a permetszer keverések és sózási tippek mindig jól jönnek :-) ön miket szokott használni permetezésre és hogyan? és sózásra?

#158 2011.aug.01

Győri Sandor

Remélem tudtam valamenyit segiteni. A remény hal meg utóljára.

#157 2011.aug.01

Győri Sandor

Úgy látom a képeken vírus,dídímella,meg tápanyag hiány. Ha esős idő van akkor kevés víz több tápanyag.Pl, ha esik az eső és már áll a víz a földön akkor PL, 500fm 700l/2kg ha süt a nap 30-fokos melegben 500fm 3000l/3kg.Ha sok eső van etetni kell ha meleg van itatni.A Curzatte erős réz visszább fogja az állományt,és a fedése sem jó ilyen időjárásban.Ha permetelünk blokkban szoktunk.3-szor egymás után ugyanazokkal 4-5 napos fordulókkal csak így hatásos.Egy menetben lehet több szert is öszerakni.Pl Champion jól fed tartja a vírus terjedését Topas didimella ellen Wuxal calcium sok a mikroelem benne,és még a levéltetü ellen valamilyen szer.Na meg tapadó.

#156 2011.aug.01

Nyikos József

Hát azért irogatunk itt h segitsünk 1 másnak és várom a képeimre a választ mert én segitség miatt vagyok itt fenn nempedig azért h feladjam én látom még értelmét.

#155 2011.aug.01

Balázs Pál

T. Nyikos Úr! Itt alul a képen lászik erős virus fertőzés én már írtam mivel lehet fékezni, de nem is akarok én már senkinek semmit mondani ,mert nem sok értelmét látok.... vagyunk ketten hárman irogálunk egymásnak amit tudunk, szezon vége felé......az ön ubija se javul,t az enyém se akkor, mi értelme az egésznek? Most felsorolnám mivel kezelje, 10-15eFt nem fogja vissza adni hidje el, de különben za ön dolga én az idén el köszönök. Örültem ,hogy itt lehettem, jó ubi termelést kívánok!

#154 2011.júl.31

Nyikos József

Növeld a kálium arányát sztem be fog virágozni :-) Meg használj atonik nevű terméselősegitőt sztem ez megteszi a hatását :-) nekem soha nincs gondom a virággal igy :-) nekem sajna a levélzet gyenge inkább mindig azt nem tudom soha eléggé széppé tenni mindig gubanc van vele

#153 2011.júl.31

Tukacs László

Tisztelt Varga Úr! Én 400 fm-en termelek uborkát és érdeklődni, vagyis tanácsot szeretnék kérni, hogyan lehet bevirágoztatni a növényt, mivel maga a lombozat szép csak kevés rajta az uborka. Előre is köszönöm a segítségét

#152 2011.júl.31

Nyikos József

Leveleken kártevő nincsen egyik esetben sem permetezve volt 6-7 napja curzateval azóta 1 szer topas-al amihez omaxos calmax (calcium lombtrágya) volt adva és ma pedig dithane m45 el volt permetezve és calmaxal mással nem volt kezelve a növény

#151 2011.júl.31

Nyikos József

Itt az 1-ik levél ami leszáradt előtte nap semmi baja nem volt még a levél puha nincs bekeményedve semilyen kártevő nem látszik rajta mellette a levél széle befelé konyul ús zsugorodik a levélér sötétzöld marad a többi rész kisárgul és itt is a levél elhal

Itt az 1-ik levél ami leszáradt Kép nagyítása


#150 2011.júl.31

Nyikos József

A levéllemezek hólyagosodnak hirtelen majd a kaccsok termés és végül a levél is besárgul és pusztul a növény

A levéllemezek hólyagosodnak hir Kép nagyítása


#149 2011.júl.31

Nyikos József

Nos ez mi lehet? Mik ezek a tünetek? A gyökérnek semmi baja nincs egyik esetben sem mert azok szép fehérek nincs szártőrohadás

Nos ez mi lehet? Mik ezek a tüne Kép nagyítása


#148 2011.júl.30

Nyikos József

Mi régen termesztünk ubit de ennyi gondunk mint az idén van ennyi 5-10 év alatt nincsen máskor.Mi uborkánk most kezdett volna beindulni igazán de az eső sokat rontott a helyzeten. Tiszta vizes a talaj már át van ázva nagyon.Emiatt több helyen már észlelhető tőhervadás pusztulás sajna. Sózni szinte lehetetlen talajon 1 hete mert annyira nedves a föld,igy csak a lombtrágyázás megy. Volt olyan h elkapta a didimellát már volt h baktériumot kapott el. Szval kijut minden jóból már sajna.A termőkörzetünkben sok ember gondokkal küszködik már az időjárás miatt sajnos. Az uborka ára több éve szinte nem is változott semmit nekünk van olyan papirunk ami 2004-2006 os és akkor is ennyi volt az ára már,igy sokan meggondolják h jövöre csinálják-e még. Sztem a cégek adhatnának már korrekt árat ami tűrhető lenne. Sajnos ez van tényleg és ez elszomoritja a gazdákat.

#147 2011.júl.30

Balázs Pál

A sok eső miatt nem lehet lesz birni a korokozókkal, s bezárhatjuk az uborka termelést az idén......ez az érzésem, mert ugye mindenkinek fel kell mérnie mennyit ér meg rákölteni, hogy vissza is adja kis haszonnal! Ilyen alacsony uborka árak mellett.

#146 2011.júl.29

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Igen, ez tipikus Ca hiány, ami természetesen, ahogy bwszéltük, mem a trehányságból, hanem a felvételi zavarból (időjárás) adódik, ilyenkor a lombkezelés a megfelelő megoldás (Wuxal kalcium), mindaddig, amíg a klíma nem áll be normálisra. Ettől még alulra is kell nyomni a kalciumot, a feltöltés miatt! Varga László

#145 2011.júl.29

Nyikos József

Itt pedig a levél mikor lefelé konyul mintha didimellás lenne de szerintünk nem az

Itt pedig a levél mikor lefelé k Kép nagyítása


#144 2011.júl.29

Nyikos József

Hajtáscsúcsa

Hajtáscsúcsa Kép nagyítása


#143 2011.júl.29

Nyikos József

Itt lenne Laci 1 fotó arról amit beszéltünk igy jobban meg tudod mondani h kálcium hiányos-e v nem

Itt lenne Laci 1 fotó arról amit Kép nagyítása


#142 2011.júl.28

Balázs Pál

T. Nyikos Úr! Ilyenkor általános jelenség az uborkában, olyan mint tripsz kártétel, de nem az. A mozaik vírusnak utólsó stádiuma /szerintem/ olyan mint a répa vírus, de biztos, hogy vírus nem lehet mit kezdeni vele, hogy ne terjedjen tovább parafin olajal lehet védekezni, amiről már írtam. Segit még a jó kondicioba tartás : gyökér frissités, levéltrágya, itt a wuxál család...........ez az szerény véleményem!

#141 2011.júl.28

Nyikos József

Itt a levél hátoldala

Itt a levél hátoldala Kép nagyítása


#140 2011.júl.28

Nyikos József

Mi lehet ez? Elöször levéltetűre gyanakodtunk de semmi nincs a levél hátoldalán. Curzate-val volt 2 szer permetezve és Sanmite-vel majd 1 szer Miltox special al permeteztük mást nem kapott és ezek a tünetek most 2 napja kezdtek el látszódni. Fokozatosan sárgul a levél majd zsugorodik és elhal.

Mi lehet ez? Elöször levéltetűre Kép nagyítása


#139 2011.júl.28

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Kiváló a kapcsolat és az árut látás az Agrokerrel, Nyírchemmel. Náluk érdemes érdeklődni az árak felől! A Nyírchem heti áruteritést is végez a régióban, Bagaméri és Geszterédi Laci is így kap árut Porcsalmán. Varga László

#138 2011.júl.28

Balázs Pál

Végre megleltem köszönöm! Nagyon hasznos dolgok vannak benne, számomra új termékek. A tyukodi konzervgyár közelében lakom

#137 2011.júl.27

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! A fő oldalon, középen, a barna színű, tápanyagutánpótlási programok c. lapozható katalógus 70. oldalán találja. Ha megírja hol lakik, segítek a megfelelő kereskedő elérésében! Varga László

#136 2011.júl.27

Balázs Pál

T. Varga Úr! köszönöm megnyugtató válaszát válaszát. A hato anyagok hatékonyságában nekem is vannak kétségeim, ami igaz az igaz, szívasen kiprobálnám az Ön által ismertetett termékaket, csak nem tudom lehet e kapni nálunk. Ja.. ..a kondoros uborka-át sehol nem lelem, pedig ugy csinálom ahogy írja, keresőbe se adja. üdv.

#135 2011.júl.27

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Tisztelt Balogh Úr! Romániában a Kwizda Agro Románia foglalkozik a termékkörrel, illetve bármelyik magyarországi nagykereskedelmi partnerünk tud a bezerzésben segíteni. Mi direkt kiskereskedelmi értékesítéssel sajnos nem szolgálhatunk! Varga László

#134 2011.júl.27

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Tisztelt Balázs Úr! Senkit sehonnan nem fogunk, és nem is akarunk kitiltani, nyilván a mi dolgunk az, hogy amit eredményesen és hatékonyan meg lehet Kwizda technológiával oldani, oda azt ajálnjuk, de ha figyelte én is ajánlom a vertimecet, varrantot, hisz nekünk erre nincs alternatívánk. Ellenben kondícionáló anyagaink kiváló minőségben és sokkal termelőbarátibb árban vannak, mint az agyonemlegetett konkurenciának. Gyökértömeg növelésre a Yeald, stresszoldásra a Wuxal boron max, kötődés javításra a Wuxal ascofol, preventív baktérium és gomba elleni kondicionálásra a Wuxal protect, kalcium feltöltésre a Wuxal kalcium, teljes mikroelemsor pótlásra a Wuxal microplant, stb. Én speciál a hatóanyagokban hiszek, nem a kegyszerekben, de ez mindenkinek a saját felelősége! Egyébként a válaszával a fent leírtakon kívűl egyet értek! Üdvözlettel: Varga László

#133 2011.júl.27

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Kedves kollégák, ezen az oldalon, ha a kultúrák fül alatt a kordonos uborkára kattintanak, teljes tápanyag technológiát találhatnak! A konkurenciáról inkább az ő oldalukon kellene beszélni, illetve annyi megjegyzésem lenne, hogy nyílt szinen, csak olyan növényvédő szerekről illenék tájékoztatni a közösséget, amik engedélyezettek, mert bárkit, bármikor bevizsgálhatnak, és nagyon súlyos következményekkel járhat a dolog! Ha valakinek hasznos, és engedélyezett ötletei, tapasztalatai vannak, az viszont bátran tegye közszemlére! Varga László

#132 2011.júl.26

Balázs Pál

T. Nyikos Úr! Nagyon jó az ötlet, igaz nem rám kíváncsi, de erre itt van ez az oldal: www.malagrow.hu igaz , hogy ez konkurens oldal de......azon csodálkozok, hogy 10éve ubizik s nem tudta . Itt vannak tápoldatozás, ültetéstől- őszig, tapasztalatok , hírek stb. Sőt lehet a terület illetékes malagrow munkatárs uborka szakértő Úrral kommunikálni / aki szokta az előadásokat a termelőknél a helyszinen tartani/

#131 2011.júl.26

Nyikos József

És akkor itt a baktárium ami ellen curzate-val permeteztem eddig

És akkor itt a baktárium ami ell Kép nagyítása


#130 2011.júl.26

Nyikos József

itt a levél hátoldala

itt a levél hátoldala Kép nagyítása


#129 2011.júl.26

Nyikos József

Itt 1 újabb betegség a levélen nincs atka se levéltetű sem

Itt 1 újabb betegség a levélen n Kép nagyítása


#128 2011.júl.26

Nyikos József

Szép napot mindenkinek! Szeretném megkérdezni hogy ha 1 listát csinálnák általánosságban az uborka permetezésről és szerekről azt közzé tehetem-e itt? Sztem sok embernek hasznára vállna. Cserébe ha lehetséges kérnék a sózásról 1 ilyen listát h kezdetektől mivel kell sózni és hogyan...ez is sok embert érdekelne sztem itt az oldalon

#127 2011.júl.25

Balogh Sandor Attila

udvozletem T.Varga ur a mai nap fojaman beszeltunk en romaniabol vagyok es azt szeretnem kerdezni hogy hogyan lehetne az onok termekeit nalunk ertekesiteni mert kornyekunkon rengeteg uborka termelo van es nem nagyon lehet minosegi vegyszerek es tap oldatokat kapni ezert kenytelenek vagyunk kilometereket utazni hogy lehesen megfelelo tapot es vegyszert kapni ha esetleg valami modon megolthato lene valalnam az ertekesitest is tiszteletel Balogh Sandor szekelyhid Romania

#126 2011.júl.25

Szilágyi Gergely

Nyikos Úr, az uborka volt kupfer fusilan-nal, score-al, kasumin-nal, és mospilan-nal is. Valamint volt belekeverve mikramid és calbit-c is. A gyökérzet volt kezelve viva-val és radifarm-mal.

#125 2011.júl.25

Szilágyi Gergely

Egy lényeges dolgot elfelejtettem közölni, hogy erre felénk volt egy pár napos periódus amikor eléggé erős szeles időjárás volt. És egy kissé a leveleket összedörzsölte,törte. Okozhatta ez a betegség elterjedését?

#124 2011.júl.25

Balázs Pál

T. Szilágyi Úr! Nos okoskodjunk egy kicsit a szakértő Úr előtt /hátha elvesszük a kenyerét/ a 3, 4. kép biztos, hogy tripsz a 7. mozaik vírus ahogy Nyikos Úr is mondja, de jelen van erőssen a dydimella, s a baktérium is, no de kinek nincs? ilyenkor már van akinek gyengén vagy erősebben, a kondicio lenne a fontos, biostimulátorok: Viva, kendál, ez előtt radifarm+startel a gyökerek megújjitására, erősitésére a vírusra: vectafid vagy dripp plus, didire: score, topás+ditáne a bakt.ra: kasumin 60ml+forum a bogarakra: mospilán, warant vagy vertimec ami atkát is visz. Tudom, hogy ezért kizárnak innen, mert ugye ezek nem kwizda termékek a /biostimulátorok/, de nem baj, ugy érzem ezzel sokat segitettem legalább....remélem üdv.

#123 2011.júl.24

Nyikos József

Kedves Gergely új hajtáson a foltos levelek sztem az tuti virus nagyon úgy néz ki én erre gyanakszom a másik pedig didimella gyanús. Tudnék segiteni csak tudnom kellene mivel volt kezelve a növény.

#122 2011.júl.24

Szilágyi Gergely


#121 2011.júl.24

Szilágyi Gergely


#120 2011.júl.24

Szilágyi Gergely


#119 2011.júl.24

Szilágyi Gergely

idős levél

#118 2011.júl.24

Szilágyi Gergely


#117 2011.júl.24

Szilágyi Gergely


#116 2011.júl.24

Szilágyi Gergely


#115 2011.júl.24

Szilágyi Gergely

Tisztelt Varga Úr! A segítségét szeretném kérni. Az a problémám, hogy a levelek száradnak lefelé és csökken a termés mennyisége is. Valamint az új hajtásokon a foltosok a levelek. Mi lehet a megoldás.

Tisztelt Varga Úr! A segítségét Kép nagyítása


#114 2011.júl.22

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Kevesebb víz, magasabb koncentrációban a tápanyag, és gyökér erősítés Starterrel, Yealddal. Lombkezelések, mikroelem és Ca feltöltés. Nameg a sűrűbb imádkozás! Varga László

#113 2011.júl.22

Győri Sandor

Mi a teendő ilyen hideg-esős időszak átvészelésére? Az imádkozáson kívül.

#112 2011.júl.22

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! A Kwizda Agro Hungary Kft, növényvédő szer és műtrágya nagykereskedelemmel foglalkozik. A csapatunk ennek megfelelően zömében szakmérnökökből áll. Mindenkit szivesen látunk és várunk a honlapunkon, szaktanács oldalunkon, így virtuálisan egy "csapathoz" tartozunk, hiszen nagyon sok hasznos információt tudunk egymás között megosztani, megbeszélni. Tulajdonképpen ilyen értelemben mindenki a csapatunk tagja, aki megosztja véleményét és kérdéseit a honlapon. Tisztelettel: Varga László

#111 2011.júl.21

Nyikos József

Szeretném megkérdezni h a kwizda-hoz hogyan lehetne csatlakozni? Szeretnék kwizda tag lenni...erről tudna valaki valamit mondani h ez lehetséges-e?

#110 2011.júl.20

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! A talstart az EU betiltotta, jelen pillanatban nem engedélyezett a használata, a gyártó dolgozik azon, hogy minél hamarabb visszakapja az engedélyét a termék. Az Azosped lombtrágyánk (helyesebb lenne folyékony fejtrágyának nevezni, mert 20 liter, kb. 150 kg N hatásának felel meg!) ismét elérhető minden kereskedelmi partnerünknél, érdemes rendelni, mert valóban alkalmas a problémás időszakok áthidalására, gyors és tartós zöld tömeg erősítésre, növelésre! Varga László

#109 2011.júl.19

Győri Sandor

Szia Laci. Ez az új nitrogén tartalmú lombtrágya seggit új hajtást is hozni,ha a gyökéren keresztül nehezebben veszi fel a kaját vagy volt egy nagyobb kimosódás, vagy a baktérium pusztított?Az egyik termelőnél nagyon beesett az atka és nem vette észre. Ajánlottam neki a Talstart egy másik atkaölővel együtt hogy minél hamarabb kiszedje az atkát,csak azt mondják hogy nem lehet kapni. Vagy elhordták vagy kitiltották.Mi van a Talstarral? És ajánlottam neki Mikromidet 120l-be 2kg-ot.Ezt az új nitrogénes lombtrágyát hol lehet kapni,és milyen kiszerelésben kapható,és milyen gazdaságos?

#108 2011.júl.19

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Mikramidból (ha nincs akkor karbamidból) 10l vízbe 10 dkg az ajánlott felső dózis. Ettől egyébként sokkal többet is elbír, kései permetezéssel, de én is inkább a többszöri, alacsonyabb dózis híve vagyok, főleg, ha többszörös szerkombinációkkal dolgozunk. Egyébként keverhető a legtöbb szerrel, de nyílván nem délben kellene kijuttatni. Jó megoldás egyébként az Azospeed nevű új anyag, ami eleve folyadék, tartós nitrogén lombon keresztül, ami azt jelenti, hogy uborkában akár több hétig is kifejtheti a lombtömeg növelő hatását. Ez egy vírustól , vagy egyéb okból belassult növénynél sokat számíthat! Dózisa 15-20 l/ha, azaz kordonos ubira visszaszámolva, 40-60 ml/ 100 fm. Varga László

#107 2011.júl.17

Balázs Pál

Igen a mikramid 5dkg/ 10l viz ez az alsó, felső 10dkg, de mi ubisok az alsóhoz huzunk a levéltrágyával /legalábbis én/ senki nem szeretné meg perzselni. Jelen van itt már sok minden: baktérium pár napja jelent meg cukkini, én ugy hivom zöld-tarka vírus, ez ellen nincs semmi a parafin olaj gátolja a továbbterjedést, vizesen nem kellene szedni, mert mi is terjesztjük ez által a savó lenne még; lásd sajt ipar

#106 2011.júl.17

Nyikos József

Kedves Balázs Pál azért mondtam h nem perzselés, mert a Lacival elöször erre gyanakodtunk a nagy meleg miatt h kisebb perzselés lehet a növényen. Úgy látom h ez a mozaik virus sok embernél jelen van az állományban sajna... Mikramiddal lehet lombtrágyázni igen.Én 10 l vizbe teszek mindig 1 fél evőkanállal és eddig semmi baja nem volt a növénynek tőle.

#105 2011.júl.16

Kondor András


#104 2011.júl.16

Kondor András


#103 2011.júl.16

Kondor András


#102 2011.júl.16

Kondor András

Üdvözlöm László! Szeretném megkérdezni, hogy a micramidot egyszerre növényvédő szerrel együtt ki juttathatom-e? Mennyi mennyiséget rakhatok bele 70 liter vízzel permetezek. Előre is köszönöm a segítségedet! Üdvözlettel: András

Üdvözlöm László!

Szeretném me Kép nagyítása


#101 2011.júl.16

Balázs Pál

Szerintem senki nem monta, hogy perzselés...vírus is jelen van az ellen a prafin olajok jók ill. nem hadja tovább terjedni ilyen a vegtafid vagy van ...plusz drinplusz valami ilyesmi nem jut eszembe a neve parafint tartalmaz s olcsóbb, de nem csak ez a baj az uborka árak lejjebb mentek a kemikáliák fen vannak a csillagos égbe, ugy hogy nem éri meg termelni, sőt lehet nem is fog kelleni, már vannak tészek nem veszi. Ugy ,hogy az jár jól aki semmit nem csinál. Már az elején nem jól indult: 2-5, 3-6, 4-7 nem vették ilyen sose volt

#100 2011.júl.16

Nyikos József

Nekem meg úgy tűnik h nem perzselés lesz a gondd mert egyre több helyen látszik ez a foltos jelenség sztem virussal lesz gondom sajna azzal meg az a gondd h állitólag nem nagyon lehet mit kezdeni csak rovar elleni szerekkel lehet csökkenteni a terjedést... Hát ez az év már nem az én évem úgy néz ki sajna.

#99 2011.júl.16

Balázs Pál

meg ilyen, 1-2 tripsz, meg molyon kivül semmit nem látok???

meg ilyen, 1-2 tripsz, meg molyo


#98 2011.júl.16

Balázs Pál

meg ilyen...

meg ilyen...


#97 2011.júl.16

Balázs Pál

Nekem is van ilyen levelem

Nekem is van ilyen levelem


#96 2011.júl.15

Nyikos József

itt van még 1 fotó

itt van még 1 fotó Kép nagyítása


#95 2011.júl.15

Nyikos József

Levél fonákán se atkát nem látni se levéltetűt se tripsz nyom nincs a növényen

Levél fonákán se atkát nem látni Kép nagyítása


#94 2011.júl.15

Nyikos József

Itt e levél fonáka

Itt e levél  fonáka Kép nagyítása


#93 2011.júl.14

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Kellene egy jó kép a levelek fonákáról is! Varga László

#92 2011.júl.14

Nyikos József

Ez pedig 1 újjab más tünet

Ez pedig 1 újjab más tünet Kép nagyítása


#91 2011.júl.14

Nyikos József

Itt még 1 fotó róla.

Itt még 1 fotó róla. Kép nagyítása


#90 2011.júl.14

Nyikos József

Az idén van módom bemutatni 1 csomó betegséget úgy néz ki. Ennek mi lehet a baja? Megállt az állomány és utána h most elindult ilyenek a friss hajtás levelei mi okozza ezt?

Az idén van módom bemutatni 1 cs Kép nagyítása


#89 2011.júl.13

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Belassult a növény, ami azt jelenti, hogy kevés a nitrogén! Kalcium nitrát, magnézium (Mg nitrát, v. Keserűsó) alulról, illetve micramid, plussz Wuxal microplant lombra. Alulról kb. 1,8 kg kalciumnitrát, plussz 15-20 dkg Mg/ 1000 l víz, lombra pedig 2-3 kg micramid, plussz 0,5 dl microplant/ 100 l víz, akár többször is, míg helyre nem áll a növény lelki egyensúlya! Üdv: Varga László

#88 2011.júl.12

Nyikos József

Nagyon szépen köszönöm a segitséget úgy néz ki h a didimellát sikerült megfognom a Topas használatával köszönöm szépen Laci. Most viszont 1-2 napja az uborka megállt olyan mintha megöregedett volna nem nő sehova az izközök is nagyon kicsik és a levelek igy egyre kisebbek felül a csúcsnál mit csináljak h újra beinduljon a rendes növekedés? Már emlitettem h trifendereztem kb 5 napja 1% oldattal az egészet

#87 2011.júl.07

Balázs Pál

Tiszteletem Magyar Úr! Nos Varga Úr jól ráérzett, most itt nem tehetem közzé a gyümölcsösökben engedélyezett folyékony felszivódó lisztharmat elleni szereket, pedig csak ezek jók /ezek közzül/ a didimella ellen. Amit Magyar Úr felsorolt nem igazán hatásos a ditan ami kontakt s esetleg a topázon kivül a cuproxát jó a baktériumra s ennyi

#86 2011.júl.07

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! A topas és a sisthane szoló engedélyezett, az amistar teljesen hatástalan! Hívjon föl, 30 9286272 Varga László

#85 2011.júl.07

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Szia Sanyi! Az első, amin deformált a termés, az rovarkár (szívás vagy szúrás) a sárguló kis uborka nitrogénhiányra utal. Az elhaló szárrésznél tudni kellene, hogy miből, honnan indul ki, lehet slerotinia, didimella, vagy ahol az egész növény lankad fuzárium is. A nagy lehülés miatt kialakult gyökérváltás is sok helyen lankadó, fonnyadó állományokat hozott, Agriplant starterrel, yealdal, trifenderrel érdemes kondicionálni, erősíteni a gyökérzetet. Varga László

#84 2011.júl.07

Magyar Sándor

Tisztelt Balázs úr! Megerősítette a feltételezésemet én is dydymellára gondoltam ,amit először Amistar+Cuproxat, utána Alfasolo + Dithane kezeltem de még kapott Topas-t is .Minden kezelés háromszor megtörtént . Ha tudna egyebet megköszönném! Üdvözlettel : Magyar Sándor

#83 2011.júl.07

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! Sokmindenben egyetértek Balázs Úrral, didimella és tripsz problémát látok én is. Az, hogy ki mit titkol, az sajnos természetes, mert kevés az engedélyezett szer a zöldség-dísznövény szektorban, és seki nem szeretne ezért bajba kerülni. A didimella ellen jók a triazolok kontakt réz (elsősorban cuproxat a kiméletessége miatt), illetve mankoceb kiegészítéssel (a Kwizdáé az indofil). Sajnos nem működnek a Strobilurinok, ezeket didimella ellen teljesen felesleges kiszórni! Varga László

#82 2011.júl.07

Balázs Pál

Tiszteletem Magyar Úr! Mondhatnám úgyis, kolega. A 4., 3., 2., s alatta lévő kép alapján egyértelműen Dydimellára utal, főleg a 2. képen jol látszik az ékkes bebarnulás, mellette a hervadás, 5. képeken tripsz kártevése látszik. Az alsóbb képeken jól látszik a kalcium hiány ahogy a szakértő Úr is írja. Alul a kérdésem egyértelmü dydimella volt, csak azért kérdeztem itt, hátha újjat mond valaki, csak ugye itt van egy gond amit az uborkások nem kiabálnak ki, még egymásnak se nagyon, remélem ért, kedves kolega. /25 éves tapasztalat alapján mertem írni/ Üdv.

#81 2011.júl.06

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdvözletem! A kallciumnitrát elsősorban öntözőtrágyaként alkalmazható. A valamirevaó lombtrágyákban speciáli adalékanyagok segítenek (tapadásfokozó, párolgáscsökkentő, Ph puffer, stb.) a hatóanyagok bejutásában és hasznosulásában, ami egy sima só oldatban nincs meg, azaz rossz a hasznosulás! Én lombtrágyázásra egyértelműen a wuxal kalciumot ajánlom, ami minden klimatikus viszonyban, és páraviszony mellett jól hasznosul, míg a sóoldatok nem! Varga László

#80 2011.júl.06

Nyikos József

Yara Kalcium-nitrátom van állitólag lehet lombtrágyázásra is használni meg tápoldatozásra is. Kezelhetem lombtrágyaként is akkor ezzel v inkább ne ?

#79 2011.júl.05

Magyar Sándor

7

#78 2011.júl.05

Magyar Sándor

6

#77 2011.júl.05

Magyar Sándor


#76 2011.júl.05

Magyar Sándor


#75 2011.júl.05

Magyar Sándor


#74 2011.júl.05

Magyar Sándor


#73 2011.júl.05

Magyar Sándor

2.

#72 2011.júl.05

Magyar Sándor


#71 2011.júl.05

Magyar Sándor


#70 2011.júl.05

Magyar Sándor


#69 2011.júl.05

Magyar Sándor

Tisztelt Varga úr! Küldök egy pár képet ,az uborkámról a segítségét kérném,hogy mi lehet a tünetek hátterében.( Dirigent fajta ) Köszönettel : Magyar Sándor

Tisztelt Varga úr!
Küldök egy p Kép nagyítása


#68 2011.júl.05

Győri Sandor

Hiánytünet? Beszúrás? Perzselés?

Hiánytünet?
Beszúrás?
Perzselé Kép nagyítása


#67 2011.júl.05

Győri Sandor

Miért ilyen a kis uborka?

Miért ilyen a kis uborka? Kép nagyítása


#66 2011.júl.05

Győri Sandor


#65 2011.júl.05

Győri Sandor


#64 2011.júl.05

Győri Sandor


#63 2011.júl.05

Győri Sandor


#62 2011.júl.05

Győri Sandor

Küldök egy pár képet mik lehetnek ezek és mivel kellenne kezelni?

Küldök egy pár képet mik lehetne Kép nagyítása


#61 2011.júl.04

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdvözletem! Kalciumhiány, de nem kicsi! Alulról is felülről is el kell pánikszerűen kezelni, alulról 1,5-2 ezrelékes kalciumnitráttal csepegtetni, lombra Wuxal kalcium 100l vízbe 3-5 dl. Varga László

#60 2011.júl.04

Nyikos József

És ennek mi lehet a baja?

És ennek mi lehet a baja? Kép nagyítása


#59 2011.júl.04

Nyikos József

Kalcium hiány lenne?

Kalcium hiány lenne? Kép nagyítása


#58 2011.júl.04

Nyikos József

Teszek fel pár fotót megtudná mondani h fotók alapján mi a gondd?

Teszek fel pár fotót megtudná mo Kép nagyítása


#57 2011.júl.02

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Tisztelt Balázs Úr! A tripsz ellen hűvösebb időben (25 C-ig) vertimec, piretroid kiegészítéssel, melegben spintor, és sűrített per etették fordulókkal! Varga László

#56 2011.júl.02

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Méggyorsabban pedig wuxa kalciummal lombtrágyázva, illetve het 1-2 alkalommal kalciumnitráttal öntözve! Varga László

#55 2011.júl.02

Balázs Pál

A kalciumhiány kalbit C-vel lehet gyorsan pótolni, véletlenül ennyit még én is tudok....

#54 2011.júl.01

Nyikos József

Szép napot! nekem is előjött a kalcium hiány gyorsan mivel tudom javitani a hiányt? ha van olyan katalógus amiben az uborka hiánytünetei vannak és az ubrokáról szól akkor kérnék szépen 1 et én is. köszönöm előre is a cimem 4521 Berkesz Rákóczi út 19. Nyikos József

#53 2011.jún.30

Balázs Pál

Tiszteletem Varga Úr! Az uborka lankadás helyrejött, Önöknek köszönhetően, de most nem birok a tripszel, megeszi hajtás kezdeményeket is, pedig vertimek, actara-ával többször kezeltem, mivel lenne hatásosabb?

#52 2011.jún.29

Győri Sandor

Láttam az új Kwizda katalógust az oldalatokon és sok újdonság van benne Pl:képek a növény hiány tünetekről vagy új szerekről.Mivel ebbe az évben nem voltatok erre így nem kaptunk belőle.Ha tudnál küldeni postán azt megköszönném.A Postai címem Győri Sándor 4374 Encsencs Dobó út 73 sz.

#51 2011.jún.29

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Szi Sanyi! Ha kevés a kalcium, legelőször a hajtás csúcs kivilágosodása, majd a levél szél elhalása jelentkezik. Az üregesedés inkább víz és-vagy kálium hiányra utal, a görbülés oka lehet hideghatás, mikroelem hiány, illetve rovar szívás, szúrás a kis termésen. Nagy fokú Ca hiánynál sejt, termés puhulás előfordulhat, de ezt már a hajtás csúcs jelei alapján illenék megelőzni! Varga Laci

#50 2011.jún.29

Győri Sandor

Ha az állomány 10-14 naponta kap cálciumot mit lehet a legjobban észrevenni rajta? pl: puha a termés?üreges vagy görbül a termés?

#49 2011.jún.28

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Nem tudom mi van, elszállt az előző válaszom úgy látom, szóval a barna csíkozódás valóban lehet perzselődés, de akár korai tripsz (rovar) kártétel következménye is. Az ikresedés az inkább hőstressz, hideg hatás lehet, de mikroelem problémákra is utalhat! Varga Laci

#48 2011.jún.27

Győri Sandor

Szia Laci. Sanyi Encsencsről.Miért ikresedik az ubi? És a termésen barna csikok vanak mintha perzselés lenne. Mi lehet a baj?

#47 2011.jún.26

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdv! A trifender 1%-os oldatban használható! Varga László

#46 2011.jún.25

Angyal Zsolt

Szia Laci szeretném megtudni a trifender wp ből menyit tegyek 50 liter vizbe úgytudom rápermetezhetem a növényre is.

#45 2011.jún.21

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdvözletem! Nem fog ártani, nyugodtan ismételhető, a trifendernél nem tapasztaltunk fitotoxikus dózist ez idáig. Viszont én a leírtak alapján túlöntözéstől félnék, picit visszavennék a vízdózisból! Varga László

#44 2011.jún.20

Nyikos József

nekem is lenne-1 kérdésem 3 hete locsoltam be trifenderrel a növényt úgy h kis pohár és 1%os oldatot a szártövéhez öntöttem eddig jó is volt minden most azonban h esett az eső pár helyen feltűnt az h a szártönél vizenyős rothadás van és pusztul is a tő azonban a gyökér épp szép fehér marad ilyen esetben mit tegyek? újra trifenderezzem? nem árt neki ha a tövére locsolnám megint kis pohárral?

#43 2011.jún.19

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

A Trifender dózisánál inkább az a mérvadó, hogy 6-8 kg menjen ki hektáronkén (nyilván itt a csepegtetésnél már csak nettó felülettel számolunk!), a vízmennyiség másodlagos, feltöltjük a rendszert, hozzányitjuk a törzsoldatot, majd kimossuk a rendszert! A radifarm nem tud mit kezdeni a gombákkal, csak erősíti a gyökeret, de ettől a fertőzési forrás még ottmarad! Varga László

#42 2011.jún.19

Balázs Pál

Tiszteletem Varga Úr! Az renbe is lett volna, hogy a trifender jó, csak a dózissal van a gond, ugyanis 1% ír, 50dkg-ost vettem, ami ugye 50l-vizhez elég. Ennyi vizet nem tudok kicsepektetni, mert ennyi folyadékkal max a rendszer telik meg, tehát maradt a permetezés, amit leginkább a tővére irányitottam. Így ez tul drága lett, mert vehettem volna 0,5l radifarmot /ketté öntik/. A lényeg javul az ubi az idő is kedvező most. Köszönöm a szaktanácsokat! Örülök, hogy megismertem az oldalt!

#41 2011.jún.19

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Kedves Barbara! A mikramid egy szerves nitrogén formuláció (karbamid), ami kiválóan alkalmazható lomtrágyázásra, amikor betörpül, beáll, vagy lombot veszt az állomány és gyorsan kell zöldíteni, ugrasztani. Ilyenkor akár 3-5%-os oldatot is kijuttathatunk a lombfelületre. A mikramidos öntözéstől én egy kicsit óvok mindenkit, mert a karbamid gyökéren keresztül nem felvehető, csak bomlás után. Az egyik bomlásterméke viszont az ammónia, ami komoly gyökér perzselési veszéllyel járhat, magyarán nem javaslom

#40 2011.jún.19

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdvözletem! Egyértelműen a Trifender a jobb megoldás, 6-8 kg/ha dózisban, ez fogja a fuzáriumot és verticíliumot is. A didimella ellen viszont (ha az a gond) a triazolok (topas, systan duplo, stb.), illetve kontakt kiegészítőként mankoceb (pl., Indofil), vagy a réz hatóanyagok közül egyértelműen a Cuproxat a legjobb és legbiztonságosabb. Jól használható kiegészítő beöntözésre és lombpermetezésre is a Proplant, ami szintén jól viszi a talajlakó gombákat, (szerencsére a trifender rezisztens rá!), sőt a későbbiekben a peronoszpórát is, rezes kiegészítéssel.

#39 2011.jún.17

Nyikos József

Trifendert mondanám de ha didimellás akkor még a Discus is nagyon jó rá hamar megfogja ezt tudom ajánlani.

#38 2011.jún.16

Balázs Pál

Tisztelt Nyikos Úr! Meg néztem a gyökeret nem barna, tehát nem pítium... a kert eleje lejt, ezért valóban kicsit tul locsolt, de hátul egyáltalán nem, s a vizet már a tegnap vissza vettem. Ma tovább terjedt a hervadás, sőt a kert végén a tökön /egy tövön/ is ugyan e tünet van, pedig ott uborka nincs öntözve sincs, tehát szerintem is a didimella miatt van, s ez irányba kérnék segitséget. Trifender vagy radifarm ezt még nem tudom eldönteni?

#37 2011.jún.15

Nyikos József

Tisztelt Balázs Pál képek alapján vagy didimella v fúzáriumos hervadás nézze meg h a tövénél milyen az uborka barna-e a gyökér ér rohadt-e nyálkás-e esetleg a szár a tönél. Ezt okozhatta a túl nedves talaj és biztosan sok a gomba ezért benne én ajánlanám a Trifendert rá és beöntözést palántadőlés elleni szerekkel pl: Dithane pár napig csökkentse a vizet az uborkára és próbálja meg a gyökereket újra beinditani helyrehozni ez a legfontosabb.Próbálja a talajt szellőztetni ilyenkor az is fontos pl robizás, fólia megnyitása felszedése esetleg Én kb 10 éves tapasztalat alapján ezt tudom mondani önnek sok sikert kívánok.Majd várom h h sikerült megoldani a problémát.

#36 2011.jún.15

Balázs Pál

Segitséget szeretnék kérni Tisztelt Szakértőtől! Szép futatott konzerv uborka álományom van ill. volt eddig. tőpusztulás, hervadás tarol benne. Didymellára gyanakszom, de teszek fel képet, s ez alapján kérek segitséget. Köszönöm!

Segitséget szeretnék kérni Tiszt


#35 2011.jún.14

Bánk Barbara

Tisztelt mérnökúr!Azt szerettném megtudni, hogy mikromid használata az uborkában 550 méter uborkám van 1 kocka hilyán eléri a háló tetejét.Hogy mikromidböl 1000literbe mennyit tegyek mi a szerepe az uborkában.Tisztelettel:Bánk Barbara

#34 2011.jún.13

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Tiszteletem! Nyikos Úr, holnap keressük egymást, a probléma sokszor nem egyszerű, de szemlézve egyszerűbb, azaz szeretném látni a problémát, mert a távgyógyítás beláthatatlan dolog, ha tényleg nagy a baj. Varga László, 30 9 286 172 Varga László, Kwizda Agro

#33 2011.jún.13

Nyikos József

Rovar ellen folyamatosan permeteztük és a levélen semmilyen rovar nem látható még nagyitó alatt sem.Sózva a terület és az uborka nem is volt még.lehetséges h virus a kórkozó az ellen mit lehetne tenni és az szeretném még megkérdezni h a leveleket mivel lehetne sötétebbé tenni mert világos zöld színűek.Másik kérdésem pedig az h alkalmaztuk a trifendert 0.1%os oldatként belocsoltuk ezután mikor lehet alkalmazni a trifendert újra v meg kell-e ismételni a beöntözést? azon kívül dithane-t kell kasználni hervadás ellen v már nem? Viva-val mikor kezelhetem trifender után?

#32 2011.jún.12

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Tisztelt Nyikos Úr! A foltos levelek komoly rovar kártételre, szívogatásra utalnak, tripsz, tetű kártétele lehet. Remélem még vírussal nem fertőződött be az állomány! Rendszeres és következetes rovar elleni permetezést javaslok, felszívódó és kontakt szerekkel is. A levelek kanalasodása sókártételre utal, ilyen esetben az állomány átmosatása szükséges, hogy a gyökérzónában csökkenjen a sótartalom. A lankadást, hervadást több dolog is okozhatja. Ha a növény számára kevés a víz (emelni kell a vízdózist), ha kicsi a gyökértömeg (starteres beöntözés, illetve Yeald plus kezelés lombra, vagy beöntözve), fuzárium kártétel (Trifenderes beöntözés, proplant lombkezelés, esetleg beöntözés), fonálféreg kártétel (erre jelen pillanatban igazán hatékony megoldás nincs!). A pontosítás érdekében kérem keressen telefonon, hogy alaposabban körbejárhassuk a helyzetet! Tisztelettel : Varga László

#31 2011.jún.09

Nyikos József

Ez pedig mikor foltos a levél

Ez pedig mikor foltos a levél Kép nagyítása


#30 2011.jún.09

Nyikos József

Levél széle kanalasodik..

Levél széle kanalasodik.. Kép nagyítása


#29 2011.jún.09

Nyikos József


#28 2011.jún.09

Nyikos József

itt van még fotó pár tünetről

itt van még fotó pár tünetről Kép nagyítása


#27 2011.jún.09

Nyikos József

Ezek a betegségek mik lehetnek? Főleg arra vagyok kíváncsi mikor az uborka kicsi és a levele úgy lekonyul hervad kérem erre tudna választ adni? Permetezve volt Dithane m45 el Miltox speciállal és listharmat ellen is volt permetezve annyi h kikel a kis uborka és ha a nap süti nagy meleg van akkor azonnal megfonnyad pusztul... Várom a válaszát segitségét köszönöm előre is.

Ezek a betegségek mik lehetnek? Kép nagyítása


#26 2011.jún.09

Nyikos József

Jó napot nekünk 500 m karós uborkánk van ugyanolyan gondunk van mint Milak Brigittának ugyanúgy néz ki az uborkánt mi a teendő ilyenkor? Permeteztem Microkénnel lisztharmat ellen és Curzate és Miltox peronosz ellen töve dithane m45 el belocsolva

#25 2011.jún.07

Józsa László

Jó napot kívánok! 1000fm- en termelek Promissa fajtájú uborkát a 2m- magas hálónak körülbelül a felénél jár és 6 hetes viszont a termőképességével egyáltalán nem vagyok megelégedve nagyon gyengén terem és nagyon sok hajtást hoz a levelek mellett melyeket általában kitörünk de ezt már háromszor megismételtük ugyanis nagyon gyorsan visszanő. Abban szeretném a segítségét kérni, hogy mivel lehetne termőképesebbé tenni az uborkát? Talán a tápanyagozás, vagy esetleg hagyjuk meg az oldalhajtásokat? Előre is köszönöm!

#24 2010.aug.03

Kósa László

Tisztelt Varga Úr! Köszönöm szépen a szak tanácsot. Üdvözlettel:Kósa László

#23 2010.aug.02

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Tisztelt Kósa Úr! Sajnos a talajvíz ellen nincs orvosság! Peronoszpóra ellen speciális lehetőség a proplant+cuproxat keveréke, illetve bevethető a Kupfer fusilan (cimoxanil+rézoxiklorid gyári kombinációja). A kis uborkák lasárgulását a nitrogénhiány okozza, ugyanis valószínüleg a sok víz kimosta a talajból a nitrogént. Nyilván a sok víz miatt nehéz a tápanyag kijuttatás, ezért lombkezeléssel, mikramid (esetleg karbamid+mikroplant) kijuttatással lehet a lombtömeget regenerálni, amíg a talajvíz miatt nem lehet öntözni! Varga László

#22 2010.júl.30

Kósa László

Tisztelt Varga László Úr! Segítségét szeretném kérni uborkatermesztéssel kapcsolatban. 400 fm kordonos trylogi és promissa típusú uborkám van. A talajvíz miatt minden sorközben és némelyik bakháton is iszapos víz áll. Többszöri szivattyúzás után sem tünt el a víz. A szép lombot a peronoszpóra tönkretette, már alig van levélzet, nem virágzik és a sok kb 1 cm-es uborka nem akar nőni. A használt permetszerek ( Forum, Cuproxat, Aliette, Mikale) nem segítettek. Lehetséges-e hogy a talajvíz fertőzött és emiatt nem sikerül a peronoszpórát kiírtani? Mit tehetnék még? Javaslatát előre is köszönöm. Tisztelettel: Kósa László

#21 2010.júl.23

Kondor András

Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást!!!!Üdvözlettel: Kondor András

#20 2010.júl.23

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Üdvözletem! A Yeald lombtágyaként nyugodtan használható bármilyen állapotában az uborkának, hiszen lomb és gyökér tömeg növelő hatása van, nem perzsel, ha normál körülmények között kerül kijuttatásra. egy-két kezelésnél több, (hét-10 napos fordulóval) általában elégséges! Varga László

#19 2010.júl.20

Kondor András

Üdvözletem!Szeretnék érdeklődni hogy a jeald plusz termő az uborkába termés idején lombtrágyaként használható-e?

#18 2010.júl.09

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Tisztelt Sós Úr! Elnézést a csúszásért, nem voltam az elmult időszakban gép közelben. Nehéz kérdést tett fel, ugyanis ahoz, hogy bár mit is mondjak jó lenne tudni, hogy miyen volt az a trágya, ami be lett dolgozva, milyen a talaj só tartalma, Ph-ja. Csak ezek után lehet lépni az esetleges más problémák felé. Varga László

#17 2010.jún.21

Sós Tibor

Tisztelt Varga Úr! 1200 fm Nádor támrendszeres uborkám van, bakhátos fekete fóliával le takarva, Valamien oknál fogva nekem is hasonló probléma jelentkezett mint a május 13.-ai kép feltöltőjének. A terület nem lett gyomítózva sem talaj fertőtlenítve, viszont a földbe marha trágya lett be dolgozva. A palánt ültetés előt be lett mártva egy kis radifarmos és rogoros vízbe (30L/90 ml). okozhatta esetleg ez a problémát, vagy esetleg lehetséges hogy a tőzeggel van a gond? Tisztelettel: Sós Tibor termelő

Tisztelt Varga Úr!

1200 fm Ná Kép nagyítása


#16 2010.jún.20

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Tiszteletem! Sajna a beneflex (sőt az összes szer, ami ebbe a hatóanyag csoportba tartozik!) immáron 3. éve nincs az Eu.-s szabályozás miatt az engedélyezett hatóanyagok között! Bebuktuk. Még nagyobb baj az, hogy nincs is utódja jelen pillanatban. A permetezési ajánlattal, mármint a Krisztián ajánlatával egyet értek! Varga László

#15 2010.jún.14

Stefanek Krisztián

Jó napot! Milak Brigittának! Cuproxat-ot és Amistar-t javasolnék.Tapasztalatból.

#14 2010.jún.14

Stefanek Krisztián

Jó napot! Uborkában Benefex az ajánlott gyomirtó. Ugyanaz,mint a salátánál.

#13 2010.jún.10

Pinczés Zoltánné

Az uborkánkon tegnap egy érdekes gombásodást fedeztünk fel. Olyan a szára a fólia felett, mintha pezsgőhabbal lenne befújva, és elég büdös. Kb. a háló feléig ér, más elváltozást nem veszünk észre rajta. Lehet, hogy sok vizet kap, és a gyökerek kezdtek el rohadni? Mit javasol, mi lehet ez, mi a teendő? Távolítsuk el ezeket a töveket?

#12 2010.máj.31

Milak Brigitta


#11 2010.máj.31

Milak Brigitta


#10 2010.máj.31

Milak Brigitta


#9 2010.máj.31

Milak Brigitta


#8 2010.máj.31

Milak Brigitta


#7 2010.máj.31

Milak Brigitta

Küldöm a képeket!

Küldöm a képeket! Kép nagyítása


#6 2010.máj.31

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Kedves Brigitta! A kép nem túl jó, nem egyértelmű a tünet! Ha felhívna, megbeszélhetnénk a körülményeket, talán bátrabban mernék a problémához hozzászólni! +36 30 9 286 172 Varga László

#5 2010.máj.30

Milak Brigitta

küldünk még egy képet az előzőhöz!

küldünk még egy képet az előzőhö Kép nagyítása


#4 2010.máj.30

Milak Brigitta

Tisztelt Varga Úr!Az lenne a kérdésem,hogy a mellékelt képen lévő uborkának mi a betegsége,és mivel kell kezelni? Várom válaszát!

Tisztelt Varga Úr!Az lenne a kér Kép nagyítása


#3 2010.máj.18

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Csatolom a receptúrát! Varga László

#2 2010.máj.17

Varga László
Kwizda szaktanácsadó

Tisztelt Hajdú Úr! A kép alapján a devrinol hatása kizárható, ellenben ha elküldené a telefonszámát, vagy felhívna, egyeztethetnénk egy helyszini szemlét, hogy kiderítsük a probléma igazi okát! Varga László

#1 2010.máj.17

Dula Csaba

Szeretném kérni a segítségét a trylogi 12-28-as uborka tápoldatozásával kapcsolatosan,ha lehetséges akkor kérném részletesen a palántázást követően a tápanyagutánpótlást.Most palántáztam 05.15-én.350fm uborkám van. Várom a válaszát. Tisztelettel: Dula Csaba Termelő


Letölthető állományok Támogatások Marketing anyagok Naptár Videók Képgaléria Hasznos tanácsok AKG bővebb információ
Hasznos programok Kereshető szerjegyzék Szaktanács Hasznos linkek Talajtani térképek Kísérletek